Zalijevanje ljetnog cvijeća nabolje je obavljati rano ujutro odstajalom vodom. Vodu je najbolje ostaviti preko noći da se temperaturno prilagodi toplini zraka. Kako biljke prilikom zalijevanja, zbog velike temperaturne razlike između supstrata u kojem su ljetnice zasađene, te jako različite topline zraka i vode, ne bi doživjele šok koji negativno utječe na njihov normalan rast, razvoj i cvatnju. Zalijevanje mora biti umjereno, a poželjno je i ukoliko smo u mogućnosti zalijevati kišnicom.

Ljetno cvijeće nije potrebno odmah prihranjivati ukoliko smo ih zasadili u kvalitetno i humusom bogato tlo. No ako je supstrat za sadnju slabije hranjivosti, odmah moramo početi s prihranom. Ljetnice zasađene u bogati supstrat započet ćemo prihranjivati kad primijetimo da su nam biljke pomalo počele zaostajati u razvoju. Prihrana neka bude odmjerena i na početku rjeđa. Od polovice ljeta počinjemo sa sve češćom prihranom, najprije svaki tjedan, a potom svakih nekoliko dana. Krajem ljeta biljkama dodajemo gnojivo pri svakom zalijevanju. Zato jer samo je tako moguće imati raskošne cvjetne košare ili korita na balkonima, terasi i u vrtu sve do prvih jesenskih mrazova. Na samom početku poželjno je otkinuti ocvale cvjetove.

Time pospješujemo stvaranje novih cvjetnih pupoljaka, a samim time i bogatiju cvatnju. Cvjetnicama koje stvaraju cvjetne slapove, poželjno je, kad su biljke već dobro ukorijenjene i počinju brzo rasti, otkinuti vegetativne vrhove na izbojcima. Čime potičemo stvaranje mnoštva bočnih izbojaka koji će pridonijeti raskošnom izgledu biljaka i njihovoj bogatijoj cvatnji.

Foto: hippopx.com