Postoji mnogo egzotičnog povrća i voća za koje nismo nikad čuli, kušali, a još manje pokušali uzgojiti. U ovom broju donosimo neke egzotične kupusnjače.

Šenon

Šenon je križanac između brokule (Brassica oleracea var. italica) i cvjetače (Brassica oleracea var. botrytis), a spada u poseban tip cvjetače – Romanesco. Nije kao ostale kupusnjače budući da šenon ima svijetlozeleni cvat s izraženim koničnim, krupnim granama koji mu daje dekorativnu vrijednost. Šenon je po okusu slađi od cvjetače i bogatiji vitaminima i mineralima (vitamin C, K, beta-karoten, kalcij, magnezij, kalij, željezo, fosfor, cink, bakar i vlakna). Sadrži bjelančevine i ima vrlo malo kalorija. Zbog omega-3 masnih kiselina povoljno utječe na zdravlje krvožilnog sustava i smanjenje lošeg kolesterola. Ima antikancerogena svojstva zbog visokog sadržaja glukozinolata i antioksidanata.

neobične kupusnjače
Šenon

Za uzgoj šenona najpovoljnija su srednje teška tla, dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu. Tijekom vegetacije idealne temperature su od 15-20 °C, s dovoljnom količinom dobro raspoređenih oborina. Kod nas uzgoj je moguć u svim dijelovima, s tim da će u mediteranskom području prednost imati kasni jesenski i zimski uzgoj, a u brdsko-planinskom području ljetni i rani jesenski uzgoj.

Ljubičasta cvjetača

Ova biljka ima velik i prekrasan cvat jarko ljubičaste boje, a smatra se da je nastala prirodnom mutacijom. Za intenzivno ljubičastu boju zaslužan je antioksidans antocijanin koji sprječava bolesti srca. Obiluje vitaminom C i dijetalnim vllaknima. Tijekom kuhanja, dio boje ostane u vodi, a cvjetača ima svijetlosmeđu boju te slatki okus. Vrlo je ukusna i sirova kao i kuhana na pari, a možete je poslužiti s umacima. Postoji i narančasta cvjetača koja je također nastala prirodnom mutacijom. Za ovaj tip cvjetače karakteristična je povećana količina beta karotena koja joj i daje intenzivnu narančastu boju. Sadrži 25 % više beta karotena od obične bijele cvjetače. Pripremljena jela s ovim cvjetačama u boji svakako će uljepšati njegov izgled i učiniti ga mnogo zanimljivijim.

neobične kupusnjače
Bijela cvjetasta brokula kultivar „White star“

Bijela cvjetasta brokula je jedna od dvije cvjetaste brokule (druga je ljubičasta). Cvjetasta brokula ima bolji okus od obične, ali od spomenute dvije vrste bijela je mnogo nježnijeg i slađeg okusa od ljubičaste. Kod obje vrste se na kraju stabljike formira mnoštvo malih glavica, umjesto jedne veće glavice. Ovo ukusno neobično povrće sadrži velike količine vitamina B, C i K. Slika 2. na dnu stranice po širini: Cvjetače raznih boj

Prethodni članakOtporna krma i prilagođena mehanizacija- rješenje u suhim ljetima
Sljedeći članakVajgela – rascvjetani ukras vrta
Gabrijela Vrbetić, mag. ing. agr.
Magistra inženjerka hortikulture, stručna je suradnica Gospodarskog lista i član je Hrvatskog botaničkog društva (HboD). Rođena je 1986. godine. Diplomski studij završava 2011. godine obranom diplomskog rada na temu „Ukorjenjivanje reznica Juniperus squamata 'Blue Star'“,a preddiplomski završnim radom „Plutajući sustav u uzgoju lisnatog povrća“ U periodu od 10.2010. – 01.2011. godine odlazi na stručnu praksu na Agronomski fakultet u Ateni (Grčka), gdje je radila kao tehnolog u hidroponskom uzgoju jagoda na kamenoj vuni. Od 06.2012. – 05.2013. godine radi kao asistent na Zavodu za poljoprivrednu botaniku na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao koautor sudjeluje na simpoziju; 4. Hrvatski botanički kongres (Ljekovite i otrovne biljne vrste Plešivičkog prigorja (SZ Hrvatska), 2013.) Njen tim je 2010. godine osvojio 1. mjesto na natjecanju Case Study Competition za rješavanje poslovnog slučaja „Agregati oko nas“ tvrtke Holcim d.o.o. te nastavlja raditi kod njih na projektu „Holcim Agrocal“ (05. – 09.2011.). Član je Hrvatskog botaničkog društva (HBoD).