Za kaktuse se nije znalo prije otkrića Amerike, a danas ih ima širom cijelog svijeta u raznim, pa i čudnovatim oblicima. Kaktusi su nalik na klipove, koralje, zmijice, spužve, ježeve… To ih i čini omiljenim sobnim biljkama.

Za uzgoj kaktusa najvažniji uvjet je odgovarajuća zemlja. Najbolja kombinacija je 2/5 komposta, 2/5 riječnog pijeska i 1/5 vapnenaste prašine ili usitnjenog starog morta u koji se može dodati malo praha od drvenog ugljena koji sprječava stvaranje plijesni. Na dno lonca stavlja se sloj šljunka.

Kaktusi se razmnožavaju sjemenom, reznicama, izdancima i cijepljenjem.

Sjeme se sije u supstrat koji se sastoji od tri dijela riječnog pijeska i jednog dijela lisnjače. Prije sjetve ga navlažite. Sjeme u tankom sloju pokrijte prosijanim supstratom, pokrijte staklom i držite na 25 – 30° C. Kada kaktusi niknu, staklo se skida, a nakon otprilike tri mjeseca, mlade biljčice mogu se saditi u male lončiće.

Razmnožavanje reznicima obavlja se u proljeće i rano ljeto. Oštrim nožem odsijecite reznicu, u ovom slučaju to je članak ili izbojak, a ako odsijecate dio, rez pospite prašinom drvenog ugljena da ne bi došlo do truljenja i ostavite reznicu do tjedan dana da se malo prosuši. Zatim je posadite u vlažan pijesak ili mješavinu pijeska i zemlje. Kada se ožile, presadite ih u male lončiće.
Presađivanje kaktusa obavlja se svake tri godine, i to u rano proljeće, prije početka vegetacije. Poslije presađivanja, dva do pet dana, držite ih u sjeni i nemojte ih zalijevati

Najpoznatiji i najomiljeniji su radovi:
Echinopsis – ima rebrasto stablo i cvjetove koji se otvaraju noću i traju do sredine idućeg dana.
Epiphyllum – ima duge, mesnate listove. Cvjetovi su krupni i trubasti.
Cereus – vrste ovog roda glavna su odlika zanimljivih pejzaža Meksika, Perua, Čilea… Stablo dostiže visinu i do 20 m, a težinu od nekoliko tona.
Mamillaria – ima loptasto ili cilindrično stablo obraslo bradavicama i bodljama.
Opuntia – mnoge vrste ovog roda udomaćile su se u Sredozemlju.
Echinocactus – zdepasto, loptasto stablo.
Echinocereus – grmolika je oblika.
Selenicereus – ima dugo savitljivo stablo.
Phyllocactus – lisnati kaktus, razlikuje se od pustinjskog.
Prethodni članakPropolis – „prirodni antibiotik”
Sljedeći članakBolesti ukrasnoga grmlja
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.