Dolaskom jeseni i u razdoblju kad poljoprivrednici zbrajaju svoj urod, a proizvođači govore o nestašici krumpira zbog lošije proizvodne godine, uzrokovane vremenskim ekstremima, imali smo priliku prisustvovati izvrsno organiziranoj prezentaciji strojeva tvrtke Findri d.o.o. i PMT d.o.o.

Vrijeme kao naručeno, domaćini izvrsno raspoloženi u pitoresknom međimurskom mjestu Belica, poznatom po svojim marljivim poljoprivrednicima, ponajviše proizvođačima krumpira, bilo je mjesto održavanja prezentacije strojeva u radu. Danijel Premuš, vlasnik je parcele i istoimenog OPG-a na kojem smo nešto više čuli od predstavnika i direktora tvrtke Findri d.o.o., g. Željka Findrija i Adama Dominkovića iz tvrtke PMT d.o.o. Premuš je zajedno sa svojim prijateljem i proizvođačem Andrejem Hermanom kupio novi vučeni kombajn poznate belgijske kompanije Dewulf, a čije strojeve ekskluzivno zastupa Findri d.o.o. Nema bolje reklame kad popratite i uvjerite se u prednosti strojeva u radu, a na licima vlasnika Danijela i Andreja vidite zadovoljstvo kupljenim.

findri pmt valtra
A. Herman (lijevo) i D. Premuš (desno), sretni zbog kupnje milijunskog stroja koji im jamči bolju učinkovitost, štedi vrijeme i nadomješta radnu snagu

Ovu prezentaciju smo prvenstveno napravili zbog stroja Dewulf Torro. S tvrtkom Dewulf surađujemo posljednje 2 godine, a naši zadovoljni kupci pristali su da se stroj prezentira i ostalima. Ova ozbiljna tvrtka uz strojeve za berbu krumpira ima i sadilice, opremu za transport krumpira, manipulaciju krumpira u skladištu itd.

U ovom trenu prodali smo i opremu za prihvat krumpira te punjenje boks paleta koje će biti u novoizgrađenim skladištima, a riječ je o tvrtki Belpak d.o.o. Prodan je i stroj za berbu mrkve, a idemo korak po korak, jer bitne su nam dobre povratne informacije i zadovoljni kupci. Također, uključili smo u prezentaciju i prskalice, te rasipače gnojiva koji su također u asortimanu tvrtke Findri d.o.o.

Često surađujemo i s tvrtkom PMT d.o.o., uvijek lijepo ispadnu naše zajedničke prezentacije, a kako je prije organizacije zavladao interes i za njihove strojeve Vederstad i Valtra, odlučili smo ići zajedno u još jednu prezentaciju. U vrijeme koronakrize još smo više svjesni koliko je značajna proizvodnja hrane, pa mogu reći da je prodaja unazad dvije godine bila korektna, rekao nam je Željko Findri.

Jednostavan i s brojnim inovativnim značajkama

Dewulf Torro je lagani vučeni dvoredni kombajn s lakom vučom, posebno prilagođen za krumpir. Kombajn je posebno opremljen brojnim inovativnim značajkama poput patentirane Inclino Master® tehnologije. Ovaj sustav osigurava da jedinica za žetvu ostane kontinuirano paralelna s poljem dok se kombajn drži vodoravno na površinu. Ova tehnologija povećava profitabilnost i izbjegava gubitke kvalitete zbog oštećenog krumpira tijekom berbe. Zahvaljujući sustavu za brzu promjenu, prebacivanje između različitih pribora za berbu (mrkva, luk, crvena repa) traje samo 15 minuta.

Ovaj vučeni dvoredni kombajn za prosijavanje s bunkerom ima dva transportera za prosijavanje u kombinaciji sa zakrivljenim transporterom koji je posebno dobar jer su oštećenja ljuske krumpira svedena na minimum, pa je time jedinstven na tržištu. Ovakav dizajn smanjuje visinu pada na apsolutni minimum i bolje obavlja posao držeći polugu na transportnom traku. Torro je opremljen s dvije ravne „jedinice ježa“. Platforma za sortiranje ima mjesta za sedam osoba, što se može viditi i na fotografijama. Ispusni transporter opremljen je lijevkom za otpad s obje strane. Torro zahtijeva i manje snage traktora; već od 100 KS primjeren je za žetvu. Kombajn je opremljen bunkerom od 6 tona s dvije programirane brzine pražnjenja. Ako želite značajno povećati svoju produktivnost, dostupan je i bunker za istovar u pokretu.

