Sastojci:

✦2 paketa lisnatog tijesta po 500 g

✦1 jaje + par kapi mlijeka

Priprema: Lisnato tijesto odmrznuti i tanko razvaljati na pobrašnjenoj površini u dva ve­lika pravokutnika. Od svakog tijesta narezati 12 uskih trakica širine 2,5 cm. Svaki kalup premazati maslacem i zarolati trakicu. Sla­gati u lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Rolice premazati s razmućenim ja­jem i par kapi mlijeka. Peći na 200 °C oko 20 minuta. Maknuti još vruće s kalupa i ohladiti.

Krema:

✦4 žumanjka

✦150 g šećera

✦1 burbon vanilin šećer

✦1000 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦80 g oštrog brašna

✦120 g margarina

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema: Umutiti pjenjačom žumanjke sa šećerima, pudingom i brašnom te malo mlijeka. Ukuhati u ostatak mlijeka. Kad se zgusne maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U mlaku kremu umiksati margarin sobne temperature, a u ohlađenu ručno umi­ješati čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Kremom pomoću slastičarske vrećice puniti rolice od lisnatog tijesta i posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakBobovnica
Sljedeći članakOda radosti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.