Sirak se u našim uvjetima uglavnom upotrebljava za siliranje. Može se koristiti i zrno za proizvodnju brašna. Podvrstu čini sudanska trava izuzetno izdržljiva na sve dužu i jaču sušu. Otporna je na bolesti i štetnike, a ima i visoku probavljivost. U početku je potrebna intervencija herbicidima radi sporog početnog rasta sirka. Ova kultura podnosi izuzetno visoke temperature i do 45 °C. Sije se nakon kasnih mrazeva pa je nužno valjanje radi stvaranja optimalnog sklopa. Silaža se počinje kositi kod visine biljke od 60 – 70 cm. Optimalna visina reza treba biti 10-15 cm da se omogući još jedan otkos do početka metličanja kad je odnos vode i suhe tvari 30 : 70 %. Sirak za zelenu masu i silažu se sije u redovima 10-20 cm sa sklopom 70 000 biljaka/ha. Optimalno postignuti sklop može dati 50  – 100 t/ha zelene mase.

Sirak se može zasijavati i kao interpolirani usjev tj. naknadni ili postrni. Novi hibridi dobro regeneriraju u 2-3 otkosa godišnje. Postoje i križanci sirka i sudanske trave koji su povećanog prinosa, otpornosti i regenerativnih sposobnosti. Sadržavaju slatki sok koji povećava ukusnost krme. Na svim tlima daju stabilne prinose. Hibridi sadržavaju 12-14 % bjelančevina i 60-65 % škroba. Godine s ekstremno vrućim ljetima i sušama daju mu sve veće značenje u plodoredu. Štite tlo od isparavanja kao živi malč.

 class=
Silažni kombajni imaju velike mogućnosti i preciznost u izradi silaže

Silokombajni

Za najvažniji proizvod silažu potrebni su suvremeni silokombajni. Veliki čelični cilindri omogućavaju kontinuirano punjenje i doziranje. Rezanje stabljike je vrlo precizno sa sustavom DuraDrum, a temeljni element čini prilagodljivi protunož. Mjenjač se može stavljati u 4 različita položaja za rezanje, a duljina se može namjestiti pritiskom na tipku u kabini. Za kvalitetan rez je potrebno manje snage, a ujedno je čišći. Drobilica zrnja (kornkreker) se lako namješta ovisno o veličini zrna kulture koja se silira. Brzina siliranja, automatsko oštrenje noževa i prilagođavanje se regulira u samom hodu. IVLOK sustav ima mogućnost glave za rezanje s 40 noževa 6-26 mm.

Kombajn je opremljen i sustavima: AutoLoc – automatsko postavljanje najbolje preporučene duljine reza; HarvestLab– jedinstveni sustav mjerenja sadržaja suhe tvari te AutoTrac – sustav za preciznu poljoprivredu. Od mehaničke opreme ima hidrostatski mjenjač s 3 brzine. Širina otvora za ulazak mase je kod svih modela 660 mm, a brzina okretaja reznih glava je prilagodljiva od 1000 – 1500 o/min.

 class=
Drugi otkos sudanske trave – dobro se obnavlja nakon oborina

Proizvode se u veličini 23 – 50 m³ volumena spremnika. Pick up uređaj ima širinu 1,8 m sa 6 redova prstiju. Lako se upravlja i čisto sakuplja po neravnom terenu. Sječka je izrađena od kaljenog materijala koji osigurava stalni rez i olakšani rad traktora. Promjer rotora je 800 mm s 4 reda vrhova širine 10 mm. Ima 37 noževa za dužinu reza 37 mm. Istovarni pod je vrlo snažan i može raditi pod optrećenjem svakog lanca od 15 t. Maksimalna brzina vožnje je 40 km/h. Ima dva valjka koji doziraju ulaz zelene mase.

 Puno dobrih opcija

Easy flow je učinkoviti uređaj za sakupljanje zelene mase. Masa stalno jednoliko i čisto ulazi radi velikog broja okretaja. Rezni pogon je raspoređen u spiralu. Preko osam redova prstiju krma dolazi do noževa 17 mm veličine. Rotor dobiva pogon preko ojačanog lanca. Škarasti rez je čist, ne drobi masu i gura je u prikolicu. Tako je potrebno manje snage za pogon i dovoljan je traktor od 88 KS. Noževi se mogu jednostavno zamijeniti na središnjem nosaču. Kvalitetni i robusni materijali bitno smanjuju njihovo habanje i produžavaju vijek trajanja. Tandem podvozje se može hidraulički nivelirati. Kočnice su na sva četiri kotača.

Opcija s dodatnim valjcima kvalitetno dozira krmu. Nova opcija punjenja prema gore povećava kapacitet sanduka. Hidraulična ruda omogućava bolju spuštenost prednjeg dijela prikolice, a tako i bolje sakupljanje. Brzom i lakom istovaru pomažu konusno postavljene stranice.

CC I- ISHOBUS je opcijsko upravljanje- jedan za sve. Međutim elektronika se može namještatipodešavati u više različitih opcija po želji; medium način omogućava podešavanje brzine istovarnog dna, a

opcija udobno- prilikom upravljanja pohranjuje sve podatke o vožnji i radnim satima. Prikolice se mogu prilagoditi i za odvoženje zelene mase koju u njih usipava silažni kombajn.

Slika 4 i 5 na stupac i pol jedna do druge

 class=
Samoutovarna prikolica sa sječkom – rješenje za male i srednje
 class=
Samoutovarna prikolica Krone pogodna za sjenažiranje sirka i sudanske trave
Prethodni članakDođite na 4. Zelinsku šatorijadu!
Sljedeći članakNeobične i egzotične kupusnjače
Zoran Maričević, dipl.ing.agr.
Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994.g. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, a od 2000.g. i kao Naslovni znanstveni asistent na Veleučilištu u Karlovcu. Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, uključen kao branitelj na prvim crtama obrane grada Karlovca. Kao pripravnik radio je na Farmi Šumbar poduzeća PPK Karlovačka mesna industrija na poslovima Tehnologa biljne proizvodnje. Tamo je iz prve ruke kroz praksu stekao znanje i iskustvo. Od kraja 1995. do danas, zaposlen je u srednjoj Prirodoslovnoj školi u Karlovcu kao profesor stručnih predmeta u poljoprivredi, u više smjerova koje škola ima. Od 2000. godine radi i na Veleučilištu u Karlovcu kao Naslovni znanstveni asistent. Predaje na smjeru Lovstvo i zaštita prirode na Katedri „Proizvodnja hrane i hranidba divljači“. Piše stručne članke u više stručnih časopisa, a napisao je i knjigu „U gorske oaze“ kao stručno edukativnu literaturu za studente. Zbog popularizacije i edukacije najmlađih članova našeg društva napisao je i slikovnicu „Marko uči o životinjama“.