""Inovacije u proizvodnji poljoprivrednih strojeva i opreme, te najnovija rješenja i koncepti za budućnost biljne proizvodnje predstavljaju se svake dvije godine na sajmu Agritechnica u Hannoveru, Njemačka. Vodeća svjetska izložba poljoprivrednih strojeva i opreme održana je i ove godine od 10. do 14. studenog.

Prisutni i hrvatski izlagači

Važno je napomenuti da su i ove godine na sajmu prisustvovali i hrvatski proizvođači poljoprivrednih strojeva, tvrtka Hittner iz Bjelovara, Opruge Dežanovac, Labin progres i Tehnometal na zajedničkom izložbenom štandu. Više od 2.900 izlagača iz 52 zemalje predstavili su strojeve za profesionalnu proizvodnju hrane. Kroz sedam dana izložbe 450.000 stručnih posjetitelja iz 124 zemlje posjetilo je sajam uključujući 104.000 međunarodnih posjetitelja. Uvodnu riječ uoči otvaranja sajma imao je dr. Reinhard Grandke, predsjednik Uprave organizatora događanja DLG-a (Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft), te izrazio zadovljstvo rastom posjeta i rastućim trendovima ulaganja u proizvodnju hrane. Prema nezavisnom istraživanju, više od dvije trećine poljoprivrednika vjeruju da su njihove tvrtke trenutno u dobroj poziciji na međunarodnom tržištu. Sajam Agritechnica postao je pokretačka snaga za inovacije i izvor inspiracije za poljoprivredu diljem svijeta. Posjetitelji su mogli vidjeti punu širinu raznih inovacija, te trendove razvoja – od motora, hidrauličkih sustava, tehnologije precizne poljoprivrede, kabina, elektronike, rezervnih i potrošnih dijelova do user-friendly softver-a. Ove godine, tehnološki fokus sustava i komponenti bio je na ‘budućnosti’ ratarstva s naglaskom na četiri „trendi „teme: Učinkovitost, pouzdanost, sigurnost / ergonomija i očuvanja resursa.

Predstavljanja i nagrade (Innovation Award)

Sve tvrtke registrirane kao izlagači na sajmu Agritechnica mogu sudjelovati u natjecanju za najbolju inovaciju i prijaviti svoje proizvode, 5 zlatnih i 44 srebrnih medalja dijeli se proizvođačima za nove inovacije u poljoprivredi. Više od 311 inovacija prijavljeno je ove godine u DLG organizaciju koja organizira sajam i ocjenjuje proizvode prema najstrožim kriterijima od strane nezavisnih stručnjaka.

Fendt – VarioGrip Pro

""VarioGrip Pro ili regulacija pritiska zraka u traktorskim gumama za cestovni transport Dosadašnji sustavi za kontrolu tlaka u gumama nude mnoge neprijeporne prednosti, ali i jedan nedostatak: vrlo su spori u napuhivanju guma za cestovni prijevoz. S novim sustavom regulacije tlaka u gumama VarioGrip Pro, Fendt sada nudi jedinstvene prednosti u produktivnosti. Novi sustav dopušta promjenu od 0,8 bara (terenski rad) na 1,8 bara u samo 30 sekundi. Uz to, Fendt zadovoljava zahtjeve kupaca za bržim punjenjem, čime se višestruko štedi vrijeme i troškovi. Novi sustav će biti dostupan krajem 2016. godine kao opcija za Fendt 900 Vario s veličinom guma 710 / 75R42 i zato je idealna za sve ugovorne tvrtke i velika poljoprivredna poduzeća.

Sustav za upravljanje i monitoring hraniva (Connected Nutrient management) – John Deere

""Connected Nutrient management ili sveobuhvatno upravljanje hraniva Održavanje ravnoteže hraniva na polju, od žetve do žetve, trenutno uključuje opsežne računske i planske napore poljoprivrednika. Sustav za upravljanje nutrientima ili hranivima je optimiziran sustav upravljanja koji omogućuje preciznu primjenu organskih i kemijskih N i P gnojiva. Sustav podržava planiranje,optimizaciju i monitoring povijesti žetve, te uključuje tehnologiju za vrlo precizno doziranje gnojiva.

PREMOS 5000 – Krone GmbH Proizvodnja krmnih peleta

""Peleti izrađeni od krmiva mogu se koristiti kao gorivo ili hrana, te mogu imati razne namjene. Premos 5000 je prvi mobilni kombajn s visoko učinkovitim sustavom koji proizvodi pelete 16 mm promjera, bez preddrobljenja i pomoću dva međusobno isprepletena valjka. Stroj je dizajniran za uporabu na licu mjesta, a peleti se rade od slame iz otkosa.

Sustav za upravljanje zaštitnim sredstvima (Connected crop protection) – John Deere

""Tretiranje usjeva zahtjeva od poljoprivrednika praćenje niza različitih informacija kako bi se mogao odbrati odgovarajući način prskanja. Složenost informacija i uvjeti rasta usjeva mogu lako dovesti do krivog odabira načina prskanja i rasipanja zaštitnih sredstava. Kombinacija spojenog sustava za zaštitu usjeva i upravitelja aplikacije za kontrolu zaštitnih sredstava čine jedinstven i učinkovit sustav koji pomaže korisniku u ciljanoj i preciznoj aplikaciji zaštite bilja. Sustav je osmišljen u suradnji s kemijskom tvrtkom BASF. Ovo je prvi sustav koji omogućuje poljoprivrednicima brz i učinkovit način tretiranja usjeva, od identifikacije problema do pronalaska odgovarajućeg rješenja.

