Polja esparzete nekad su bila česti prizor, no s vremenom je ova biljka pala u zaborav zbog promjena u poljoprivredi i načinu hranjenja stoke. Zahvaljujući svojim jedinstvenim karakteristikama i prilagodljivosti, danas se esparzeta ponovno ističe kao idealan usjev u ekološkoj poljoprivredi. Saznajte kako esparzeta može pozitivno utjecati na tlo vašeg imanja, stvoriti uvjete za zdravu stoku i smanjiti troškove proizvodnje.

Idealna biljka u ekološkoj poljoprivredi

Esparzeta (Onobrychis viciifolia) je višegodišnja mahunarka poznata po ružičastim cvjetovima i snažnom korijenju zbog kojeg dobro uspijeva na lošijim tlima. Izuzetno je otporna na sušne uvjete. Dobro podnosi niske temperature, ali ne podnosi vlažna i kisela tla.

Esparzeta je jednostavna za uzgoj, otporna je na većinu štetnika i bolesti i ne zahtijeva upotrebu pesticida i umjetnih gnojiva. To je čini idealnim usjevom za ekološku i održivu poljoprivredu. Osim u čistoj kulturi, esparzeta se može uzgajati u smjesi sa raznim travama i lucernom.

Njezini životopisni cvjetovi bogati nektarom privlače korisne kukce poput pčela, leptira i drugih oprašivača. Time se čuva bioraznolikost na poljoprivrednom gospodarstvu. U odnosu na djeteline pohodi je i 10 puta više pčela i drugih oprašivača. Po hektaru daje oko 400 kg meda. U ekološkoj poljoprivredi, koja se bazira na bioraznolikosti, esparzeta ima nezamjenjivu ulogu jer doprinosi očuvanju prirodnih ekosustava i stvaranju uravnoteženog okoliša koji je otporan na štetnike i bolesti.

Što esparzeta znači za tlo?

Zahvaljujući svojem snažnom korijenju, esparzeta prodire duboko i razbija zbijeno tlo, poboljšava njegovu strukturu te pomaže u zadržavanju vlage. Izrazito duboko korijenje dovodi vodu biljkama koje su plićeg korijena.

Kao mahunarka, esparzeta popravlja kvalitetu tla fiksiranjem dušika i tako obnavlja osiromašena tla, potiče razvoj drugih biljaka i smanjuje potrebu za gnojivima. Duboko ukorijenjena esparzeta sprječava ispiranje tla, čineći ga stabilnijim i otpornijim na klimatske promjene.

Hrana za bolje zdravlje i veću produktivnost stoke

Stoka obožava esparzetu jer je ukusna i lako probavljiva. Bogata je proteinima, vitaminima i mineralima koji su važni za rast i razvoj, čineći je izvrsnim izborom za održavanje životinja zdravima i produktivnima.

Zbog visokog udjela proteina i vlakana, stoka hranjena esparzetom daje veće prinose, s boljom kvalitetom mesa i mlijeka koje je bogato hranjivim tvarima.

Zahvaljujući visokom udjelu tanina smanjuje se rizik od nadimanja stoke. Također, poboljšava se apsorpcija hranjivih tvari i stoka se na prirodan način štiti od unutarnjih parazita. Može se koristiti za ispašu u svježem obliku, ali i spremiti u obliku sijena ako se pokosi do cvatnje kada je stabljika još mekana kako bi sijeno bilo dobre kakvoće.

Zdrava probava smanjuje stres kod životinja, smanjuje potrebu za lijekovima i olakšava poljoprivrednicima brigu.

Sjetva esparzete

Idealna je za sjetvu u obalnom pojasu i Lici, na većim nadmorskim visinama. Pravo vrijeme za sjetvu je u proljeće, kada temperatura tla dosegne oko 10 °C, ili u ranu jesen, prije prvih mrazeva.  Za jesensku sjetvu važno je da biljka razvije dovoljno jak korijenov sustav prije zime. To je bitno kako bi mogla izdržati niske temperature i na proljeće imala prednost u odnosu na korove.

Za uspješan uzgoj obavezna je dobra priprema tla uz lažnu sjetvu – tlo se plitko obradi da se potakne rast korova, te još jednom pripremi neposredno prije sjetve esparzete. Najbolje uspijeva na dobro dreniranim, blago alkalnim tlima, a kisela i vlažna tla treba izbjegavati jer u njima biljka slabo napreduje.

Sije se na dubinu od 1,5 do 2 cm, sjetvena norma je od 70 do 100 kg po hektaru. Cilj je u prvoj godini na 1 m2 imati 70-150 biljaka. U ekološkoj poljoprivredi obično se koristi sjeme u ljusci, ravnomjernije klija i lakše se sije.

Esparzeta ne zahtijeva dodatnu gnojidbu, no inokulacija rhizobiumom ili mycorrhizom dovodi do boljih rezultata i brže fiksacije dušika. Kosi se prije ili na početku cvatnje kako bi se list zadržao na stabljici. Ovisno o uvjetima, daje 1 do 3 otkosa godišnje (u prvoj godini daje od 5 t do 13 t/ha, kasnije više), a može se koristiti za napasanje do kasne jeseni.

Esparzeta je ekonomski isplativa biljka. Kada je jednom posijete, traje više godina bez potrebe za ponovnom sjetvom. Njezinim uvođenjem u plodored smanjit ćete troškove uzgoja i povećati prinose.

Ako tražite biljku za zatravnjivanje nasada kojom ćete poboljšati kvalitetu tla, želite povećati bioraznolikost ili samo tražite najbolju hranu za svoju stoku, esparzeta je pravi izbor.

Sjeme esparzete s ekološkim certifikatom možete naručiti na Lokvina web shopu.

Prethodni članakLjekovitost bundeva
Sljedeći članakSuzbijanje najvećeg štetnika maslina na prirodan način
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.