Za kaktuse se nije znalo prije otkrića Amerike, a danas ih ima širom cijelog svijeta u raznim, pa i čudnovatim oblicima. Neki su nalik na klipove, koralje, zmijice, spužve, ježeve… To ih i čini omiljenim sobnim biljkama.

Za uzgoj kaktusa najvažniji uvjet je odgovarajuća zemlja. Najbolja kombinacija je 2/5 komposta, 2/5 riječnog pijeska i 1/5 vapnenaste prašine ili usitnjenog starog morta u koji se može dodati malo praha od drvenog ugljena koji sprječava stvaranje plijesni. Na dno lonca stavlja se sloj šljunka.
Razmnožavaju se sjemenom, reznicama, izdancima i cijepljenjem.
Sjeme se sije u supstrat koji se sastoji od tri dijela riječnog pijeska i jednog dijela lisnjače. Prije sjetve ga navlažite. Sjeme u tankom sloju pokrijte prosijanim supstratom, pokrijte staklom i držite na 25 – 30° C. Kada kaktusići niknu, staklo se skida, a nakon otprilike tri mjeseca, mlade biljčice mogu se saditi u male lončiće.
Razmnožavanje reznicima obavlja se u proljeće i rano ljeto. Oštrim nožem odsijecite reznicu, u ovom slučaju to je članak ili izbojak, a ako odsijecate dio, rez pospite prašinom drvenog ugljena da ne bi došlo do truljenja i ostavite reznicu do tjedan dana da se malo prosuši. Zatim je posadite u vlažan pijesak ili mješavinu pijeska i zemlje. Kada se ožile, presadite ih u male lončiće.
Presađivanje kaktusa obavlja se svake tri godine, i to u rano proljeće, prije početka vegetacije. Poslije presađivanja, dva do pet dana, držite ih u sjeni i nemojte ih zalijevati

Najpoznatiji i najomiljeniji su radovi:

Echinopsis – ima rebrasto stablo i cvjetove koji se otvaraju noću i traju do sredine idućeg dana.
Epiphyllum – ima duge, mesnate listove. Cvjetovi su krupni i trubasti.
Cereus – vrste ovog roda glavna su odlika zanimljivih pejzaža Meksika, Perua, Čilea… Stablo dostiže visinu i do 20 m, a težinu od nekoliko tona.
Mamillaria – ima loptasto ili cilindrično stablo obraslo bradavicama i bodljama.
Opuntia – mnoge vrste ovog roda udomaćile su se u Sredozemlju.
Echinocactus – zdepasto, loptasto stablo.
Echinocereus – grmolika je oblika.
Selenicereus – ima dugo savitljivo stablo.
Phyllocactus – lisnati kaktus, razlikuje se od pustinjskog.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPropolis – „prirodni antibiotik”
Sljedeći članakBolesti ukrasnoga grmlja
Avatar
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.