Stresna razdoblja za biljnu proizvodnju javljaju se više puta tokom vegetacije. Najvažnije je tada biljkama pomoći proizvodima koji će im omogućiti daljnji rast i razvoj uz minimalni utrošak energije.

Klimatske promjene svake nam godine donose nove izazove po pitanju biljne proizvodnje. Visoke temperature u kombinaciji s nedostatkom kiše dovode biljke u stanje iznimnog stresa. Kako bi im olakšali prelazak takvih razdoblja u proizvodnji koristimo proizvode koji olakšavaju sintezu proteina, koji smanjuju temperaturu i koji zadržavaju vlagu.

OGLAS
 class=

Proizvodi na bazi aminokiselina

Najstariji način snižavanja temperature je zalijevanje. Tamo gdje zalijevanje nije moguće dolaze do izražaja proizvodi na bazi aminokiselina, algi, vitamina, biljnih hormona. Proizvodi na bazi aminokiselina važni su u proizvodnji svih kultura. L- aminokiseline iskoristive su od strane biljaka i svaka ima svoju funkciju. Uloge aminokiselina u biljkama su razne, od rezerve dušika, prekursora okusa i mirisa, formiranje klorofila, inhibiciju razvoja korijena, povećavanje klijavosti, reguliraju otvaranje puči, antioksidativno djelovanje. Aminokiseline lizin, glutaminska kiselina, prolin, serin, tirozin, valin utječu na rezistentnost biljke na abiotske stresove.

LYSO AMIN sadrži velik broj L aminokiselina koje imaju funkciju rezistentnosti na abiotske stresove. Proizvod LYSO AMIN u nepovoljnim vremenskim uvjetima kombiniramo s proizvodom GREEN CODE, koji osim L-aminokiselina sadrži biljne hormone, vitamine, mikroelemente. Kako bi pojačali djelovanje kombinacije u istu dodajemo proizvod dobiven fermentacijom smeđih algi ALGA PLUS. Proizvod sadrži velik postotak algi i 20 % kalija. Kalij kao makroelement regulira propusnost staničnih memabrana, pa biljke koje dobivaju kalij u pravilnim intervalima često budu otporne na sušu i bolesti. Proizvodi na bazi alga, koji sadrže algičnu kiselinu dokazano djeluju ublažavajući biljkama abiotske i biotske stresove.

  Za oporavak nakon tuče

Nakon tuče i drugih mehaničkih oštećenja na biljkama prvo koristimo proizvod BIO 9 RAME PLUS. Nano čestice mikroelemeneta između kojih i bakra održavaju zdravu biljnu površinu, stvarajući  nepovoljne uvijete za rast i razvoj patogena. Nakon BIO 9 RAME PLUS koristimo kombinaciju proizvoda Lyso amin+ Green code+ Alga plus, te postupak ponovimo ukoliko je potrebno svaka 3-5 dana. Kroz sustav navodnjavanja vrlo se korisnim pokazao proizvod Idrogrena koji sadrži poliamine i fotoaleksine koji su prvi u obrani biljaka. Proizvod je dobiven destilacijom prilikom kuhanja Grena gnojiva i sadrži sve korisne sastojke koji djeluju na proliferaciju korijena i na obranu biljaka od stresnih situacija. Iznimno je važan u vrijeme proljetnih mrazeva.

Zaštita od stresa i štetnika

Surround linija kaolina, najkvalitetnija je linija kaolina na tržištu. Surround linija djeluje na stresne situacije u biljkama na dva načina tako da raspršuje svjetlost, uvelike smanjujući prijenos štetnih ultraljubičastih i infracrvenih zraka u list te smanjuje temperaturu lišća i krošnji. Na taj način postiže se veća fotosintetska aktivnost u biljkama pod toplinskim stresom, održava biljke hladnijima, te one zbog toga troše manje vode te reducira stres zbog nedostatka vode, što može rezultirati većom fotosintetskom aktivnošću  i većim prinosima. Surround djeluje repelentno na kukce u nasadu stvarajući im nepovoljnu površinu za razvoj i kamuflirajući im biljku. Surround je u SAD-u registriran kao insekticid.

 class=
Kaolin
 class=
Surround

Razne kombinacije korisnih spojeva za biljku potrebno je koristiti kroz čitavu vegetaciju. Intenzivan vegetativni porast kao i intenzivan generativni porast biljkama predstavlja svojevrstan stres. Tada je uputno koristiti spomenute proizvode.

 class=
https://bioinput.hr/
Prethodni članakDrosophila suzukii – mali kukac velikog značaja
Sljedeći članakRasprava o prevenciji šteta od divljači na poljoprivrednim usjevima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.