B rudet

57

– 1 kg razne veće ribe (morske ili riječne)
– ½ kg luka (narezan)
– 1 žlica pirea od rajčice
– 1 žlica vinskog octa
– 4 češnja češnjaka
– 2 dl bijelog ili crnog vina
– 2 dl maslinovog ulja
– vezica peršina
– sol i papar u zrnu

Ribu očistite, operite i narežite na veće komade. Luk popržiti na malo vrućeg ulja, dok ne dobije zlatno – smeđ u boju. Dodajte žlicu vinskog octa, preostalo ulje, sol i papar i pustiti da zavrije. Zatim ubacite komade ribe i pustiti da vrije 1 – 2 minute. Dodajte vino, žlicu pirea od rajčice, krupnije nasjeckan češnjak i ostalu polovicu luka i sve sastojke lagano promiješajte. Dodajte vode i kuhajte bez miješanja oko 30 – 45 minuta. Dok brudet lagano krčka, povremeno samo malo protresite lonac. Na kraju dodajte sitno nasjeckan peršin.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakNačini ublažavanja toplinskog stresa u mliječnih krava
Sljedeći članakPunjeni uštipci
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.