John Deere ProCut

""Posebno u jeku žetve bitno je da noževi bubnja budu naoštreni. John Deere „ProCut“ kontrolira stanje noževa pomoću senzora vibracija i dva zasebna specijalno kreirana senzora, također, moguće je mjeriti oštrinu svih noževa. Ovaj sustav nudi korisniku niz korisnih opcija, posebice opciju indikacije vremena kada je optimalno promijeniti, naoštriti ili podesiti noževe.

Srebrne medalje

""Na temelju strogih kriterija, nezavisna komisija stručnjaka dodijeljenih od strane DLG-a, odabrala je ukupno 44 inovacije koje zaslužuju srebrnu medalju među 311 podnesaka, neki od proizvođača koji su osvojili ovu prestižnu nagradu su: BOSCH, AMAZONE, LEMKEN, ROPA, CLAAS, FENDT, FLIEGL, JOHN DEERE, DAMMAN, KUHN, AGROTOP, LINDE, HORSCH, VADERSTAD i niz drugih. DLG je proglasio Väderstad kao dobitnika srebrne medalje za inovaciju za automatsko podešavanje stroja , primjer ove nove Vaderstad-ove tehnologije je Automatic CrossBoard. Jako sam uzbuđen zbog primanja ove prestižne nagrade, pogotovo jer vjerujem da će ova tehnologija pomoći mnogim poljoprivrednicima diljem Europe. Ovo je ujedno rezultat naše vizije da rad sa strojevima za obradu tla mora biti maksimalno pojednostavljen, te isto tako mora davati i maksimalne rezultate, vjerujemo da Automatic CrossBoard smanjuje potrošnju goriva i snage, rekao je Crister Stark predsjednik uprave tvrtke Väderstad. Automatic CrossBoard biti će dostupan za kupce u jesen 2016 godine.

„MACHINE OF THE YEAR 2016“ – Stroj godine u kategoriji kombajna

""Nagradu ‘stroj godine’ svake godine dodjeljuje žiri od 19 novinara iz osam europskih zemalja, naizmjence, na Agritechnica sajmu u Njemačkoj i SIMA sajmu u Francuskoj. Sve u svemu, poljoprivredne inovacije u 16 različitih kategorija konkuriraju za nagradu. Nagradu ‘Machine of the Year 2015’ osvojio je Claas Tucano na SIMA sajmu 2015 godine. ‘‘Machine of the Year 2015’. “ nagradu opet je osvojio CLAAS u kategoriji kombajna za LEXION seriju 700. Žiri je posebno istaknuo nekoliko tehničkih inovacija, kao što su 4D čišćenje i automatsko praćenje tijeka usjeva, za obje inovacije Claas je već osvojio DLG srebrnu medalju na Agritechnici 2015.

4D čišćenje

Razvijeno je za kombajniranje na neravnim područjima. Na prijašnjim modelima Lexiona prethodno implementirana tehnologija 3D sustava za čišćenje nadograđena je novom 4D tehnologijom. Sustav 4D poboljšan je na način da prepoznaje automatski nagib ili gubitak snage, te prilagođava ventilator prema tim parametrima, a cijeli proces odvija se u pozadini CEMOS-a, te nije potrebno dodatno njime upravljati niti ga prilagođavati. Naravno moguće je isključiti automatski način 4D sustava, te njime upravljati manualno putem CEBIS terminala u samoj kabini. Kod kombajna serije LEXION sva podešavanja obavljaju se preko sustava CEBIS, koji kontrolira rad i brinu o redovnom servisnom intervalu, dok korisnik ima mogućnost komunikacije sa strojem i priključcima, na više od 20 jezika, uključujući i hrvatski. Kombajni LEXION koriste elektronski sistem za optimizaciju rada stroja u pokretu: CEMOS i sustav CEMOS AUTOMATIC, koji omogućuje potpuno automatiziran rad kombajna. Osim toga, kombajni LEXION serije 700 mogu koristiti i druge sustave za učinkovito korištenje potencijala mašine: CRUISE PILOT, LASER PILOT, GPS PILOT, TELEMATICS. “CLAAS je broj 1 odabir u Europi u segmentu kombajna. Ova nagrada je veliko priznanje i poticaj za cijeli tim suradnika koji sudjeluju u proizvodnji LEXION-a”, izjavio je zadovoljni Klaus Schäfer, Product manager u Claas Selbstfahrende Erntemaschinen GmbH.

Prethodni članakLjekovita svojstva bučinog ulja
Sljedeći članakUlaganja u šumsku infrastrukturu – od danas prijave na natječaj za 100% potpore
Hrvoje Klekar
Rođen 1979.g. u Zagrebu, po struci ekonomist. Voditelj prodaje u Gospodarskom listu i autor članaka i reportaža na temu poljoprivredne mehanizacije. RADNO ISKUSTVO: Od 2010. godine djelatnik Gospodarskog lista na radnom mjestu voditelja prodaje. Stečeno iskustvo u prodaji i marketingu kroz rad u internacionalnim tvrtkama na pozicijama Voditelja prodaje,Specijalista za kanalski marketing,Direktora tvrtke kroz 17 godina radnog iskustva. Završena akademija za marketinške kanale, Gustav Käser sales management diploma te ECDL Microsoft diploma. PODRUČJA INTERESA: Poljoprivredna mehanizacija,ratarstvo, obnovljivi izvori energije, nove tehnologije, PR i marketing,channel marketing,prodaja,digitalne platforme,društvene mreže,razvoj novih projekata, novinarstvo.