Vodeni vrt povlastica je onih koji imaju kuću s vrtom. Da se rashlade, čuju žubor, nabave zlatne ribice i onda požele tri želje. . . Bazeni su pravi ukras vrta, pružaju osvježenje, a u njima se mogu uzgajati različite vrste vodenih biljaka.

Na pogodnom mjestu, svakako na nižoj točki vrta, iskopa se buduće vodeno korito. Dubina ne bi trebala biti manja od 40 cm. Korito mora imati blag pad, od ruba prema najdubljem dijelu, gdje će biti smještene vodene biljke. Iskopano korito se očisti, zagladi i utvrdi. Cijelo korito pokrije se plastičnom folijom ili cementnom glazurom. Cementne bazene trebalo bi ispirati dva tjedna, prije nego se u njih smjeste ribice i biljke. Dno i zidovi bazena mogu se premazati tekućom plastikom.

Kako napraviti vodeni vrt?

Ako je odabran betonski bazen, na korito se, prilagođena obliku, postavi čelična mreža i na nju se nanese sloj od 4 cm betona u odnosu 1 : 4. Na mokar beton nanese se riječni pijesak, kako bi dno bilo čvršće i ne bi bilo klizavo. Rubove bazena treba prekriti travom, biljkama i većim riječnim kamenjem. Pomoću male sisaljke voda iz spremnika ide u bazen, a može se postaviti i pumpa za vodoskok. S vremena na vrijeme bazen treba očistiti, pošto se voda ispusti u pričuvu pomoću čepa, ili običnoga gumenog crijeva.

Koje biljke staviti u bazen?

Bazen će steći pravi šarm tek kada oko njega budu postavljeno vodeno bilje. Mogu se saditi izravno u zemlju nasutu na dno bazena u sloju od 30 cm. Sastav zemlje je: vrtna zemlja i dobro pregorjeli kompost i treset. Biljke se zasade, a zatim se naspe 2 – 3 cm debeo sloj ispranoga riječnog šljunka, da se voda ne bi mutila. Drugi način je sadnja u glinene ili plastične posude, koje se postavljaju na dno bazena. Gornja površina oko biljke zamaže se ilovačom, a zatim se naspe sloj šljunka od 3 cm. Posude se na dnu učvrste kamenjem. Voda u bazenu mora se redovito čistiti svaka 3 tjedna. Najjednosavnije je u vodu bazena uliti otopinu od 10 l vode i jedne žlice kalijevog hipermangana. Zemlju oko bazena treba duboko obraditi, ali bez dodavanja gnojiva, koje bi moglo dospjeti u bazen.

Vodeno bilje: Osim lokvanja (Nymphaea), u vodi dobro uspijeva i vodena palma (Cyperus), a oko vode najbolje uspijevaju ljiljan (Hemerocallis fulva) žutih i narančastih cvjetova (cvjeta u lipnju i srpnju), hosta (Hosta plantaginea) bijelih i ljubičastih cvjetova (cvjeta u srpnju i kolovozu), močvarna perunika (Iris pseudacorus) žutih cvjetova (cvjeta u srpnju), razne ukrasne trave… Biljke se zimi mogu zadržati u bazenu. Dovoljno je prekriti ih suhim lišćem, a biljkama oko vode odstraniti osušene nadzemne dijelove i prekriti ih zemljom.

Prethodni članakCvjetne zvijezde kasnog ljeta
Sljedeći članakBolesti voća nakon berbe i tijekom skladištenja
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.