Sjetveni podlanak (Camelina sativa)  jednogodišnja je ozima biljka. Ova drevna uljarica koja je još u željeznom i brončanom dobu bila važna poljoprivredna kultura ponovno doživljava preporod. Razlog tome je brzi rast, zahtijeva malo ili minimalni unos gnojiva i vode. Izvrsno se uklapa u plodored i daje toplinski stabilno i ukusno jestivo ulje koje se dobiva od hladno prešanih sjemenki.

Razvija glatke ili dlakave stabljike koje postaju bujne do dozrijevanja i budu od 25 – 100 cm visoke. Listovi imaju oblik strelice 5 do 6 cm dugi s glatkim rubovima. Svaka stabljika ima puno sitnih žutih cvjetića od kojih svaki ima 4 latice. Sjemenke su kruškolikog oblika, 0,7-2,5 cm u promjeru narančaste ili smeđe boje, koje nastaju samooplodnjom,  ali i oplodnjom koju obavljaju kukci. Kod nas je malo poznata biljka i to najčešće kao podlanak ili divlji lan, dok je u nekim zemljama nazivaju: bolji lan, sibirski lan, a na engleskom “gold of pleasure” što bi značilo “zlato od užitka“.

Sve do sredine 20. st. ulje podlanka bilo je uobičajeno jestivo ulje širom Europe, osobito u Njemačkoj, Skandinaviji i Rusiji, a zatim je postupno zamijenjeno drugim uljaricama, prvenstveno uljanom repicom i suncokretom, čija ulja imaju daleko manju količinu omega- 3 masnih kiselina. Sjeme sadrži između 35 i 40% ulja i 30% proteina. Ulje je zlatne boje, okusa poput lješnjaka i sadrži 45% omega-3 alfa linolenske kiseline (ALA). Osim toga, ulje ima relativno malo omega-6 linolenske kiseline, što rezultira povoljnim odnosom  omega-3/omega-6 masnih kiselina u omjeru 3/1.

Ova kombinacija povećava sposobnost sinteze zdravih prostaglandina. To čini ulje podlanka najuravnoteženijim izvorom omega-3 masne kiseline u sprječavanju kardiovaskularnih i drugih zdravstvenih problema. Ovo ulje bogato je i snažnim antioksidansima osobito tokoferolima. Sadržaj vitamina E (tokoferola) je među najvećim prirodnim izvorom tokoferola (vitamina E sadrži 110 mg/100 gr). Kao rezultat toga ne potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Za razliku od njega ulje lana sadrži vitamina E samo u tragovima i podložno je brzom kvarenju. Ulje podlanka prikladno je za kuhanje (ali ne za prženje, odnosno kuhanje na visokim temperaturama).

Recept za osnaživanje organizma

– žličicu sjemenki ekološkog lana grubo samljeti

– žlicu ulja podlanka pomiješati sa 4 žlice svježeg kravljeg sira (dobro izmješati mikserom)

– mješavini sira i ulja dodaju se usitnjene sjemenke

– dodati svježe voće, po želji i bademe, lješnjake, sjemenke suncokreta, bućine sjemenke

– obrok treba pojesti odmah nakon pripreme (nije dobro da stoji duže od 20 minuta)

Ovaj recept osnažit će vaš organizam, osjećat ćete se bolje, postati snažniji i otporniji.

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članakPakujac – elegantni cvijet
Sljedeći članakOdabir i ispravno čuvanje limuna
Lidija Vuljanić, dipl. ing. agr.
Vanjska je suradnica za ljekovito bilje i aromaterapiju u tvrtki TISA-art i Aromaterapija. Vanjska je suradnica za ljekovito bilje i aromaterapiju u tvrtki TISA-art i Aromaterapija. 2000. godine diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a 2002. završila za aromaterapeuta u prvom hrvatskom učilištu za aromaterapiju „AROMAVITA“ gdje je prakticirala aromaterapiju s klijentima. Po završetku obrazovanja i prakse bila je predavač iz nastavnog predmeta „Uzgoj i prerada ljekovitog bilja“ u programu „Aromaterapeut-specijalist“. Od 2011. – 2013. godine u ustanovi za obrazovanje odraslih „GALBANUM“ voditelj je programa Uzgoj i prerada ljekovitog bilja“. Također je održavala stručna predavanja po knjižnicama grada Zagreba o aromaterapiji i fitoterapiji te pisala za ADIVA PLUS časopis o eteričnim uljima i njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje.