Rascvjetani grmovi hortenzija (Hydrangea hortensis) ukras su skoro svake naše okućnice, na kojima se ova omiljena trajnica može lako prepoznati po velikim skupinama cvjetova u najčešće tri boje: ružičastoj, plavoj i zelenoj, uz razne nijanse tih boja. No, što kad izostane očekivana raskoš hortenzijinih cvjetova? U ovom članku saznajte koji su najčešći razlozi zašto vaša hortenzija ne cvate.

Posadili ste svoju hortenziju na pogrešno mjesto?

Iako se hortenzije općenito smatraju nezahtjevnom vrstom ukrasnog bilja, ako vaša ne cvjeta, za to bi moglo biti krivo njeno neposredno okruženje. Mnoge hortenzije su tolerantne na laganu sjenu. Međutim, prvo provjerite podnosi li vaš kultivar hortenzije hlad, prije nego što je posadite na mračno mjesto u svom vrtu. Možda će trebati više sunčeve svjetlosti nego što pretpostavljate.

S druge strane, ako je vaša hortenzija na vrlo izloženom mjestu, veća je vjerojatnost da će podleći oštećenjima od mraza. Oni mogu spriječiti formiranje pupova i cvjetanje. A kad smo već kod mraza,  također preporučujemo da svakako provjerite je li vaš željeni kultivar hortenzije kojeg planirate kupiti prikladan za vaše podneblje.

Ako mislite da bi vaša hortenzija mogla imati koristi od novog položaja na vašoj okućnici, uzmite u obzir činjenicu da grmlju može trebati malo vremena da se nakon presađivanja ponovno oporavi i nastavi s rastom, a i cvjetanjem. Dakle, ne brinite jer je potrebno oko godinu dana da ponovno procvjeta kako treba na novom, prikladnijem položaju.

 class=

Nepravilno orezujete hortenziju?

Jedan od najčešćih razloga zašto hortenzije ne cvjetaju je nepravilna rezidba. Hortenzija stvara cvjetne pupove na jednogodišnjim izbojima te ju je najbolje što manje orezivati. U većini slučajeva rezidbu hortenzije treba obaviti sredinom travnja, ili čak sredinom svibnja u gorskim krajevima. Stare cvjetne glavice koje su cvjetale lani pomažu u zaštiti novih izbojaka od mraza. Ako vaša hortenzija nije procvjetala, predlažemo da je prihranite mjesečno kalijevim sulfatom tijekom ljeta, a zatim je ostavite neorezanu do kasnog proljeća sljedeće godine.

Kad orezujete hortenziju, skratite stabljike na zdravi par lisnih pupova. Zatim prihranite gnojivom NPK 15:15:15, zalijte grm i stavite malč preko područja korijena. Međutim, imajte na umu da je nekim hortenzijama potrebno orezivanje nakon što završe cvjetanje u kasno ljeto. Stoga još jednom provjerite koji je pristup prikladan za vašu biljku.

 

 class=

Pretjerujte li s gnojidbom?

Bez gnojidbe cvatnja hortenzije je kraća i manje bujna, kao i rast i kondicija cijele biljke. Dakle, gnojidba je potrebna i korisna, jer pomaže biljkama da ojačaju. Ipak, kako kaže i stara izreka, ničeg previše nije dobro, tako i previše gnojiva može biti štetno. To je osobito slučaj ako koristite gnojiva bogata dušikom, koja će potaknuti obilje bujnog zelenog lišća – ali na račun cvjetova.

Imajte na umu da malčevi od peletiranog gnojiva peradi ili stajskog gnoja također mogu biti bogati dušikom. Stoga pripazite da ne pretjerate s dodavanjem dušičnih mineralnih, ali i organskih gnojiva, ako ste primijetili da je biljka prebujna s lisnom masom, ali s manje cvijeća na svom grmu.

Previše ili premalo vode?

Pravilno zalijevanje biljaka ključno je za njihovo zdravlje. Ako vaša hortenzija ne cvjeta, problem bi mogao biti u nedostatku vode.

Grmlje često ne cvjeta nakon suše, bilo da zbog nedostatka oborina u ovoj ili prošlog godini. Održavanje vlažnosti tla i komposta oko vaše hortenzije, osobito u razdobljima suhih i sunčanih razdoblja, može pomoći da bude zdrava i dobro cvjeta. Malčiranje je dobar način da pomognete tlu da zadrži vlagu. Ipak, pazite da ne pretjerate s vodom, jer to može dovesti do truljenja korijena hortenzija, do opadanja lišća i do izostanka formiranja cvjetova. Stoga se pobrinite da tlo oko grma vaše hortenzije bude dobro drenirano. Ako je vaša hortenzija u posudi, podizanje na stalak lončanice može spriječiti suvišno natapanje supstrata.

 class=

Sputan rast?

Ako vaša hortenzija raste kao lončanica i više ne cvate, moguće je da joj je rast u posudi postao sputan. Općenito, ukrasne biljke koje se uzgajaju u posudama mogu ih prerasti i tad korijenje postaje zagušeno i ograničeno. To može dovesti do toga da pate od suše i nedostatka hranjivih tvari. Ako imate problema s cvjetanjem hortenzije uzgojene u loncu, to bi mogao biti razlog. Rješenje: hortenziju presadite u veću posudu u jesen, naravno uz novi supstrat i uz potrebnu njegu koju smo prethodno naveli.

 class=
Prednost uzgoja hortenzija u posudama je i što ih možete lako postaviti i premjestiti na željeno mjesto gdje nema zemlje i uživati u cvjetnom prizoru izbliza dok se opuštate.

I na kraju, nije naodmet podsjetiti da ovisno o pH tla hortenzija formira boju cvijeta. Ako je tlo kiselo, hortenzija će imati cvjetove plave boje, rozi cvjetovi su ako tlo nije kiselo, dok bijeli cvjetovi nisu pod utjecajem pH tla.

 

 class=
Ako je tlo kiselo hortenzija će biti plave boje
 class=
Listovi su roza boje ako tlo nije kiselo

Prethodni članakZvončić – nježna vrsta za teške uvjete
Sljedeći članakIzradite sami domaći jogurt
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.