Vajgela (Weigela florida) kao višegodišnji cvjetni grm se ističe u proljeće izuzetno žarkim bojama na okućnicama, vrtovima ili parkovima. Naziv je dobila po njemačkom botaničaru i kemičaru Christianu Ehrenfriedu Weigelu.

Svojim oblikom grma izvrsno popunjava prazne prostore i međuprostore u cvjetnjaku. Potrebno je obratiti pozornost na pad njenih postranih grana koje stvaraju sjenu drugom cvijeću, tako da je preporučljivo voditi računa o razmaku kod sadnje. Prepoznatljivi naziv za vajgelu je i vajgelija koji se često koristi u narodnom jeziku. Najčešća boja vajgele je tamnocrvena ili roza, no postoje još i varijante svijetlijih boja, ružičaste, žutih i bijelih boja. Vajgela spada u listopadne grmove, širine i visine oko 1,2 metra. Voli dosta bogata, drenirana tla te osunčane položaje.

Prihrana je iznimno važna

Cvjetovi su zvonolikog oblika s padom prema tlu u obliku malih trubica. Cvate dosta dugo od početka svibnja pa sve do sredine lipnja. Orezivanje se preporuča odmah nakon cvatnje u svrhu prozračivanja i pospješivanja cvatnje. Cvate na prošlogodišnjim granama pa je orezivanje potrebno obaviti odmah nakon cvatnje rezom ocvalih izboja, na način da ostavite ovogodišnje, mlade grane koje se okrenute prema vanjskoj strani grma kako bi prozračili grm i pospješili cvatnju. Iz istog razloga  možete odrezati koju stariju granu (ovisno o veličini i starosti biljke) iz središta grma. Nepravilnim orezivanjem u rano proljeće orezat ćete cvjetne pupove i vajgela će puno slabije cvasti. Sadi se kao soliterna biljka u cvjetnjaku ili u obliku slobodnorastućih živica što se može vidjeti u nekim gradskim naseljima. Od velike je važnosti prihrana cvjetnog grma u proljeće iz razloga velikog iscrpljivanja biljke uslijed raskošnog cvata.

Vajgela ima svojstva ljekovitosti u pogledu listova, koji se koriste u narodnoj medicini.  Jako je dobar mamac za proljetne leptire, pčele, a privlači i ptice koje vole sletjeti na granu.

Kultivari vajgele

Wejgela florida  – naraste oko 2,5 metra u visinu, cvjetovi dolaze po 3-4 u skupinama, ružičaste boje, listovi zeleni.

Wejgela florida „Variegata“-  kultivar bogatije cvatnje, listovi zeleni, krem do žuto obrubljeni, cvjetovi svijetlo rozi dok unutar čaške prelaze u bijelu, visina biljke do 2 metra.

Wejgela florida „Vine and roses“ – rastom niža od Variegate, 1 – 1,5 metara i nešto sporije raste, tamno ružičastih cvijetova i listova boje crnog vina do ljubičaste. U svijetu postoji jedanaest priznatih vrsta cvjetnog grma vajgele.

 class=
 class=
Vajgela može imati i prošarane listove koji su uz cvjetove posebno atraktivni
 class=
Atraktivna živica od vajgele

Kultivari vajgele raznih boja cvjetova: