U skupinu plodovitog povrća ubrajamo rajčice, paprike, feferone, čili papričice, patlidžane, tikvice, krastavce, lubenice, dinje… Ove vrste povrća uzgajamo zbog jestivog ploda, a za obilan urod potrebno je  puno truda, vremena i strpljenja.

Mi ćemo se u ovom članku fokusirati najviše na rajčice, ali i tretman svog plodovitog povrća je sličan. Kao prvi korak važno je napraviti dobar plan uzgoja s obzirom na uvjete uzgoja, naše potrebe i mogućnosti. Plodovito povrće možemo uzgajati u posudama, visokim i niskim gredicama, otvorenim vrtovima, u zatvorenim prostorima (plastenici, staklenici, tuneli..).

Ovisno o mjestu uzgoja planiramo nabavku kvalitetnog supstrata, sjemena željenog povrća te radimo plan sjetve i sadnje poštujući plodored i pravilo dobrih i loših susjeda. Kako bi organski vrt bio još uspješniji, pratimo preporuke u sjetvenom kalendaru te poštujemo povoljne i nepovoljne dane za rad s biljkama po načelima Marije Thun. Sjetveni kalendar dostupan je na plantella.hr s detaljnim savjetima za svaki dan u mjesecu.

Plodovito povrće u posudama i na visokim gredicama

Posudu duboku, najmanje 20 cm, napunimo specijalnom Bio Plantella zemljom za rajčice ili Bio Plantella zemljom za visoke gredice, pomiješanom s malo organskog gnojiva Bio Plantella Nutrivit za rajčice i plodovito povrće. Bio Plantella granule Nutrivit gnojiva za rajčice se otapaju u kontaktu sa zemljom i vodom, omogućavaju dugotrajnu dostupnost i brzo oslobađanje hranivih tvari, koje sadrže. Za sadnju u posude i visoke gredice radije birajmo sorte nižeg i kompaktnijeg rasta i s manjim plodovima, koji su puno otporniji i do dugo u jesen daju obilje plodova, a uz njih kombiniramo korisne susjede špinat, neven, vlasac, peršin, timijan.

Uzgoj plodovitog povrća u vrtu

Prije sijanja ili sadnje na otvoreno u vrt, tlo je važno dobro pripremiti obradom tla na dubini do 25-30 cm. Tlo je važno energično prozračiti i dodati kvalitetno i provjereno organsko gnojivo koje  pruža najbolju kvalitetu prinosa. Plantella Organik nepogrešiv je izbor organskog gnojiva jer znatno poboljšava plodnost tla i osigurava kvalitetan rast i plodonošenje cijelu sezonu. Dohranu obavljamo s Bio Plantella organsko gnojivom za rajčice i plodovito povrće.

Uzgoj u plastenicima i staklenicima

Zbog kontroliranja mikroklimatskih uvjeta moguć je uzgoj plodovitog povrća tijekom cijele godine. Rokovi uzgoja usklađuju se s dnevnom količinom svijetlosti i željenim razdobljem berbe. Događa se da sadnice posijemo ili posadimo preblizu i kao posljedica je brz razvoj bolesti i slaba obojenost plodova. I za uzgoj u zatvorenim prostorima važno je koristiti kvalitetan supstrat poput Bio Plantella supstrata za rajčice i plodovito povrće i obavljati redovitu dohranu tekućim Bio Plantella organsko gnojivo za rajčice i plodovito povrće.

Problemi na rajčicama i drugom plodovitom povrću

Nakon puno vlage i kiše nažalost pojavljuju se bolesti plamenjače, pepelnice i plijesni. Ove bolesti kada se rašire i kada ih ne spriječimo, u stanju su potpuno uništiti naše biljke. Važno je djelovati preventivno kako se bolesti ne bi pojavile. Preventivno štitimo sadnice tako, da ih prskamo sredstvom na bazi poljske preslice Bio Plantella Vital za rajčice. Poljska preslica je vitaminski kompleks, iznimno bogata silicijem, kalcijem i drugim mineralima, čime jača stanične stijenke biljaka i potiče zdrav rast rajčica i plodovitog povrća. Kad se bolest pojavi, teško vraćamo biljke u potpunu formu. Pokušamo s odstranjivanjem zaraženih listova i primjenom zaštite poštujući karencu.

Plodovito povrće prihranjujemo Bio Plantella gnojivom za rajčice

Nedostatak kalcija – trulež plodova

U paketu sve za zdrave plodove rajčica, paprike, patlidžane nalazi se i BIO PLANTELLA KALCIJEVO LISNO GNOJIVO ZA RAJČICE koje sprječava trulež plodova i pucanje plodova rajčice te smanjuje rizik od gorke pjegavosti. Djeluje trostruko – kao biostimulator, gnojivo i korektor za nedostatak kalcija. Aminokiseline kao prirodni biostimulator poboljšavaju prijenos kalcija i ostalih mikroelemenata u biljku. Na svakih 7 – 10 dana dodajemo 80 do 120 ml gnojiva na 10 l vode, ili za folijarno prskanje 30 do 40 ml na 10 l vode. Potrebnu količinu jednostavno odmjerimo mjericom koja je ujedno i poklopac na ambalaži. Prskamo kasno navečer ili kada se biljke ohlade.

Posljedica manjka kalcija su tamne fleke i trulež

Savjeti za vlastiti uzgoj rajčice u svom organskom vrtu

Rajčica voli toplinu, a za uspješan uzgoj treba poštivatioptimalnu temperaturu za klijanje sjemena 22-25 °C, a optimalni rast i razvoj biljke postiže se pri dnevnim temperaturama od 20 do 25 °C danju i noću od 13-17 °C.Za snažan rast i obilje plodova posadite sadnicu rajčice dublje nego što je bila posađena u posudi.

Za najbolje rezultate odaberite najbolju sortu rajčica. Dvije glavne skupine rajčica su NISKI (grmoliki) i VISOKI kultivari. Niski kultivari su kompaktniji, brže zriju i prikladniji su za uzgoj na otvorenom od visokih kultivara. Visoki kultivari rastu obavezno uz potporanj (kolac, …) te se povezuju na njega kako bi stabljika rasla uspravno. Za krupan i zdrav plod redovito prihranjujte biljke tekućim gnojivom Bio Plantella organskim gnojivom za rajčice.

Da bi presadnice dobro podnijele stres od samog presađivanja, odlično pomaže prirodno gnojivo BIO PLANTELLA VITA, vitaminski kompleks s ekstremno brzim djelovanjem.

U blizinu rajčice posadite bosiljak kako biste odbili štetnike. Preventivno i redovito prskajte cijelu biljku pripravkom na bazi poljske preslice Bio Plantella Natur ili Vital kako se ne bi pojavila gljivična oboljenja na rajčici. Nakon formiranja ploda redovito zalijevamo Bio Plantella kalcijem za bolje usvajanje kalcija i sprječavanje nastanka crnih mrlja na plodovima. Kao dobri susjedi rajčici pokazali su se celer, češnjak, grah, kupusnjače, poriluk, cikla, salata, radič, mrkva i peršin.

Više savjeta o vrtlarenju možete naći na internetskoj stranici Plantella.hr ili preko internet predavanja na fb stranici Plantella.hr/videos.

Milica Sekulić, bacc. ing. agr.,

savjetnica za Plantellu – Unichem Agro.d.o.o.

info@plantella.hr

092 194 1694

Prethodni članakČoko moko
Sljedeći članakTilurium Organic – najbolje od prirode!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.