Hrvatska poljoprivredna komora uputila je dopis ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojem se traži hitna pomoć poljoprivrednicima, vezano za nevrijeme koje je pogodilo Republiku Hrvatsku, a koje je prouzročilo velike štete na ogromnom broju poljoprivrednih površina. Kako bi se ublažilo posljedice ove vremenske katastrofe HPK predlaže sljedeće mjere: hitno raspisivanje intervencije 73.02. Ulaganja – Obnova poljoprivrednog potencijala te odgodu plaćanja HBOR i HAMAG BICRO kredita na godinu dana.

Prema našim saznanjima brojni nasadi su uništeni, osobito vinogradarima kojima su uništeni trsovi te je popustila armatura. Iste je nemoguće podići u kratkom roku zbog čega postoji bojazan od propadanja uroda. Štete su i na svim drugim nasadima i na urodu gotovo svih poljoprivrednih kultura. Prema postojećim informacijama s kojima raspolažemo, iste neće moći biti priznate kroz štetu osiguranja. Također, u svim sektorima velika šteta je na gospodarskim objektima, krovovima, vanjskim tankovima i mehanizaciji, stoji u dopisu Ministarstvu poljoprivrede koji potpisuje predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Iz HPK ističu kako je objavljen natječaj iz operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“. Međutim, problemi tog natječaja su sljedeći; alokacija je samo 2 milijuna eura, što po prvim procjenama nije dovoljno kako bi se pokrile potrebe. Isto tako prije početka sanacije potrebno je popunjavanje Priloga 11 od strane savjetodavne službe, a pitanje je koliko brzo će oni moći reagirati.

IZ HPK kažu kako su poljoprivrednici  već krenuli sa sanacijom štete kako bi pokušali spasiti barem dio uroda, te su primjerice nabavljeni već novi stupovi za vinograde.

Izvor: HPK

Prethodni članakVoćne košarice
Sljedeći članakRegistracija OPG-a s dopunskim djelatnostima
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.