U posljednje vrijeme veliku pozornost privukle su štete na šimširu i drugim ukrasnim biljkama u vidu gubitka lišća koje pričinjava novi štetnik u Hrvatskoj, šimširov moljac. Šimšir ima višestruku mogućnost primjene u hortikulturi, a napad na jednu od najčešće korištenih ukrasnih biljaka, narušava estetski izgled gradskih parkova, vrtova i perivoja.

Šimširov moljac (Cydalima perspectalis) invazivna je vrsta podrijetlom iz Azije. prvi puta je u Hrvatskoj zabilježen 2012. godine na području Istre te se vrlo brzo proširio po cijeloj državi. Osim aktivnog leta leptira, njegovu širenju doprinosi trgovina zaraženim sadnicama. Prezimljuje u stadiju gusjenice koje u proljeće, krajem ožujka čine štetu. U početku razvoja gusjenice su svijetložute boje. Kasnije poprimaju zelenu boju i dvije crne pruge po dužini tijela, koje je prekriveno bijelim dlačicama.

šimširov moljac
Leptir i gusjenica šimširovog moljca

Mlade gusjenice se hrane samo gornjom stranom lista, tj. epidermom. Starije gusjenice hrane lišćem, zelenim izbojcima, korom i uzrokuju defolijaciju. Vidljive su svilenkaste niti, odnosno „paučina“ kojom omataju lišće, a kod jačeg napada prekrivena je i cijela biljka. Napadnuta biljka se suši i propada.

Podatak da gusjenica može tijekom razvoja pojesti i do 45 listova zapravo govori o njihovoj proždrljivosti. Na biljci ih bude i do nekoliko stotina. Štete se najčešće kasno primijete. Mlade se gusjenice uspješno skriju ispod gustog lišća gdje su jako dobro zaštićene, hraneći se prvenstveno unutarnjim dijelom biljke.

štete na živici - šimširov moljac
Štete na živici

Razvoj gusjenice traje i do 90-ak dana što ovisi o klimatskim uvjetima područja u kojem se razvija. U kontinentalnom području Hrvatske razvija dvije, a u obalnom i do tri generacije. Nakon izlijetanja krila leptira su bijele boje sa smeđim rubom i svjetlucava, a raspon krila iznosi 4 cm. Odrasla ženka šimširovog moljca odlaže jaja u skupinama s donje strane lista. Iz njih se nakon nekog vremena izlegu mlade gusjenice. Leptiri žive do dva tjedna i najaktivniji su noću, a danju se odmaraju na šimširu.

Šimširov moljac može se suzbiti pomoću visokotlačnih perača (miniwash) koji ispiru gusjenice s biljke, koje potom treba sakupiti i uništiti. Također se mogu primijeniti insekticidi koji kemijski suzbiju ovog štetnika, no svakako treba pravovremeno otkriti zarazu, kako bi spriječili daljnje štete.

U ponudi tvrtke Colić trade možete pronaći feromone i lovke koje vam mogu pomoći za monotoring šimširovog moljca. Uz to, pomoću feromona možete izravno suzbijati moljca i to metodom konfuzije (zbunjivanja). Feromoni intenzivno ispuštaju mirise koji bune mužjake pa oni postanu zbunjeni i ne uspiju oploditi ženku. Tako ona polaže sterilna jajašca što uvelike snizi populaciju štetnika.

 class=
Lovka za šimširovog moljca

Kod lijevak lovke insekti upadaju kroz lijevak u spremnik lovke. Lovka se može primjenjivati tijekom čitave sezone s redovitom izmjenom feromona svakih 4-6 tjedana. Međutim, lovka se može koristiti isključivo za one vrste za koje se koristila i prije. Njena učinkovitost se održava čak i kad privlači vrlo veliki broj insekata. Može se koristiti i kao mjera masovnog ulova u kontroli populacije štetnika.