Turčin (Leccinum aurantiacum) je česta jesenska gljiva. Klobuk je pravilan poluloptast prekriven crvenosmeđom ponekad narančastom kožicom. Ispod klobuka nalazi se plodište građeno od vrlo dugih cjevčica. Cjevčice su u početku bijele, a u starijih primjeraka sive. Meso klobuka je debelo, tvrdo, bijelo, a na prerezu ubrzo mijenja boju od crvenkaste preko plave do gotovo crne. Stručak je valjkast, pun, tvrd i u donjem dijelu zadebljao. U osnovi, površina klobuka je bijela i prekrivena žućkastosmeđim čehicama.
Turčin je jesenska gljiva iako se pojavljuje već i ljeti. Obično raste ispod topola, ali je čest i u miješanim listopadnim šumama. Vrlo kvalitetna gljiva i nikada nije invadirana crvima. Kod kuhanja često potamni, ali to nimalo ne mijenja njegovu odličnu kakvoću.
Brezov djed (Leccinum scabrum) je također česta gljiva. Klobuk je u mladih gljiva poluloptast, kasnije pravilan zaobljen. Kožica klobuka je u mladih gljiva suha, baršunasta, sivosmeđe boje. Kasnije postaje tamnosmeđa i često ispuca. Cjevčice su duge, okrugle, u početku bijele, a kasnije posive. Stručak je dugi do 18 cm cilindričan i pri dnu nešto proširen. U osnovi je sivkaste boje i na površini prekriven čekinjama.
Brezov djed, kao što mu ime govori, najčešće raste ispod breza, ali nije rijedak ni u drugim listopadnim šumama. Gljiva dobre kakvoće.
Grabov djed (Leccinum griseum) u mladosti ima poluloptasti klobuk koji se poslije proširi i postane zvonast. Kožica je suha i često naborana. Boja klobuka je vrlo promjenljiva, većinom je smeđa, ali nisu rijetki i primjerci sa žutosmeđim (oker), pa čak i sivim klobucima. Cjevčice su dosta duge, u početku bijele, a poslije potamne i postanu sive. Meso je bijelo, prhko, a na prerezu mijenja boju od crvenkaste, plave i konačno crne.
Grabov djed počinje rasti već tijekom ljeta pa sve do zime u miješanim šumama graba, bukve i hrasta. Izvrsne je kakvoće. Koristi se samo klobuk jer je stručak drvenast.
Topolov djed (Leccium duriusculum). Klobuk je u vrlo mladih gljiva okrugao i gotovo prirastao uz stručak, a poslije postane polukuglast. Kožica na površini klobuka je suha, najčešće sivosmeđe s primjesom crvenkaste boje. Cjevčice su sitne, okrugle, sivobijele boje. Meso je bijelo i na prerezu, kao i kod drugih gljiva iz ovoga roda, mijenja boju. U početku su crvenkasta, poslije prelazi u zelenoljubičastu i na koncu u crnu boju. Stručak je cilindričan prekriven sivosmeđim čehicama.
Topolov djed raste ispod topola, vrlo rijetko drugdje. Gljiva je izvrsne kakvoće.
Prstenjak (Suillus gravillei). Klobuk je u mladih gljiva poluloptast, više manje pravilno kružan. Boja klobuka je promjenljiva pa može biti zlatnožuta (najčešće), ali i kestenjastožuta, a često i narančasta. Površina klobuka je sluzava i ljepljiva. Cjevčice su ravne, žute boje, okrugla oblika i malo se spuštaju niz stručak. Stručak je valjkast prema bazi odebljao, pun, tvrd, žutosmeđe boje. U mladih gljiva pri vrhu stručka se nalazi opna koja se spaja s rubom klobuka. Poslije ta opna puca i na stručku ostaje prsten.
Meso gljive je sočno, žute boje, slatkasta okusa i na prerezu ne mijenja boju.
Prstenjak je vrganjevka koja uglavnom raste na rubu ili u arišovim šumama, a može se naći već od ljeta, ali je najčešća ujesen.
Meso je izdašnoi ukusno.
Osinac (Suillusluteus). Klobuk je promjera 5- 15 cm, poluloptast u sredini blagoi spupčen. Kožica je sluzavoljepljiva i na rubu nježnom opnom spojena s klobukom. Kožica se lako guli. Površina klobuka je boje čokolade, a može biti i žutosmeđa ili kestenjasta. Cjevčice su blijedožute,okrugle i prirasle na stručak. Stručak je valjkast, razmjerno kratak, pun, bijele boje, a poslije požuti i posmeđi. Ostatak opne na stručku čini prsten koji je u početku bijel, a poslije posmeđi.
Meso je debelo, žućkasto, ne mijenja boju.
Osinac raste tijekom ljeta i jeseni uglavnom u šumama crnog bora.
Vrlo ukusna gljiva, ali prije uporabe treba oguliti sluzavu kožicu.

Prethodni članakTrihineloza – ponekad teška i smrtonosna bolest
Sljedeći članakBromelije – egzotične lončanice za svaki dom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.