Šaumrole. Dekorativna i jednostavna slastica od lisnatog tijesta s šaumom od bjelanjaka kojoj nitko ne može odoljeti, a poslužiti će u svakoj prilici.
Tijesto:
– 1 paket “Ledova” lisnatog tijesta
Nadjev:
– 4 bjelanjka
– 20 dag šećera
– sok od pola limuna
– ½ dl vode
Priprema tijesta: Lisnato tijesto razvaljati i rezati na uske dugačke trake širine 2,5 cm. Kalupe za izradu šaumrola umotati jednom trakom tijesta od vrha do dna, tako da se preklapaju dvije trake jedna preko druge i pri dnu lijepiti s malo bjelanjka. Premazati žumanjkom razmućenim s malo mlijeka. Peći na 220 °C oko 15 minuta.
Priprema nadjeva: Bjelanjke istući u čvrst snijeg sa 10 dag šećera. Posebno kuhati 10 dag šećera sa ½ dl vode u gust sirup. Tući i dalje bjelanjke nalijevajući posve polagano vruću šećernu otopinu u snijeg, sve dok smjesa ne postane posve gusta i sjajna. Pri kraju umiksati i sok od limuna.
Postupak: Pečene šaumrole još vruće skidati s kalupa i puniti pripremljenim nadjevom, i to pomoću vrećice za ukrašavanje. Gotove posipati šećerom u prahu.
Recept iz knjige Moji najbolji kolači