Prhko tijesto:

✦15 g svježeg kvasca

✦75 ml mlijeka

✦1 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

✦200 g margarina

✦1 cijelo jaje

✦400 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Kvasac umiješati u mlako mlijeko sa žli­com šećera i ostaviti oko 10 minuta da se digne. U posudi pomiješati vanilin šećer, margarin sob­ne temperature narezan na kockice, jaje, braš­no i prašak za pecivo. Dodati uzdignuti kvasac i zamijesiti glatko i masno tijesto koje se ne lijepi. Zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 30 minuta.

Nadjev:

✦250 g mljevenih oraha

✦100 g šećera

✦malo mlijeka

✦1 veća staklenka džema od marelice (oko 700 g)

Priprema: Orahe samljeti i pomiješati sa šećerom. Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela. Prvi dio ra­zvaljati valjkom za tijesto na pobrašnjenoj površini i staviti u kalup dimenzije 32 x 20 cm. Premazati džemom od marelice. Posuti s pola oraha sa še­ćerom, pa poprskati s malo mlijeka. Ponoviti po­stupak s drugim dijelom tijesta i ponovo prema­zati džemom i nadjevom od oraha. Na vrh staviti treći dio razvaljanog tijesta, izbockati vilicom i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 30 minuta.

Glazura:

✦150 g čokolade za kuhanje

✦50 g margarina

✦2 žlice ulja

Priprema: Otopiti sve sastojke na najmanjoj tem­peraturi i preliti po kolaču.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakIzazovi i potrebe hrvatskih pčelara
Sljedeći članakRolada kraljice jabuke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.