Varijeteti endivije

I endivija ima svoje varijetete. U proizvodnji i na tržištu mogu se naći tri varijeteta endivije. PRVI je Cichorium endivia var. Latifolium, koji oblikuje rozetu širokih glatkih rastresitih listova s izrazitim srednjim rebrom. DRUGI varijetet Cichorium endivia var. endivia-Frisee tip razvija kudravo lišće sitno narezanih naboranih duboko urezanih i nazubljenih listova. TREĆI je Cichorium endivia var. crispus, koji ima krupnu rozetu s velikim brojem listova narezanog ruba lista zelene i žute boje u središtu rozete.
Endivija se od salate razlikuje po intibinu, po sadržaju nekih minerala i vitamina, bogatija je od salate. To se odnosi na zelene listove rozete. Unutarnji listovi rozete, koji su žuti i manje gorki, donekle su siromašniji zbog male energetske vrijednosti. Osobito se cijeni kao dijetalna namirnica. Pospješuje rad jetre i izlučivanje žuči, korisna je za rad srca i bubrega.

Posebnost biljke- endivija

Endivija je u biti dvogodišnja biljka, ali može biti fakultativno jednogodišnja. Proizvodi se zbog velike rozete lišća dok je biljka još u vegetativnom stadiju. Na skraćenoj stabljici novi kultivari imaju vrlo kratke internodije na kojima se razvijaju brojni listovi, koji gusto priljeću jedan na drugi, pa se djelomice zasjenjuju. Za razliku od salate, endivija ima dubok i manje razgranat korijen, ali samo ako se izravno sije na stalno mjesto. Pri izravnoj sjetvi može doseći dubinu do 150 cm. Plod endivije ima samo jednu sjemenku. U jednom gramu može biti oko 700 sjemenki. Sjeme endivije bolje klija na svjetlu.

Biološka posebnost- endivija

Temperatura viša od 25° C smanjuje klijanje, što može biti razlog nejednoličnoga i manjkavog nicanja dobro klijavog sjemena.
Endivija je biljka blage klime. Za vegetativni rast optimalne su srednje temperature od 15 do 18° C, minimalne temperature rasta je 7° C, a maksimalna 24° C. Čim je rozeta već blizu tehnološke zrelosti, dakle berbe, minimalna temperatura od -3° C može izazvati veća oštećenja ličća, a pri -6 do -7° C biljka se potpuno smrzne. Za rast biljke najpovoljnija je umjerena vlažnost tla od 60 do 80 posto pvk i relativna vlaga zraka oko 70 posto. Ako su u razdoblju neposredno prije berbe nastupile visoke temperature i niska vlaga zraka, listovi rozete postaju tvrdi i grubi, s više gorkih tvari.

Izbor tla

Najprikladnija su tla za proizvodnju endivije srednjeteška, ali dobro propusna tla za vodu, neutralne pH-reakcije 6,5 – 7,2. Na zaslanjenost tla manje je osjetljiva od salate.

Prethodni članakPromjene na nogama kunića
Sljedeći članakBerba i čuvanje buča
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.