""Fitoaromaterapija se ponovno vraća na „velika vrata“, ali ne samo zbog sigurnijeg učinka na zdravlje od „sintetski“ dobivenih lijekova, već i zbog jednostavnosti uzimanja, bogatstva aroma i mirisa, te psihološkog značaja da činite nešto korisno za svoj organizam. Najpoznatije biljke s blagotvornim učinkom na žensko zadravlje relativno je lako nabaviti, a donosimo ih u nastavku.

VRKUTA (Alchemilla vulgaris)

""U pučkoj medicini poznata je pod nazivima gospin plašt, virak, rosanica, biserak, plahtica, rosnik, rosica, rosanica. Njezino stanište je uz rubove šuma i putova među kamenjem, na obroncima i livadama na višim nadmorskim visinama. Za ljekovite svrhe skuplja se cijela nadzemna biljka u fazi cvatnje (od lipnja do kolovoza). Suši se na suhom i prozračnom mjestu u hladu. Gospin plašt sadrži trjeslovine, eterično ulje i tragove salicilne kiseline. Koristi se kod problema s proljevom i krvarenjima, kod liječenja rana i čireva. Upotrebljava se kod probavnih smetnji, te kod tegoba s menstruacijom i tegoba tijekom klimakterija. Vrlo je učinkovita pri liječenju neplodnosti. Jača stijenku maternice, pa vrkutu mogu koristiti i trudnice, jer smanjuje pojavu rizika od spontanog pobačaja. Vrkutu treba izbjegavati na početku trudnoće, može se primjenjivati tek na kraju trudnoće radi lakšeg poroda. U tom slučaju, preporučuje se čaj od vrkute. U šalicu se usipa 2 čajne žlicice vrkute i ostavi da odstoji 15 minuta. Vrkutu se nikako ne bi trebalo koristiti u dužem razdoblju, jer može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre.

RUSOMAČA (Capsella bursa-pastoris)

""Poznata je još pod nazivima pastirska torbica, djevojačka trava, gusomak, kokošica, kosomača. U Hrvatskoj poznata kao korovna vrsta, rusomača raste na zapuštenim površinama, najčešće uz puteve, ograde ili pored manjih vodotoka. Može se sakupljati cijela biljka od ožujka do listopada, ali mlađa biljka sadrži više ljekovitih svojstava. Suši se u hladu u tankim slojevima na suhom i prozračnom mjestu. Pri sušenju ne smije doći do promjene boje. Rusomača sadrži glikozide, tragove alkaloida, ulja od slačice, saponine, soli i tanine. Koristi se kod krvarenja, niskog tlaka, te bolesti mokraćnih organa i organa za probavu. Vrlo je uspješna pri liječenju prejake menstruacije, krvarenja maternice, želuca i crijeva. U slučaju obilne menstruacije, preporučuje se čaj. Potrebno je izmješati 3 žlice rusomače, 2 žlice hrastove kore, te po jednu žlicu brezinog lista, gospine trave i valerijane i preliti s 2 decilitra ključale vode. Ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta, ocijediti i zasladiti medom. Piti toplo prije jela po šalicu tri puta dnevno.

VALERIJANA (Valeriana officinalis)

""U narodu je poznata i kao odoljen, kukavičina trava, macina trava, varian. Ova samonikla biljka raste na vlažnim mjestima, u blizini potoka i rijeka, te uz šumarke i na vlažnim livadama. U planinskim predjelima može se naći srodna vrsta, planinska valerijana (Valeriana officinalis ssp. collina) koja raste na sunčanim i kamenitim položajima i može se također koristiti u ljekovite svrhe. Sakuplja se podanak s korijenjem koji se vadi u kasno ljeto ili u ranu jesen i proljeće. Podanak se očisti i opere u hladnoj vodi. Glavu korijena treba vratiti u tlo. Krupnije korijenje prije sušenja treba rezati uzdužno. Sušenje može biti u sušari ili na suncu. Koristi se kod problema s krvnim tlakom, za smirenje i za jačanje probavnih organa. Liječi nervozu srca i bolesne živce. Kod slabe menstruacije preporučuje se čajna mješavina valerijane, divljeg pelina i latica nevena (količina u jednakom omjeru). Od te mješavine uzeti jednu kavenu žlicu i preliti s 3 decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno 10 do 15 minuta. Ocijediti i piti toplo prije jela tri puta dnevno ili svakih sat do dva po dva do tri gutljaja.

MATIČNJAK (Melissa officinalis)

""Matičnjakom protiv mučnina u trudnoći. Matičnjak je prepoznatljiv po jakom mirisu na limun. Poznata je pod nazivima melisa, pčelinja ljubica, maternjak. Cvate od srpnja do rujna i često se uzgaja po vrtovima, ali raste i kao samonikla u blizini naselja, na stjenovitim mjestima uz živice, grmlje i puteve. U ljekovite svrhe sakuplja se lišće pred cvjetanje ili kad je biljka tek počela cvjetati. Suši se vrlo brzo i oprezno na tavanu i to tako da se složi u tanke slojeve kako ne bi promijenili boju. Čuvati u polivinilskim vrećicama na suhom mjestu. Matičnjak sadrži eterično ulje s elementima citrola geraniola, lanilola, tanina, smole i gume. Vrlo je popularan kao sredstvo za liječenje slabih živaca, te kod lupanja srca, otklanjanja melankolije i histerije. Matičnjak se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja da popiju šalicu čaja. Čaj od listova se priprema tako da se dva decilitra vode prokuha s jednom jušnom žlicom listova, a kad se ohladi, dodati med.

MARULJA (Marrubium vulgare)

""Višegodišnja grmolika trajnica koja cvate od lipnja do rujna. Raste kao samonikla biljka od mora do planina po suhim livadama, ruševinama, šikarama i uz puteve. Marulja sadrži gorku tvar marubin, alkaloide, eterična ulja, sluzi, tanine i vitamin C. Listovi se mogu upotrebljavati kao dodaci napitcima zbog svog kiselog i oporog okusa. Od suhih ili svježih listovi može se pripremiti čaj ugodnog i blagog okusa koji se koristi kao lijek za kašalj. Biljka se sakuplja kada je u fazi cvjetanja, a može se koristiti kao svježa ili sušena. Njezina ljekovita svojstva su vrlo široka, koristi se kao lijek protiv groznice i teškog disanja, dok cvjetne stabljike imaju antiseptički učinak. Pomaže pri iskašljavanju, liječenju grčeva, te pri izlučivanju mokraće. Ima sposobnost regulacije srčanog ritma. Marulja je izuzetno učinkovita pri liječenju bolnih menstruacija. Smanjuje jake grčeve, te zbog svog umirućeg djelovanja, regulira i popravlja raspoloženje. Marulja je i emenogog, što znači da ona pospješuje menstruaciju, pa se nikako ne preporučuje trudnicama, jer može djelovati abortivno, dok se dojiljama preporučuje koristiti u vrlo malim količinama. U pučkoj medicini koristi se za liječenje neplodnosti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje