Primjena trajnica u vrtovima, ali i na javnim površinama zelenila ima niz prednosti u ekološkom i ekonomskom smislu, a pravilnim odabirom vrsta, cvjetna gredica može biti zanimljiva tijekom cijele godine.

Krajem ljeta, kad dani postaju sve primjetnije kraći, a biljke u vrtu pomalo iscrpljene ljetnim žegama i olujama više ne izgledaju očaravajuće, na scenu stupaju trajnice jesenske cvatnje. U drugoj polovici kolovoza na vrhuncu su dalije i gladiole, ali i tijekom rujna, ako se zadrži sunčano i toplo vrijeme.

Veliki izbor jesenskih trajnica

Većina dalija (Dahlia pinnata Cav.) nastavit će cvjetati do prvih mrazeva, obogaćujući vrtove bojom nakon što ljetne trajnice odumru. Na tržištu postoji veliki izbor oblika i nijansi cvatova dalija. U vrtnim centrima u proljeće nude se gomolji dalija koje je najbolje posaditi tijekom travnja.

U hladnim područjima, gomolji se moraju izvaditi iz tla prije zime ili ako su u uzgojnim posudama, dovoljno je odrezati nadzemni dio biljke kad se osuši i spremiti gomolje s posudama na hladno i prozračno mjesto zaštićeno od smrzavanja.

Dahlia pinnata Prince Valiant
Jesenski buket s dalijama

Na zasjenjenim mjestima voćnjaka ili zone s ukrasnim grmljem i drvećem, već će sredinom ljeta zamirisati ciklame (Cyclamen hederifolium Aiton). Cvast će od kolovoza do listopada, a izvrsno se kombiniraju s drugim šumskim biljkama poput zimzelene paprati. Cvjetovi mogu biti ružičasti ili bijeli i pojavljuju se prije listova koji su u obliku srca i srebrnasto mramorirani.

Erica gracilis u kombinaciji s Cyclamen-Hederifolium

Zvjezdanu je dobro osigurati potporanj

Tradicionalna jesenska trajnica su i zvjezdani ili astre (Aster spp.). Zvjezdani će ispuniti vrt ružičastim, ljubičastim ili pastelno modrim oblacima cvjetova do kraja listopada. Lako ih je uzgajati, a njihovi pojedinačni cvatovi koji oblikom podsjećaju na tratinčice dobri su za oprašivače. U ponudi su kultivari poput ‘Little Carlow’ s malim ljubičastim cvatovima ili ‘King George’, s velikim tamnoplavim cvatovima.

Zvjezdani dobro uspijevaju na osunčanom položaju ili u polusjeni.

Najčešće vrste zvjezdana su Aster novae-angliae L. (syn. Symphyotrichum novae-angliae (L.) G.L.Nesom), oštrolisni zvjezdan, Aster novi-belgii L. (syn. Symphyotrichum novi-belgii (L.) G.L.Nesom) i Aster amellus L., planinski zvjezdan.

Aster novae- angliae

Oštrolisni zvjezdan naraste do 150 cm, uspravnog je rasta i razgranat. Izbojci su obrasli tankim, duguljastim dlačicama. Listići su glatkog ruba i pri dnu obuhvaćaju stabljiku. Cvatovi su u skupinama, a jezičasti cvjetovi su uski. Postoje kultivari tamnopurpurne, krvavocrvene, crvene i ružičaste boje. Cjevasti cvjetovi u središtu žute su boje. Tijekom tmurnih dana, cvatovi ostaju zatvoreni. Zbog veličine pogodan je za sadnju kao soliterna biljka.

Glatkolisni zvjezdan je nešto nižeg rasta i narste 80 do 130 cm. Razgranat je i grmolikog habitusa. Listići su glatki, bez dlačica. Dobro je saditi ga uz ogradu ili mu osigurati potporanj jer za obilnih kiša polegne po tlu. Cvate cvatovima modre, crvene, ružičaste i bijele boje od rujna do listopada. Planinski zvjezdan raste u širinu, visine je do 60 cm. Listići su duguljasti, tamnije zeleni. Cvate krajem ljeta, od kolovoza do rujna plavim cvatovima sa žutim cjevastim cvjetovima u sredini cvata.

Knifofija djeluje vrlo efektno

Kniphofia uvaria

Knifofija, tritoma, gorući ljiljan su nazivi za vrstu Kniphofia uvaria (L.) Oken. Vrsta potječe iz južne Afrike i naraste do 130 cm. Listovi su uski i dugi do 1 m, uspravnog rasta, sivozelene boje i oštrog ruba. Iznad listova uzdižu se stupasti cvatovi prekriveni s mnogo sitnih zvončičastih cvjetića narančaste, crvene ili žute boje. Sadi se u manjim skupinama, a djeluje vrlo efektno. Osim najprepoznatljivijih jarko crvenih kultivara, tu su i žute i narančaste tritome, poput ‘Sunningdale Yellow’ ili boje marelice ‘Tawny King’.

Loptasta sikavica dobro podnosi sušne uvjete

Loptasta sikavica (Echinops ritro L.) prirodno rasprostranjena od Europe, Turske sve do Mongolije, vrsta je visokog (čak više od 1 m) i krutog rasta. Stapka je razgranata i pustenasta. Listovi su raperjani, sivozeleni, a cvjetovi se pojavljuju u loptastim cvatovima, čelično su modre boje. Cvate sve do rujna, a cvatovi se zadržavaju na stapci i nakon što se osuše.

Echinops ritro Veitch’ s Blue

Loptasta sikavica dobro podnosi sušne uvjete, a osim u vrtu, cvatovi se mogu rezati i koristiti za izradu suhih aranžmana.

Žednjak uspijeva čak i nakon prvih jesenjih mrazeva

Žednjak (Sedum spectabile Boreau, syn. Hylotelephium spectabile (Boreau) H.Ohba) vrsta je porijeklom iz umjerenih područja istočne Kine. U tlu se razvija gomoljasti podanak. Listovi su sukulentni, naizmjenični, jednostavni, nazubljeni na uspravnim, nerazgranatim sočnim stabljikama.

Sedum spectabile Mutno su svjetlozelene boje do nježno plavi; dugi su od 2,5 do 10 cm, a široki od 0,8 do 5 cm. Rub lista je prema vrhu gladak ili nazubljen. Ružičasti, zvjezdasti cvjetovi u obliku zvijezde pojavljuju se u ravnim štitastim cvatovima promjera 15 cm od kraja ljeta do prvog mraza. Pojedinačni cvjetovi imaju promjer od oko 1 cm i obično su pentamerni. Latice su duge oko 1 cm. Tradicionalna je vrsta koja dobro uspijeva na osunčanim položajima i dobro podnosi nedostatak vlage u tlu. Izvrsno se kombinira s ukrasnim travama, pa čak i nakon prvih jesenjih mrazeva.