Slikoviti kutjevački dvorac početkom lipnja vrvio je vinskim entuzijastima jer se održavao dugo očekivani Festival graševine.

U dvorcu Kutjevo održalo se i prvo međunarodno natjecanje posvećeno graševini pod nazivom GROW du Monde gdje je bilo izloženo više od 200 graševina iz različitih europskih zemalja. Održane su i tri zanimljive radionice, posvećene graševini koja je daleko najzastupljenija sorta vina na domaćem tržištu, a daje vrhunska vina u sve većim klimatskim izazovima. Prvom radionicom pod nazivom ”Kako je nastajalo Mačovo brdo” odana je počast renomiranom vinaru Branku Mihalju, pioniru proizvodnje vrhunskih graševina, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan granica. Svih devet pomno izrađenih i predstavljenih vina s Mačova brda bila su bogata aromatikom bez prodorne kiseline. Svakim gutljajem vina su otkrivala raskošnu, mekanu i baršunastu teksturu koja nijedno nepce nije ostavilo ravnodušnim.

Druga radionica pod nazivom ”Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba”pružila je rijetku priliku za istraživanje kako okolišni čimbenici oblikuju profile okusa i unikatnost vina iz ove dvije hrvatske regije.

Kutjevački se vinogradi protežu od 200 do 450 metara nadmorske visine, dok se podunavski protežu od 100 do 240 metara. Ove različite nadmorske visine pridonijele su različitim mikroklimama, dajući jedinstvenu osobnost vinima koja se uzgajaju u svakoj regiji.

Osim razlike u nadmorskim visinama, tlo igra važnu ulogu u oblikovanju karakteristika ovih vina. Dok je u Podunavlju karakteristično lesno tlo, u Slavoniji pretežito prevladavaju plitka i škrta tla na kamenim skeletama ponovno ističući različitost i unikatnost vina graševina iz ovih regija.

Mihaljeve graševine

Posljednja je radionica predstavila 12 nagrađivanih vina na dosadašnjim festivalima graševine. Svaka boca predstavljala je oličenje izvrsnosti, izvanredne vještine i dubokog razumijevanja ove vinske sorte. Sudionici su imali rijetku priliku kušati ova nagrađivana vina, iskusivši iz prve ruke izvanredne okuse i složenost koja im je osigurala prestižna priznanja. Dvanaest vrhunskih vina predstavljenih na radionici su: Josipović pjenušac Jazz, graševina Kutjevo 2020., Krauthaker Graševina 2016., Vina Škoro, Graševina 2015., Graševina De Gotho 2015., Iločki podrumi, Graševina 2011., Vina Belje, Graševina premium 2006., Vina Belje, Graševina Goldberg 2006., Jakobović, Graševina izborna berba 2019., Vina Papak, Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015., Fera vino, Graševina izborna berba prosušenih bobica 2003. i  Vina Perak, Graševina ledena berba 2018. Ukratko, zaključeno je da je život prekratak da bi se pile loše graševine!

Vinski vitezovi posjetili su Festival graševine u Kutjevu