Domaći jogurt, namirnicu koju možete kombinirati i sa zobenim pahuljicama, bobičastim voćem i cimetom, vrlo jednostavno možete izraditi kod kuće.

Potrebno je svježe mlijeko (kravlje, ovčje, kozje), termometar, jogurtne kulture, lonac, staklenke i grabilica. Mlijeko je najbolje kupiti od lokalnih poljoprivrednika koji uzgajaju muzne krave, ili na mljekomatima.

Postupak pripreme domaćeg jogurta

Mlijeko stavite u lonac, zagrijte ga dok se ne zapijeni, to je znak da je temperatura prešla 90°C i da ste mlijeko pasterizirali. Pasterizacija je termička obrada kojom uništite potencijalno štetne bakterije koje se nalaze u mlijeku, ali nema mjesta za panikom jer mlijeko prije nego stigne u mljekomat podvrgnuto je analizi, tj. provjeri da je zdravstveno ispravno za konzumiranje. Neke osobe ne mogu konzumirati sirovo mlijeko pa ga iz tog razloga pasteriziramo.

Sljedeći korak je ohladiti mlijeko na 42°C. Kad se postigne navedena temperatura dodaje se jogurtna kultura. Kao jogurtna kultura može poslžiti i već gotovi jogurt. Na litru mlijeka stavite jednu čašicu (180 g) jogurta. Jogurt koji vam služi kao starter izvadite iz frižidera, da se zagrije na sobnu temperaturu nekoliko sati ranije, oko  pet do šest sati prije nego što se krene s pripremom. Na sobnu temperaturu se stavlja iz razloga što jogurtne kulture „ožive“ na višim temperaturama, najviše im odgovara navedena temperatura od 42°C.

 class=
Potreban pribor

Uzmite jednu staklenku, stavite starter jogurt te pomiješajte s mlijekom. Miješajte sve dok se sve grudice ne razbiju. Potom ulijte u ostatak mlijeka i još jednom dobro promiješate. Sada slijedi ulijevanje u staklenke. Zatim se staklenke stavljaju u inkubator kako bi se minimalno narednih 8 sati održavala povoljna temperatura i domaći jogurt napravio. Inkubator može biti improviziran i napravljen od drvene kutije i deke jer izvrsno zadržava temperaturu i jogurt postiže dobru konzistenciju. Uvijek možete kupiti i jogurt maker.

 class=
Jogurt maker

Možete napraviti i domaći voćni jogurt. Kao voćna pasta može poslužiti domaća marmelada, a možete staviti usitnjeno svježe ili smrznuto voće po želji. Proizvodnja vlastitog domaćeg jogurta može biti iznimno zanimljiva te možete isprobavati brojne kombinacije i pronaći svoju omiljenu te uključiti i djecu.