Prhko tijesto:

✦200 g margarina

✦70 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦5 žumanjaka

✦2 žlice kiselog vrhnja

✦350 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Pomiješati margarin narezan na listiće, šećer, vanilin šećer, žumanjke i kiselo vrhnje. Dodati brašno i prašak za pecivo, pa rukom umijesiti glatko tijesto. Podijeliti na jedan malo veći i jedan manji dio. Manji dio zamotati u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač. Veći dio razvaljati na veličinu kalupa di­menzije 30 x 20 cm i staviti u kalup.

Nadjev:

✦5 bjelanjaka

✦150 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦6 žlica ulja

✦2 pudinga od vanilije

✦500 g šumskog voća

Priprema: Izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg postu­pno dodajući šećer i vanilin šećer. Dodati ulje i na kraju prašak pudinga pa kratko sjediniti mikserom na najmanjoj brzini. Na tijesto u kalupu staviti na­djev na koji poslagati šumsko voće (maline i borov­nice). Ako je voće smrznuto ne treba ga odmrzavati. Manji dio tijesta naribati po voću. Peći na 180 °C dok ne porumeni, 35 – 40 minuta. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakGabi šnite
Sljedeći članakKoje drvo je najbolje za roštilj?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.