Brojne zdravstvene koristi povezane s konzumacijom gorke dinje već su poznate. Posebno je popularna među Japancima s Okinave, koji su poznati po dugovječnosti. Gorka dinja ili karela plod je iz porodice Cucurbitaceae, lat. naziva Momordica charantia i raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike,Afrike i Azije Kine, Japana, Oceanije, pa čak i na Karibima. Karela se uzgaja kao hrana i lijek. Biljka raste kao loza s dugim rascjepkanim listovima i žutim cvjetovima. Plod izgleda kao bradavičasta tikvica izdužena oblika i nalik krastavcu. Mladi plod je zelen, te se pretvara u narančasto- žut kada je zreo. Zreo plod puca, rastvori se na tri dijela i otpušta brojne crvene sjemenke. Svi dijelovi biljke su gorki i jestivi- list, plod i sjeme.

Ljekovita svojstva

Nezreli plodovi vrlo su dobar izvor vitamina C, kalija i fosfora. U kulinarstvu dinja se može pripremati s krumpirom, kuhana, pečena i pržena. Sušeni listovi koriste se za čaj. Od lišća se pravi čaj koji je koristan u prevenciji i liječenju malarije, te potiče probavu i djeluje antibakterijski.

Sok egzotične gorke dinje može potisnuti rast raka gušterače, bez nuspojava. Antikancerogeno djelovanje vidljivo je i kod raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i nazoždrijelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma.
Karela se može koristiti u svježem obliku, blendana ili miksana s drugim voćem ili povrćem. Da bi je duže čuvali plodove možete narezati na komade željene veličine i staviti u duboko zamrzavanje i na taj način si osigurati za zimsko razdoblje kad je moguć nedostatak svježe na tržištu.

Iako se jede već stoljećima, mnoge zdravstvene prednosti (antivirusno djelovanje, antioksidans, sprječava dijabetes) tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. U posljednje četiri godine intenzivno se istražuje djelovanje ove biljke protiv raka. Tvrtka Exotic King prepoznala je potencijal karele prema usmenoj predaji i prije 5 godina počinje s proizvodnjom i danas je jedini proizvođač u Europi i svu proizvodnju plasira na zahtjevno inozemno tržište, a nakon testne prerade u sok, na zahtjev kupca iz Švicarske kreće se u ozbiljnu proizvodnju, a ogroman interes pokazuju i veletrgovci iz industrije organske hrane. U planu je proizvodnja serije sokova s karelom kako bi se poboljšao okus kao i spektar djelovanja na različite bolesti.

Snažno djelovanje protiv stanica raka

Istraživači sa sveučilišta u Coloradu, SAD, iz Centra za istraživanje tumora, kupili su dinje (kineska sorta) u lokalnoj trgovini, uklonili pulpu i sjeme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Krute tvari su uklonjene, a preostali sok korišten je pri testiranju na dva načina. Izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut, pa samljeven u fini prah. Sok gorke dinje (razrijeđen samo 5% u vodi) djelovao je snažno na smanjenje svih četiriju karcinoma gušterače staničnih linija.

Naime, nakon 72 sata testiranja AsPC-1 i Capan-2 stanice tumora smanjene su za 90%, a BxPC-3 i MiaPaCa-2 za 98%. Sok je izazvao programiranu staničnu smrt (apoptozu) i što je još važnije, aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje stanice raka ostavljajući ih bez še – ćera. Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod kemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava. Također će biti dostupna smrznuta pulpa pakirana po 0,5 i 1 kg.

Za više informacija, možete se javiti tvrtki Exotic King na broj tel: 098/412-632 ili e-mail: sulog@zg.t-com.hr www.exotic-king.com
Prethodni članakObjavljen Natječaj za provedbu podmjere 7.1.- provedba operacije 7.1.1.
Sljedeći članakMeksički kruh
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.