findri
Željko Findri predstavio je i rasipače gnojiva Bogballe

Aplikacija gnojiva uz rasipače Bogballe

Danski Bogballe je jedan od vodećih proizvođača rasipača gnojiva na svijetu, a tehniku aplikacije gnojiva putem ovog stroja smo također mogli vidjeti na prezentaciji. Predstavljeni model L20W plus, kao i svi njihovi modeli imaju reflektirajući panel koji čak i na danjem svjetlu izvrsno reflektira, čime se povećava vidljivost stroja u svim vremenskim uvjetima. Na stražnjem dijelu je vidljivo i specijalno led svjetlo. Zaštitni štitnici od nehrđajućeg čelika štite sustav rasipanja od rotirajućih dijelova. Valja naglasiti da je rukovanje i čišćenje uređajem za rasipanje iznimno jednostavno i lako dostupno. Radna širina kreće se od 10 do 24 m, kapacitet rasipača u litrama iznosi 2050, dok u kilogramima doseže 2 tone. Također, tvrtka Findri je prezentirala i svoje visokokvalitetne strojeve za zaštitu bilja, poput prskalice Hardi Master plus.

pmt
Prskalica Hardi Master plus izvrsnih performansi u radu

Valtra i Väderstad – bez premca

Tvrtka PMT d.o.o. predstavila je Cultus 300 i Carrier X 425 modele Väderstad strojeva priključenih na izuzetne Valtra traktore. Cultus 300 kultivator ima snažne zupce od 3 m koji rade do dubine od 25 cm. Prostrana konstrukcija okvira pruža impresivne mogućnosti miješanja. Cultus je stoga idealan kultivator za one koji traže visokokvalitetne radne rezultate, performanse i izdržljivost. Masivni samopodešavajući središnji dio opruga i konusnih čahura u pričvrsnim vijcima daje zubcima izuzetnu izdržljivost, te je kultivator u mogućnosti zadržati istu radnu dubinu u svakom trenutki, kako je spomenuo i Adam Crnković iz PMT-a. Dvostruka opruga sprječava ulazak udarnih sila u okvir, čime se povećava radni vijek.  Postoje 3 jake osovine, a razmak zubaca je 30 cm čime se osigurava dobro miješanje žetvenih ostataka, sprječavajući tako stvaranje redova slame.

Valja istaknuti MixIn potkoljenicu koja baca materijal prema naprijed umjesto prema gore, što je inače uobičajen smjer. Kad sleti, materijal ponovno prolazi kraj zubaca, a učinak miješanja i mrvljenja se udvostručuje. Nivelatori su pričvršćeni na okvir pakera, čime se smanjuje potreba za podešavanjem pri promjeni radne dubine. Cultus se može isporučiti s ugrađenom malom sijaćicom BioDrill, štoomogućuje i  sjetvu u istom prolazu. Time se štedi vrijeme i pomaže u održavanju vlažnosti tla.

Carrier X 425-625 je sklopivi disk kultivator, dostupan u radnoj širini od 4,25 (predstavljeni model), 5,25 ili 6,25 metara. Može se opremiti diskovima promjera 450 ili 470 mm. Ima izvrsno praćenje kontura i impresivnu sposobnost prodiranja za svoju težinu. Radna dubina podešava se iz kabine traktora, omogućavajući prilagodbu različitim uvjetima na terenu. Diskovi su postavljeni u obliku x, što omogućuje bočnim silama da se međusobno „ponište“. X-disk jamči da će stroj uvijek raditi ravno i precizno iza traktora. Time se štedi dizel, ali je također bitan pri korištenju GPS sustava navođenja ili pri vožnji po brdovitim uvjetima. Primjetili smo iznimno lako manevriranje strojem što je svakako jako bitno u različitim uvjetima s kakvima se naši poljoprivrednici susreću.

Za detaljnije informacije i dodatne tehničke specifikacije i cijene obratiti se možete tvrtkama Findri d.o.o. i PMT d.o.o.

Još slika pogledajte ispod u galeriji

 class=
https://findri.hr/
 class=
http://www.pmt.hr/hr/

 class=

 class=
Strojevi u radu

 class=

 class=
Cultus 300

 class=
Carrier X 425
Prethodni članakUspostava poljskih traka na oranicama
Sljedeći članakNovonastali poremećaji na tržištu žitarica rizični su za cijeli stočarski sektor!
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362