U redakciju Gospodarskog lista pristiglo je zanimljivo pitanje koje glasi:

Živim u okolici Zagreba i imam balkon na južnoj strani koji je po ljeti cijeli dan na suncu. Koju bi ukrasnu biljku trajnicu preporučili, visoku od 0,80 do 1,5 m, a da može izdržati ljetne uvjete? Je li fotinija dobar izbor i možete li mi napisati više o toj vrsti?

Odgovara naša stručna suradnica, izv. prof. dr. sc. Vesna Židovec.

Balkoni i terase na južnoj ekspoziciji doista mogu predstavljati problem za uređenje. Naime, specifični uvjeti, osunčanost tijekom razdoblja kad je sunce na najvišem položaju, kad najjače prži i kad je najtoplije prilično su nepovoljni za velik broj vrsta. Najprilagođenije takvim uvjetima su one vrste koje se i u prirodi nalaze upravo na takvim mjestima i dobro ih podnose, a to su vrlo često različite mediteranske vrste.

Budući da je naš pretplatnik u kontinentalnom dijelu Hrvatske, opstanak tih vrsta na otvorenom može biti problematičan tijekom zimskih mjeseci. Usprkos sve blažim zimama, iako postoji mogućnost da na zaštićenim položajima unutar gradova takve vrste prezime, uvijek postoji opasnost spuštanja zimskih temperatura na uobičajene zimske vrijednosti i rizik za biljke mediteranskog porijekla. Stoga je bolje za takve uvjete razmatrati vrste koje se u prirodi nalaze u kontinentalnim i planinskim područjima gdje su izložene i jakoj insolaciji, ali i niskim temperaturama.

Fotinija dobro uspijeva na osunčanim položajima

Fotinija je vrsta koja je naročito popularna u posljednje vrijeme i naveliko se sadi kao živa ograda. Atraktivnost joj daju zanimljivo obojeni listovi koji se na izbojima zadržavaju cijele godine.

Radi se o vrsti porijeklom iz Azije, koja dobro podnosi uvjete umjerene kontinentalne klime. Vrsta je naročito popularna u posljednje vrijeme i naveliko se sadi kao živa ograda. Atraktivnost joj daju zanimljivo obojeni listovi koji se na izbojima zadržavaju cijele godine. Listovi su dugi 3-15 cm. Naročito se u proljeće ističe crvenkastom bojom mladih listova kao i u jesen. Crvenkastom obojenju listova naročito pogoduje dobra izloženost svjetlu, a ovisi i o kultivaru. Cvate u proljeće sitnim, bijelim cvjetovima iz kojih nakon oplodnje nastaju crvene bobe veličine 4-12mm. Plodovi su jestivi i služe kao hrana pticama dok su ljudima neukusni.

Fotinija dobro uspijeva na osunčanim do djelomično zasjenjenim mjestima. Poželjno je da je barem 6 sati izložena suncu. Prilagođava se različitim vrstama tala uz uvjet da su ocjedita. Preferira ilovasta ili pjeskovita tla čija se pH vrijednost kreće oko neutralne u granicama između 6,5 – 7,5. Prije sadnje savjetuje se dodavanje organskog materijala u tlo, a tijekom uzgoja dobro ju je prihranjivati dušikom u proljeće i početkom ljeta kako bi se potaknuo njen rast.

Kako njegovati fotiniju?

Ukoliko je naš pretplatnik namjerava uzgajati u posudama, utoliko je najbolje koristiti veću uzgojnu posudu s osiguranim drenažnim otvorima te profesionalne supstrate za sadnju ukrasnog bilja koji se mogu nabaviti u bolje opskrbljenim vrtnim centrima i poljoapotekama. Na dno posude može se staviti sloj glinapora kako bi se izbjeglo zadržavanje vode u zoni korijena. Radi postizanja boljih vodozračnih odnosa u supstratu dobro je dodati perlita koji će spriječiti zbijanje supstrata i osigurati korijenu biljke dovoljno zraka. Biljku u posudi svakako je potrebno prihranjivati tijekom uzgoja.

U proljeće se preporučuje dodavati hraniva na bazi dušika koja će potaknuti vegetativni rast, dok je u jesen naglasak na kaliju koji će pomoći biljci da se uspješnije nosi s nepovoljnim uvjetima u okolišu. Za vrijeme sunčanih toplih i vrućih dana biljku je potrebno redovito navodnjavati, dok se za blažih, proljetnih i jesenskih dana navodnjavanje može prorijediti. Tijekom zimskih dana potrebno je provjeriti stanje vlažnosti supstrata, ali ovisno o uvjetima, zalijevanje 1-2 puta mjesečno moglo bi biti dovoljno ovisno o broju sunčanih sati, izloženosti vjetru i temperaturama.

Orezuje se u proljeće prije kretanja vegetacije radi kontrole visine i zadržavanja željenog oblika. Rezidbom se uklanjaju suhi, oštećeni i bolesni izbojci. Ne preporučuje se ukloniti više od 1/3 biljne mase.

Izbor kultivara

Photinia × fraseri ‘Red Robin’ jedan je od najčešće sađenih kultivara fotinije kod nas. Obično naraste 3-5 m u visinu. Listovi su sjajno zeleni, a novi izboji intenzivno crveni.

Photinia fraseri, Foto Shutterstock

Neki kultivari su prikladni i za uzgoj i držanje u posudama na balkonu  foto: www.arundelarboretum.co.uk

Za balkone i terase, za uzgoj u posudama primjereniji je kultivar ‘Little Red Robin’ zbog zbijenijeg i kuglastog oblika. Naraste do 1-2 m. Niskog, zbijenog rasta je i kultivar ‘Cradle Mountain’ koji naraste do visine od 50-60 cm. Viseći oblik rasta karakterističan je za kultvar ‘Pink Marble’ te ga karakterizira lišće u više nijansi uključujući crvenu i ružičastu. Uskog, stupolikog rasta je kultivar ‘Red Robin Columnaris’, naraste 2-3 m u visinu, ali je zbog uskog habitusa pogodna za uzgoj u uskim prostorima.