Octena mušica ploda štetnik je azijskog podrijetla iz porodice dvokrilaca. Širi se trgovinom zaraženih plodova i sadnog materijala na veće udaljenosti te letom odraslih kukaca lokalno.

Nalazi se na EPPO A2 karantenskoj listi štetnika. U Hrvatskoj je prvi put zabilježena 2010. u Istri. Tijelo joj je dužine 2-3 mm, žuto smeđe je boje i ima crvene oči. Mužjak ima prepoznatljivu crnosivu pjegu na vrhu prozirnog krila i dvije tamne mrlje u obliku češlja na stopalu prednjih nogu. Ženke su veće od mužjaka, nemaju pjege na krilima ni češljeve na nogama, ali imaju sklerotiziranu leglicu u obliku pile koja im služi za rezanje pokožice nedozrelih i neoštećenih plodova pri odlaganju jaja. Ženka u prosjeku odloži 1 do 3 jaja po ovipoziciji, a u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja neposredno ispod pokožice ploda.

Jaja su bijele boje s dva cjevasta nastavka na jednom kraju. Iz jaja se razvijaju bijele ličinke i ubušuju se u plod te razaraju njegovu unutrašnjost i tu provedu tri razvojna stadija prije kukuljenja. Plodovi postaju mekani i gube na tržišnoj vrijednosti. Vrlo brzo napadnuti plodovi propadaju na mjestu gdje se ličinke hrane. Kukuljica je bačvastog oblika, crvenkastosmeđe boje, s dvije izrasline na kraju tijela. Nalazi se u ili na plodu. Drosophila suzukii ima širok spektar domaćina i može napasti mnoge voćne vrste s tankom pokožicom ploda. Gospodarski značajne štete zabilježene su na trešnji, šljivi, breskvi, borovnici, malini, kupini, jagodi i vinovoj lozi. Na oštećene plodove naknadno se nasele i različiti sekundarni paraziti, koji uzrokuju trulež plodova.

U idealnim uvjetima štetnik može imati do 15 generacija, a njegov životni ciklus može trajati svega 10 dana. Štetnik prezimljuje kao imago na zaštićenim mjestima, no u povoljnim uvjetima može biti aktivan cijelu godinu. Njegova aktivnost kreće kada su temperature iznad 10°C, a najaktivniji su pri 20 do 30°C.

Praćenje navedenog štetnika moguće je olfaktornim atraktantima i vizualnim pregledom plodova.

 class=