Zvončikovke (Campanulaceae) su biljna porodica koja obuhvaća 84 roda i oko 2400 vrsta uglavnom zeljastih (neodrvenjelih) biljaka, od kojih mnoge imaju upadljive, plave, zvonolike, peterodijelne cvjetove sa sraslim laticama i naizmjeničnim jednostavnim listovima. Uglavnom su porijeklom iz hladnih, umjerenih područja, ali se također javljaju na planinama u tropskim regijama. Velik broj vrsta zanimljiv je za ukrasnu hortikulturu i uobičajeno se koristi za uređenje krajobraza.

Najtipičniji rod, koji daje ime obitelji je Campanula, rod zvončića. Broji oko 400 vrsta uglavnom višegodišnjih biljaka, među kojima su neke dobro poznate dvogodišnje vrste, poput marijinog zvončića (Campanula medium). Osim roda Campanula, za naše područje značajan je i rod Edraianthus, rod zeljastih zvončića s Balkana, koji obuhvaća 10 niskih, zeljastih trajnica. One uglavnom nose grozdaste, prema gore okrenute glavice plavih ili ljubičastih uspravnih zvonolikih cvjetova.

Marijin zvončić

 class=
Marijin zvončić

Vrsta Campanula medium, marijin zvončić je dvogodišnja cvjetna vrsta porijeklom iz južne Afrike. Rahlog je i rastresitog rasta, dosiže visinu i do 100 cm. Cvate od lipnja do srpnja u plavoj, grimiznocrvenoj, ljubičastoj ili bijeloj boji. Ova vrsta uspijeva na punom suncu do djelomične sjene i vlažnom, dobro ocjeditom tlu pri umjereno niskim temperaturama. Za toplije krajeve neophodna je popodnevna sjena ili filtrirana sunčeva svjetlost. Sije se u svibnju i lipnju, a kad se biljke počnu dodirivati presađuju se na razmak 10-15 cm, na stalno mjesto na razmak od 40 cm. Kao dvogodišnja, u prvoj godini pojavit će se samo rozeta zelenog lišća, koju zimi treba dobro malčirati. Naredne godine formirat će se cvjetovi, obično ljeti, na visokim, uspravnim stabljikama. Zbog visine biljke, preporučljivo ju je saditi u pozadini u manjim ili većim skupinama, a može se saditi i na gredice s trajnicama.

Cvjetovi Marijinog zvončića imaju dobru izdržljivost u vazi pa se koristi i kao cvjetna vrsta za rez. Kao vrste za rez koriste se još i Campanula persicifolia te Campanula pyramidalis.

Piramidalni zvončić

 class=
Piramidalni zvončić

Ova vrsta je kod nas zakonom zaštićena, a odlikuje se visinom i do 1,5 m. Listovi su mesnati, zeleni, na rubu nazubljeni. Cvjetovi su veliki, gotovo sjedeći, oko 3 cm promjera, a grupirani su u dugačak piramidalni cvat. Cvjetovi su ljubičasto modre boje, a lapovi zeleni i jako kratki. Raste na kamenitim mjestima, u pukotinama stijena i zidova.

Kao trajnice za sadnju u vrtovima najčešće su vrste: Campanula carpatica, karpatski zvončić, Campanula portenschlagiana, dalmatinski zvončić te Campanula poscharskyana, zvončić.

Karpatski zvončić

 class=
Karpatski zvončić

Ova vrsta naraste u visinu 15 do 30 cm, jastučasta je trajnica srcolikih listova i zvonolikih cvjetova plave boje, no postoje kultivari koji cvatu bijelim, svijetloplavim ili tamnoplavim cvjetovima. Razmnožava se sjemenom, dijeljenjem ili reznicama. Odgovara mu vlažno, ali ocjedito tlo na osunčanom ili djelomično zasjenjenom položaju.

Dalmatinski zvončić

 class=
Dalmatinski zvončić

Dalmatinski zvončić (Campanula portenschlagiana) stvara niske jastučiće visine do 10 cm. Cvate od lipnja do srpnja bezbrojnim ljubičastim zvončićima. Traži mnogo sunca i koristi se za sadnju suhozidova. Razmnožava se dijeljenjem.

Zvončić je trajnica niskog rasta, visine do 15 cm, koja se širi i prekriva površinu i do 60 cm. Listovi su mu bubrežastog oblika, napiljenog ruba. Dobro uspijeva u uzgojnim posudama i kao pokrivač tla u vrućim sunčanim kutovima. Snažna biljka, brzo će popuniti pukotine u opločenju ili starim zidovima. Biljke nose masu malih, zvjezdastih, plavih cvjetova od ljeta do rane jeseni. Razmnožava se dijeljenjem. Koristit se za kamenjare, suhozidove i za pokrivanje sunčanih strmina u vrtu.

Sjemenski katalozi multinacionalnih kompanija navode vrste Campanula cochlearifolia, Campanula persicifolia, Campanula interspecific i dalmatinski zvončić.

Patuljasti zvončić

 class=
Patuljasti zvončić

Campanula cochlearifolia, patuljasti zvončić je rizomatska trajnica do 10 cm visine. Ona tvori kompaktne skupine malih, zaobljenih svijetlozelenih listova. Uspravne, žilave stabljike nose zvonolike svijetloplave cvjetove dužine 15 mm u malim grozdovima, a pojavljuju se ljeti. Vrsta je pogodna za kamenjare na osunčanim položajima. Ne odgovaraju mu vlažne zime. Razmnožava se sjemenom i bazalnim reznicama.