Rod lobelija obuhvaća oko 370 vrsta jednogodišnjih vrsta, trajnica i grmova koji samoniklo rastu od tropskih do umjerenih klimatskih područja Sjeverne, Srednje i Južne Amerike te Afrike, na različitim staništima od močvarnih do pustinjskih.

Vrsta Lobelia erinus, lobelija ili plavi vjerenik, u svojoj je domovini trajnica. Dok se u našem klimatskom pojasu uzgaja kao jednogodišnja vrsta. Koristi se na mjestima izloženim suncu za sadnju gredica, rubova, ukrasnih posuda, balkonskih sandučića i visećih košara.

Lobelije rastu kao grmić, visine od 10-25cm, a u širinu od 10-15cm. Naizmjenični, sitni listovi, do 1,5cm dugi, ovalni su do linearni, nazubljeni i srednje do tamnozelene boje. Od početka ljeta do jeseni cvatu malim, rahlim grozdastim cvatovima. Cvjetovi su također mali, do 1cm u promjeru, modri, ljubičasti, bijeli, ružičasti, crveni do purpurni, s bijelom ili žutom sredinom, ovisno o kultivaru.

Razmnožavati se mogu vegetativno reznicama dugim oko 2,5cm, uzetim s matičnih biljaka u kolovozu ili u proljeće. Uporaba hormona za ukorjenjivanje osigurava bržu i jednolikiju tvorbu korijena. Tijekom ukorijenjivanja reznica temperaturu supstrata treba održavati na 20-23°C.

Uobičajenije je generativno razmnožavanje sjemenom. Kako je sjeme sitno (29.000-45.000 sjemenki u 1 gramu) ne pokriva se supstratom. Nego se nakon sjetve lagano pritisne i porosi. Sije se u ocjedit supstrat za sjetvu, reakcije od pH 5,5-6,5. Pri temperaturi od 21-24°C niču za 4-6 dana. Nakon pojave kotiledona, temperatura se snižava na 20-23°C, a nakon razvoja prvih pravih listića na 19-22°C.

Sjetva nekih kultivara, u vrijeme dok je dan još kraći od 12 sati, izazvat će odgađanje početka cvatnje, a produljenje dana na 12-14 sati ubrzati. Za razliku od njih, postoje kultivari na koje duljina dana nema utjecaja glede početka cvatnje.

Uspješan uzgoj lobelija moguć je uz održavanje supstrata vlažnim tijekom uzgoja, uz izbjegavanje zasušivanja ili prekomjernog natapanja. Lobelije traže umjerenu prihranu, a prevelike količine fosfornih i gnojiva na bazi amonijačnog dušika izazvat će neželjen vegetativni rast. Ako su mladi izboji blijedi ili žućkasti, potrebno je dodati hranjivo sa željezom u helatiziranom obliku.