Prhko tijesto (za oko 18 kom):

✦200 g maslaca ili margarina

✦150 g šećera

✦2 jaja

✦ribana korica 1 limuna

✦400 g glatkog brašna

✦200 g prženih mljevenih lješnjaka

Priprema:

1. Omekšali maslac, šećer, jaja i koricu limuna vilicom izmiješati. Dodati brašno i mljevene lješnjake, pa tijesto mijesiti dok se ne poveže. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.

2. Kalupe za košarice premazati omekšalim maslacem. Tijesto razvaljati na 3 mm debljine. Čašom ili okruglim kalupom malo većim od košarica rezati krugove u tijestu. Tijesto staviti u košaricu i prstima lagano pritisnuti u utore kalupa. Dno izbockati vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C, oko 20 minuta.

Krema:

✦4 žumanjaka

✦150 g šećera

✦80 g škrobnog brašna (gustina)

✦600 ml mlijeka

✦1 žlica arome vanilije

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

3. Žumanjke, šećer i škrobno brašno dobro promješati s malo mlijeka, pa ukuhati u ostatak mlijeka s aromom vanilije. Kuhati miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Maknuti s vatre kad se zgusne i pokriti prozirnom folijom. U ohlađeno dodati čvrsto izmiksano vrhnje za šlag i ručno izmiješati.

4. Svaku košaricu napuniti kremom pomoću slastičarske vrećice.

I još:

✦voće po želji (jagode, maline, borovnice, breskve)

✦1 preljev za torte

Ukrašavanje:

Po kremi posložiti sezonsko voće. Preljev za torte pripremiti prema uputama na pakiranju i premazati kistom voće. Staviti na hlađenje.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakVinari Varaždinske županije osvojili na Decanteru 35 medalja
Sljedeći članakMjere za ublažavanje posljedica orkanskog nevremena
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.