Bakus je potpuno autonomni električni robot za rad u vinogradu tj. nova umjetna inteligencija  tvrtke VitiBot iz Francuske. VitiBot je francuska industrijska tvrtka koja na tržištu električnih vinskih robota pomaže vinogradarima u olakšanju rada u vinogradu s najnovijim tehnološkim rješenjima, a usklađuje suvremene ekološke i ekonomske probleme nudeći rješenje bez vozača.

Bakus je nova umjetna inteligencija, potpuno autonomni robot za rad u vinogradu,. Analizira sve uvjete na terenu, a napajanje mu je električno tj. litij- ionska baterija (kapaciteta 80 kwH) te može raditi 10 sati bez napajanja. Samo napajanje traje 2 sata. Može raditi i noću, a razvija brzinu do 6 km/h. Za aktivnu sigurnost opremljen je s 8 infracrvenih 3D kamera, a za pasivnu s 8 odbojnika, 4 senzora te ima ugrađeno zaustavljanje u nuždi. Nepostojanje kabine smanjuje težište, što omogućava istraživanje strmih padina.

Zahvaljujući svojoj veličini i maloj težini, troši malo energije i značajno smanjuje zbijanje tla. Električni pogon na sva 4 kotača osigurava visoku i preciznu okretnost koja omogućuje savršeno prianjanje uz tlo, čak i na kosinama do 45 % .

Inovativni algoritmi koriste ovu izuzetnu slobodu kretanja za optimiziranje putanje i rada što je bliže vinovoj lozi, a da je pritom ne oštete. Bakus je opremljen svjetlosnim pokazivačima koji omogućuju da dan i noć budu vidljivi ljudima koji su na maloj udaljenosti od njega, tako da je omogućen i rad noću. Dimenzije robota su 1,65 mx 3,50 mx 1,75 m, a težina 2,5 tone.

 class=
Robot Bakus tvrtke Vitibot

VitiBot lansira dva nova Bakusova robota

Obitelj robota Bakus upravo je dobila i dva nova člana: nova generacija nazvana je P75b i P75h – ,,P’’ za ,,performans’ i ,,75’’ zbog njihove snage, tj. 75 KWh. Od ove godine oni će u stvari zamijeniti do sada razvijeni model. Prvi P75b, ,,b’’ (bas) za ,,nizak’’, širok je 1,75 m. Tunel mu je širok 60 cm i može ,,ispružiti’’ nadstrešnicu visoku 1,75 m. Drugi, “h” za ,,visoki”, širok je 1,95 m, ali visina se povećava na 2,20 m. Oba modela su iste duljine, 3,5 m. Dimenzije znače da će roboti sada moći napustiti Champagne i osvojiti druge regije, počevši od Bordeauxa i Burgundije pa do cijele Europe.

Razvoj i uvođenje poljoprivrednih strojeva na automatiziranoj razini bez vozača imat će snažan utjecaj na budući oblik globalne poljoprivrede. To neizbježno postavlja pitanje koliko brzo i kad će nove tehnologije osvojiti i odrediti tržište.

 class=
Rad robota u vinogradu

 class=
Cijela obitelji robota  Bakusa tvrtke VitiBot

Izvor: https://www.vitisphere.com

Prethodni članakPrelazak na eko maslinarstvo
Sljedeći članakŠimširov moljac brsti živice
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.