La sagne s morskim plodovima

29

PRIPREMA
– 20 dag kuhanih repova škampa ili kozica
– 20 dag mesa školjaka
– 40 dag fileta čvrste bijele ribe poput bakalara ili oslića
– 2 nasjeckana luka
– 2 žlice maslaca
– 150 ml bijeloga vina
– 1 žlica ulja
– 8 listova lasagna koje ne treba prethodno kuhati
– 8 dag ribanog parmezana
– sol
– papar

UMAK
– 1 mali luk
– 450 ml mlijeka
– 1 list lovora
– 6 zrnaca crnoga papra
– 4 oguljene i nasjeckane rajčice
– 2 žlice maslaca
– 200 ml vrhnja za kuhanje
– 4 dag brašna
– 1 žlica mljevene chilli paprike
– 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Meso školjaka narežite na pola ako su velike. Očistite luk za umak te ga stavite u posudu zajedno s mlijekom i lovorom te zakuhajte, a onda maknite s vatre. Neka se namače 10 min. Narežite ribu na komadiće. Ispržite luk na maslacu, dodajte škampe i školjke. Začinite prema ukusu. Pržite 2-3 min pa dodajte vino i zakuhajte. Izvadite morske plodove, no zadržite tekućinu. Zagrijte maslac za umak pa umiješajte brašno, a zatim postupno ulijevajte toplo mlijeko (u kojem se namakao luk i lovor), žustro miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kuhajte nekoliko minuta, pa ulijte vrhnje i dobro pomiješajte. Na kraju umiješajte tekućinu od morskih plodova i sjeckane rajčice. Kuhajte na laganoj vatri 2 min. Umiješajte chilli papriku i peršin. Namastite posudu za lazanje. Rasporedite četvrtinu umaka na dno pa na njega stavite četvrtinu morskih plodova i prekrijte slojem lasagna, na koje zatim stavite sve komadiće ribe i trećinu preostalog umaka. Prekrijte opet slojem lazanja pa preostalim plodovima mora i polovicom umaka sve dok ne potrošite sve sastojke. Pospite naribanim sirom i pecite otprilike 45 min.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakGa zpach o (h ladna juha)
Sljedeći članakSorbet od limuna
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.