Obilježavanje Dana očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day) organizira svake druge godine Europska organizacija za biljne znanosti (European Plant Science Organisation (EPSO) s ciljem upoznavanja što više ljudi širom svijeta s važnošću znanosti o bilju za poljoprivredu i održivu proizvodnju hrane, hortikulturu, šumarstvo i proizvodnju neprehrambenih proizvoda od biljaka poput papira, vlakana, kemikalija, energije i farmaceutskih proizvoda.

Program tradicionalnog Dana očaranosti biljkama bio je prilagođen različitim dobnim skupinama, a počeo je 1. lipnja na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (AFZ), s dva tjedna odgode zbog lošeg vremena. Program je počeo od jutra, a radionice su uglavnom bile popunjene vrtićkim i školskim grupama, ali su bile dostupne cijelo vrijeme i drugim posjetiteljima.

Proširena suradnja

Nakon prošlogodišnje suradnje s Muzičkom akademijom, ove godine pokrenuta je suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti te je u vrtu Zavoda za ukrasno bilje i krajobraznu arhitekturu postavljena izložba ‘Suncosjaj’.

Nacionalna koordinatorica Dana očaranosti biljkama za Republiku Hrvatsku, izv. prof. dr. sc. Vesna Židovec, uredila je i organizirala bogat program, a u radu joj jepored studenata i studentica i ostalih profesora i profesorica samog AFZ-a svestrano pomagao doktorand Mihael Kušen mag. ing. agr.

Izv. prof. dr. sc. Vesna Očić s učenicima
Vesna Židovec i Mihael Kušen

Bogat program

Za posjetitelje je Agronomski fakultet u Zagrebu pripremio bogat program koji je uključivao 5 štandova s gastro, art i kozmetičkim proizvodima na otvorenom, 5 radionica u vrtu i na pokušalištima Agronomskog fakulteta, te 2 radionice u zatvorenom.

Radionica i izložba u zatvorenom dijelu AFZ-a
Studentica Valentina Rohrbacher

Najznačajnije radionice iz bogatog programa bile su:doktori za biljke – entomološka grupa, čarobne kuglice – vrtlarska grupa, kako se biljke hrane – ishrana bilja, pronađi biljku – ozelenjivanje zajedničkih prostora AF, izrada bookmarkera od latica – botanička grupa, soil art – slikanje tlom – pedologija, nagradni bingo i poučna bojanka – herbološka grupa, kviz – biljke i ekonomija, mehanizacija za uzgoj bilja – kako izgleda traktor, vinova loza u laboratoriju, kako se još koristi voće, stare i potencijalno nove ratarske kulture, prodaja proizvoda izvannastavnih grupa na gastro i kozmo štandovima te u vrtu Zavoda za ukrasno bilje i krajobraznu arhitekturu.

Berberis thunbergi ‘Orange ice’

Pajasmin u punom cvatu

Program je bio raznovrstan, zanimljiv i svatko je mogao naći za sebe nešto što će ga uistinu očarati.

Prethodni članakAgrosunčane elektrane kao agrotehnička mjera u poljoprivredi
Sljedeći članakŽivot je prekratak da bi se pile loše graševine!
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.