Za radove na okućnici, u voćnjaku ili masliniku često su potrebne ljestve. Velik broj ozljeda u poljoprivredi uzrokovan je padovima s visine, koji se mogu dogoditi iz vozila i prikolica ili s ljestava, objekata, krovova, tavana i sličnih mjesta. S padovima s visine povezana je visoka stopa smrtnosti i obično rezultiraju teškim ozljedama i dugotrajnim oporavkom.

Na poljoprivrednom gospodarstvu rad na visini odvija se povremeno na krovovima objekata, kod podizanja ili održavanja zgrada, plastenika ili staklenika, pristupanja silosima, tavanima i povišenim ambarima sa sijenom, branjem plodova i orezivanjem visokih voćaka te povišenim spremnicima s vodom. S obzirom da se do mjesta na kojima se na poljoprivrednim gospodarstvima radi na visini najčešće pristupa ljestvama, slijedi nekoliko savjeta o njihovom sigurnom korištenju.

Sigurna uporaba ljestava

Koristite se ljestvama samo ako uporaba druge, sigurnije opreme nije opravdana (podesti, platforme i slično). Provjerite jesu li ljestve u dobrom stanju; jesu li korisnik i teret u okviru nosivih kapaciteta ljestava; postavite ljestve na ravnu, čistu, neklizajuću, trajnu i suhu površinu, podalje od staza. Ako koristite dvokrake ljestve otvorite ih do kraja u obliku slova A  i ljestve s produžecima tako da su blokirane u tom položaju kako biste spriječili da se pojedinačni dijelovi pomiču jedan u odnosu na drugi.

Obavezno ostavite ljestve pod sigurnim kutom od 75° u odnosu na podlogu ili primijenite pravilo 1:4. Ako su ljestve duge 4 m, onda se odmiču od objekta na koji se naslanjaju za 1 m. Ako su ljestve duge 8 m, onda se od objekta odmiču 2 m. Pobrinite se da su ljestve dovoljno dugačke i da nadvisuju pristupno mjesto za najmanje 75 cm. Sastavljene ljestve ne smiju prelaziti dužinu od 15 m, a prečke se moraju preklapati na dužini od najmanje 2 m; pobrinite se da prečke ostanu u vodoravnom položaju; učvrstite gornje i donje oslonce ljestava na mjestu ili u blizini mjesta do kojeg vode i na tlu.

 Zatim penjite se licem okrenutim prema ljestvama, a ne penjite se više od druge prečke od vrha. Važno je da uvijek budete u kontaktu s ljestvama u tri točke (tj. dva stopala i ruka) te da se ne istežete ako ne možete dosegnuti nešto, sigurnije je da siđete s ljestava, pomaknete ih i ponovno se popnete. Alate čuvajte u kutiji za alat pričvršćenoj na pojas kako bi vam ruke bile slobodne za penjanje. Neka vam netko pridrži ljestve ili ih osigura stopalom, ili na neki drugi način spriječite njihovo pomicanje. Ne koristite se metalnim ljestvama za poslove s električnom strujom. Nakon korištenja spremite ljestve u zaključanu prostoriju ili lokotom onemogućite pristup donjim prečkama ljestava kako biste spriječili njihovu uporabu bez nadzora, a osobito od strane djece.

 Vrlo važni savjeti!

Nakon obavljenog posla ljestve ne odlagati bacanjem na tlo. Oštećene ljestve obvezno izbaciti iz uporabe i dati na popravak stručnoj osobi. Prije svakog korištenja ljestava trebate:

-kod drvenih ljestava pregledati postoje li oštećenja ili napukline. Taj dio zamijeniti (nikako ne samo prebojiti jer se neće primijetiti oštećenja);

-kod aluminijskih ljestava pregledati postoje li tragovi korozije ili nekih drugih oštećenja (ne bojati ih korozivnim bojama).

U načelu, ako obavljate bilo koji posao na visini:

•          pobrinite se da vam cipele dobro pristaju i da su otporne na klizanje;

•          koračajte samo po čvrstim, stabilnim, trajnim, ravnim, suhim površinama;

•          pobrinite se da možete prepoznati i ne stajati na trošne krovne oplate, uključujući krovne prozore koje je ponekad teško prepoznati zbog promjene boje ili prljavštine;

•          neka na tlu uvijek bude netko tko vam može pomoći.

Za složenije radove unajmite stručnjake

Za složene ili rizičnije poslove poput čišćenja i ličenja velikih hala, zamjene oštećenih krovnih oplata, zamjene najlonskog pokrivača na plasteniku itd. trebali biste angažirati kvalificirane izvođače i tehničare koji su osposobljeni za rad na visini uz korištenje posebne opreme, a ne vlastite radnike koji nisu prošli osposobljavanje ili članove obitelji.

Prednost dajte zajedničkim zaštitnim mjerama (ograđivanjem, postavljanjem mreža i slično), a ne osobnoj zaštitnoj opremi. Radite na visini samo onda kad vremenski uvjeti ne ugrožavaju vašu sigurnost te budite na sigurnoj udaljenosti od električnih vodova.

Pad s visine može se spriječiti pravilnim korištenjem i uporabom ispravnih sredstava rada kao što su ljestve, podesti za rad. Također i uporabom osobne zaštitne opreme za zaštitu od pada.

 class=

 class=