Trgovine koje u svojoj ponudi imaju blagdanske uporabne i dekorativne predmete vrlo često nas mame svojim veselim i šarenim artiklima. U ,,moruʺ ponuda nerijetko se dogodi kako nam se neki ukras svidi, no ne odgovaraju nam ponuđene boje jer se ne uklapaju u interijer našeg doma. Možete i sami možda napraviti nešto zgodno i veselo, a pri tome boju i motiv maksimalno uklopiti u svoj interijer. Donosimo vam izuzetno jednostavnu, a efektnu ideju kako napraviti lijepu uskrsnu dekoraciju pisanica. Možete ju iskoristiti kao dio aranžmana na stolu ili za izradu prigodnog vjenčića za ulazna vrata.

Sve što vam je potrebno je akrilna boja ili tempere (jedna boja u 2 nijanse, zlatna ili srebrna po želji). Zatim kist, ispuhana kokošja ili umjetna plastična jaja, malo mahovine, svježih listova mlade živice ili suhe slamice.

Postupak izrade

 class=

1. Jaja jednolično obojite kistom u svjetliju nijansu boje koju ste odabrali. Ostavite da se u potpunosti osuši (možete se poslužiti i sušilom za kosu ako ste nestrpljivi, suho će biti nakon 2 minute).

 class=

Čistim kistom uzmite malo tamnije nijanse iste boje i prstima poprskajte po jajetu. Ako želite sitnije i brojnije točkice, možete prethodno malo namočiti kist. Ako vam se efekt ne svidi, odmah jaje obrišite mokrom krpicom i točkice će nestati. Donja podloga koju ste radili u prethodnom koraku ostat će neoštećena. Ponovite postupak prskanja dok ne budete zadovoljni efektom. Posušite.

 class=

U posljednjem koraku napravite identičnu stvar sa zlatnom ili srebrnom bojom. U primjeru na slici su dvije nijanse plave i zlatne, no vi možete kombinirati boje po svojoj želji. U prirodi možete nabrati neko zanimljivo zelenilo kojim ćete dodatno dekorirati svoja jaja. To može biti svježa ili suha mahovina, listovi lovor višnje sa živice, rafija, slamica, male teglice sa sukulentima, nabrajanju nema kraja. Dovoljno će biti jaja i zelenilo složiti u neku lijepu staklenu ili keramičku zdjelu, no ovako ukrašena jaja možete zalijepiti i na vijenčić od pruća uz pomoć vrućeg silikonskog pištolja te objesiti na svoja ulazna vrata.

Radi se o izuzetno jednostavnom i efektnom dekoru stoga nema izgovora, bacite se na posao i uživajte u izradi. Zamolite svog školarca da potraži svoje tubice tempera, tko zna kakvo se „blago“ skriva u kutijama za nastavu likovnog odgoja!

 class=
Još nekoliko primjera ukrašavanja pisanica