Prvo pojavljivanje na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards vinari Varaždinske županije imali su 2011. godine i to na nagovor vinskih znalaca i sommeliera. Bio je to prvi samozatajan ‘izlet’ na svjetsku vinsku scenu koji je već u prvoj godini donio i prve medalje u Hrvatsku. 

Bio je to izvrstan vjetar u leđa, poticaj za daljnje stvaranje, ali i otvorena vrata za prisutnost vinara Varaždinske županije na ovom prestižnom natjecanju. Samo u protekle četiri godine, vinari Varaždinske županije osvojili su čak 129 medalja, što je 12 posto ukupnih medalja u RH. Zanimljivo je dodati i to da vinorodne površine u ovoj županiji zauzimaju samo dva posto kompletne površine, što znači da vinari dobro znaju svoj posao. To je potvrdilo i dvadeseto, jubilarno, ali i najveće te najutjecajnije vinsko natjecanje na svijetu u Londonu, Decanter World Wine Awards na kojem su vina koje proizvode vinari iz Varaždinske županije bila zvijezde.

U konkurenciji od 18.250 uzoraka vina iz 57 država, Varaždinci su osvojili 35 medalja. Etikete 18 vinara nose 10 srebrnih i 25 brončanih medalja. Upravo njih su i vinari ponosno predstavili na druženju održanom u atriju Županijske palače u Varaždinu. Na promociji na kojoj se slavio uspjeh, ali i predan rad vinara, okupili su se vinari, sommelieri, vinski stručnjaci i predstavnici medija, a u kratkom govoru, prisutne je pozdravio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Na Decanteru smo prisutni od 2011. godine kad je obitelj Crnko osvojila srebro i broncu, a potom nagrade osvajaju vinarije Košćak i Kopjar. Od tih nekoliko entuzijasta, iz godine u godinu sve više naših vinara šalje uzorke i osvaja nagrade, naglasio je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dodajući kako u usporedbi s drugim vinskim regijama, Varaždinci nemaju velike površine pod vinogradima pa je uspjeh još veći. To je posebno naglasio i župan Anđelko Stričak koji nije krio ponos zbog uspjeha vinara. 

Čestitam svim vinarima, a moram naglasiti da svi naši proizvođači poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, od vina, meda i varaždinskog bučinog ulja, čija zaštita na europskoj razini bi nam trebala biti dodijeljena ovih dana, te sira, daju našoj županiji jednu posebnu draž. To nam je itekako bitno i zbog razvoja turizma, jer želimo, a i cilj nam je da se svi koji nam dođu u posjet ugodno i dobro osjećaju te da uživaju u prirodi, kulturni baštinama, gastronomiji i eto, kvalitetnim vinima, rekao je. 

Josip Tržec govorio je u ime varaždinskih vinara

Sommelier i Decanter sudac te izbornik vina Varaždinske županije Siniša Lasan pohvalio je u svom obraćanju uspjehe vinara napominjući kako je ove godine na Decanter poslano čak 472 uzoraka velikih etabliranih vinarija, ali i malih boutique vinarija. I jedni i drugi dobili su nagrade za svoj rad iz čega se može zaključiti  da su vina Varaždinske županije pokazale svoj nevjerojatan rast, ali i dokazale da ako znaš što radiš možeš postići iznimnu kvalitetu. On drži da hrvatski vinari, zbog broja osvojenih Decantera, imaju pravo tražiti svoje mjesto na smotri u Londonu, što znači izlazak iz regije Balkana.  

U budućnosti moramo napraviti još dublju selekciju, a želim dodati i to da vina vinara Varaždinske županije postaju važan faktor na hrvatskoj vinskoj karti, zaključio je Lasan i dao riječ predstavniku vinara Josipu Tržecu iz vinarije Šafran, koja je dobila čak dva Decantera – srebrnu medalju za Graševinu 2022. (90 bodova) te broncu za Rajnski Rizling 2022. (87 bodova).

Povoljna regija za proizvodnju vrhunskih vina

Nagradama smo dokazali da je naša regija povoljna za proizvodnju kvalitetnih vina. Naše su vinarije uglavnom male i kao takve bi se trebale svrstati na tržištu, jer mi se ne uklapamo u velike trgovačke lance i sustave s masovnom proizvodnjom. Ali, možemo i stječemo kupce kvalitetom i prepoznatljivošću zahvaljujući i proizvodnji vina od autohtonih sorti, zaključio je Tržec i pozvao sve zaljubljenike vina da posjete vinske podrume i vinarije ove županije te kušaju vinske zvijezde kojima se osvojio i vinski svijet.