Octena mušica ploda štetnik je azijskog podrijetla iz porodice dvokrilaca. Širi se trgovinom zaraženih plodova i sadnog materijala na veće udaljenosti te letom odraslih kukaca lokalno.

Nalazi se na EPPO A2 karantenskoj listi štetnika. U Hrvatskoj je prvi put zabilježena 2010. u Istri. Tijelo joj je dužine 2-3 mm, žuto smeđe je boje i ima crvene oči. Mužjak ima prepoznatljivu crnosivu pjegu na vrhu prozirnog krila i dvije tamne mrlje u obliku češlja na stopalu prednjih nogu. Ženke su veće od mužjaka, nemaju pjege na krilima ni češljeve na nogama, ali imaju sklerotiziranu leglicu u obliku pile koja im služi za rezanje pokožice nedozrelih i neoštećenih plodova pri odlaganju jaja. Ženka u prosjeku odloži 1 do 3 jaja po ovipoziciji, a u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja neposredno ispod pokožice ploda.

Jaja su bijele boje s dva cjevasta nastavka na jednom kraju. Iz jaja se razvijaju bijele ličinke i ubušuju se u plod te razaraju njegovu unutrašnjost i tu provedu tri razvojna stadija prije kukuljenja. Plodovi postaju mekani i gube na tržišnoj vrijednosti. Vrlo brzo napadnuti plodovi propadaju na mjestu gdje se ličinke hrane. Kukuljica je bačvastog oblika, crvenkastosmeđe boje, s dvije izrasline na kraju tijela. Nalazi se u ili na plodu. Drosophila suzukii ima širok spektar domaćina i može napasti mnoge voćne vrste s tankom pokožicom ploda. Gospodarski značajne štete zabilježene su na trešnji, šljivi, breskvi, borovnici, malini, kupini, jagodi i vinovoj lozi. Na oštećene plodove naknadno se nasele i različiti sekundarni paraziti, koji uzrokuju trulež plodova.

U idealnim uvjetima štetnik može imati do 15 generacija, a njegov životni ciklus može trajati svega 10 dana. Štetnik prezimljuje kao imago na zaštićenim mjestima, no u povoljnim uvjetima može biti aktivan cijelu godinu. Njegova aktivnost kreće kada su temperature iznad 10°C, a najaktivniji su pri 20 do 30°C.

Praćenje navedenog štetnika moguće je olfaktornim atraktantima i vizualnim pregledom plodova.

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje