Iako je jesen i vegetacija je pri kraju, radova oko cvijeća i s cvijećem još uvijek ima. Podsjetimo se što se sve može obaviti u jesen.

U ranu jesen na rasporedu je sadnja proljetnih lukovica u sandučiće. Kao i kod svake druge sadnje u posudu, sandučić mora imati drenažne otvore na dnu. Na dno sandučića stavite sloj drenažnog materijala (šljunak, krhotine starog glinenog lonca, komadiće opeke ili komadiće kore drveta). Zatim dodajte zemlju tako da prekrije dno tek nekoliko centimetara. Kako lukovicama tijekom zime ne treba puno hraniva, možete iskoristiti staru zemlju koju ste prethodno koristili za ljetnice. U sandučić možete staviti više lukovica raspoređenih u slojeve. U donji sloj stavite velike lukovice tulipana ili narcisa.

Dodajte još zemlje, zatim posložite manje lukovice, na primjer šafrana ili procjepka. Rasporedite ih tako da leže između velikih lukovica. Budite pažljivi kod miješanja lukovica jer se mali šafrani jednostavno mogu izgubiti ispod visokih narcisa. Zato odaberite patuljaste narcise ili tulipane. Sitne lukovice pokrijte s još zemlje, a na vrhu ostavite 2 do 3 cm prostora za zalijevanje ili dekorativni malč. Kako prozorski sandučić nekoliko mjeseci izgleda prazno, učinite ga zanimljivim sadnjom nekoliko maćuhica. Neka vas ne brine to što su lukovice ispod maćuhica, već će se probiti između njih.

Sredina jeseni – vađenje i spremanje dalija

Uzgajate li u vrtu dalije, nemojte ih bacati, izvadite gomolje prije jačeg mraza i spremite ih za iduću godinu. Čak i biljke uzgojene iz sjemena formirat će gomolje koje možete spremiti. Izvadite gomolje dalija kad lišće pocrni nakon prvog mraza. Gomolje izvadite vilama ili lopaticom, no budite oprezni kako ih ne biste oštetili. Odrežite staru stabljiku, a ostavite donji dio stabljike visine oko 5 cm. Gomolje okrenite naopako kako bi se ocijedila tekućina iz biljke. Dobro će se prosušiti na žičanoj mreži. Držite ih na suhom i od smrzavice zaštićenom mjestu. Gomolji će se posušiti za nekoliko dana. Očistite ih od preostale zemlje i odrežite staro korijenje, a dio stabljike koji je ostavljen posve skratite, gotovo u ravninu s gomoljem. Označite biljke.

Gomolje spremite u kutiju, a između njih stavite treset, drvenu strugotinu ili novinski papir. Držite na mjestu koje je zaštićeno od smrzavanja. Prikladna prostorija ili garaža u kojoj se ne smrzava, prikladna su mjesta za prezimljavanje lukovica, podanaka i gomolja. Nemojte ih držati na jako toplom mjestu jer će se korijenje brzo širiti, a lukovice i gomolji mogu se isušiti. Lukovice, podanke i gomolje držite na mjestu gdje lako možete barem jednom na mjesec provjeriti njihovo zdravstveno stanje. Svaki onaj koji počne trunuti treba odmah ukloniti. Nekoliko je vrsta koje cvatu do kasne jeseni, pa čak i zimi ako je blaga. To su svakako neven, kadifica, zvjezdani, dalije i krizanteme.

Dalija, georgina (Dahlia variabilis)

Krizantema (Chrysanthemum carinatum)

Kasna jesen – vađenje i spremanje krizantema

Kadifica (Tagetes patula)

Neven (Calendula officinalis)

Zvjezdan (Aster)

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 18/2018
Prethodni članakNewsletter 18/2018
Sljedeći članakU petak počinje 4. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.