Zelenilo za rez vrlo je važan dio velikog broja cvjetnih aranžmana, a može biti i jedina njegova komponenta. Brojne vrste ukrasnog bilja (trava, grmlja, drveća) pogodne su za primjenu kao zelenilo za rez.

Osim cvjetnih vrsta, u cvjetnim aranžmanima i instalacijama koriste se i drugi materijali. Osnovu aranžmana, a vrlo često i njegovu glavninu predstavljaju različite vrste zelenila: grane, zeleni izbojci s listovima ili zanimljivim plodovima. Kao osnova najčešći su veliki listovi poput strelicija i monstera. Zeleni lisnati izbojci zanimljivih boja i tekstura, ponekad i mirisa listova (različite vrste eukaliptusa i crnogorice) izvrsni su kao nadopuna aranžmana. Svojom bojom ističu boju cvjetova, doprinose njegovoj raskoši i bogatstvu.

Velika biljna raznolikost

Zahvaljujući geografskom smještaju, Hrvatsku odlikuje velika biljna raznolikost. Brojne vrste grmova koje su prisutne samonikle u našoj flori ili su se uspješno prilagodile uvjetima rasta u našem okolišu, imaju veliki potencijal i tražene su u floristici. Neke od njih su: mirta, pitospor, šimšir, božikovina, bršljan, vrbe, razne vrste četinjača poput izbojaka jele, smreke, bora, ariša, cedra, tuja, pačempresa, kao i više vrsta palmi, paprati i trava.

Mirta, Myrtus communis je vazdazeleni aromatični grm visine oko 3 m. Simbol je čistoće pa se često koristi u vjenačnim buketima. U današnje vrijeme, mirta je rasprostranjena diljem toplog pojasa gdje se uzgaja kao živa ograda ili oblikuje kao topiarij. Lisnati izbojci koriste se kao zelenilo za rez. Mirta se razmnožava pomoću reznica. Podnosi različita tla, kao i lagani mraz. Dobro podnosi orezivanje. Život u vazi procjenjuje se kao prosječan do dobar i traje 7-14 dana.

 class=
Mirta u svadbenom aranžmanu

Pitospor, Pittosporum tobira je grm ili manje drvo visine do 5 m, kožastih, sjajnih tamno zelenih listova. Krem bijeli do žućkasti cvjetovi mirisom podsjećaju na naranče. Kao zelenilo za rez, osim pitospora tamnozelenih listova koriste se i kultivari s bijelim ili krem bijelim rubom. Kao zelenilo za rez koriste se izbojci s listovima. Ponekad se kao nadopuna aranžmanima koriste i stabljike sa plodovima. Pitospor se razmnožava pomoću reznica, dijeljenjem i sjemenom. Traži propusno, bogato tlo te redovitu prihranu. Za uspješan rast potrebno je i redovito navodnjavanje i toplo vrijeme. Život u vazi je kao i kod mirte od 7-14 dana. Kao zelenilo za rez najpogodnije su razgranate stabljike, bogate listovima, koje nisu prevelike i odrvenjele. Listovi trebaju biti sjajno zelene boje i zdravi bez znakova bolesti i oštećenja.

 class=
Pitospor

Šimšir, Buxus sempervirens je vazdazeleni grm ili manje stabalce, jasno zelenih, sjajnih, golih listova. Postoji velik broj različitih kultivara, a razlikuju se po habitusu i boji listova. Od pamtivijeka šimšir se koristi za oblikovanje živih ograda, a zeleni izbojci dobro su došli u floristici. Trajnost šimšira u vazi je 7-14 dana.

 class=
Šimšir

Božikovina, Ilex aquifolium je vazdazeleni grm ili stablo visine do 25 m sa sjajnim, najčešće trovitim listovima, sitnim bijelim cvjetovima i jasno crvenim bobama. Postoje brojni kultivari te hibridi koji se koriste u floristici već godinama. Zahvaljujući crvenim bobama i sjajnim zelenim listovima koji krase grm i tijekom zime, vrsta je bila popularna za izradu božićnih dekoracija. U floristici se koriste izbojci s listovima ili s listovima i bobama. Vrsta se razmnožava reznicama mladih izbojaka, sporo raste, a zahtijeva teška tla koja zadržavaju vodu. S obzirom da je dvodomna, kako bi plodonosila, potrebno je saditi muške i ženske biljke. U vazi traje 10-20 dana.

 class=
Božikovina

Bršljan, Hedera helix je penjačica prirodno rasprostranjena u Europi i Aziji. Život u vazi je od 5 do 10 dana ovisno o kultivaru i kvaliteti. U floristici se koriste stabljike s listovima, često u vjenčanim buketima i na piedestalima, a također i stabljike s listovima i plodovima.

 class=
Bršljan

Osim ovdje opisanih, postoji velik broj drvenastih vrsta, kao i trajnica koje se kao zelenilo za rez mogu koristiti za nadopunu cvjetnih aranžmana, a rastu u slobodnoj prirodi te se mogu relativno jednostavno uzgajati upravo za taj način primjene.