U posljednje vrijeme veliku pozornost privukle su štete na šimširu i drugim ukrasnim biljkama u vidu gubitka lišća koje pričinjava novi štetnik u Hrvatskoj, šimširov moljac. Šimšir ima višestruku mogućnost primjene u hortikulturi, a napad na jednu od najčešće korištenih ukrasnih biljaka, narušava estetski izgled gradskih parkova, vrtova i perivoja.

Šimširov moljac (Cydalima perspectalis) invazivna je vrsta podrijetlom iz Azije. prvi puta je u Hrvatskoj zabilježen 2012. godine na području Istre te se vrlo brzo proširio po cijeloj državi. Osim aktivnog leta leptira, njegovu širenju doprinosi trgovina zaraženim sadnicama. Prezimljuje u stadiju gusjenice koje u proljeće, krajem ožujka čine štetu. U početku razvoja gusjenice su svijetložute boje. Kasnije poprimaju zelenu boju i dvije crne pruge po dužini tijela, koje je prekriveno bijelim dlačicama.

šimširov moljac
Leptir i gusjenica šimširovog moljca

Mlade gusjenice se hrane samo gornjom stranom lista, tj. epidermom. Starije gusjenice hrane lišćem, zelenim izbojcima, korom i uzrokuju defolijaciju. Vidljive su svilenkaste niti, odnosno „paučina“ kojom omataju lišće, a kod jačeg napada prekrivena je i cijela biljka. Napadnuta biljka se suši i propada.

Podatak da gusjenica može tijekom razvoja pojesti i do 45 listova zapravo govori o njihovoj proždrljivosti. Na biljci ih bude i do nekoliko stotina. Štete se najčešće kasno primijete. Mlade se gusjenice uspješno skriju ispod gustog lišća gdje su jako dobro zaštićene, hraneći se prvenstveno unutarnjim dijelom biljke.

štete na živici - šimširov moljac
Štete na živici

Razvoj gusjenice traje i do 90-ak dana što ovisi o klimatskim uvjetima područja u kojem se razvija. U kontinentalnom području Hrvatske razvija dvije, a u obalnom i do tri generacije. Nakon izlijetanja krila leptira su bijele boje sa smeđim rubom i svjetlucava, a raspon krila iznosi 4 cm. Odrasla ženka šimširovog moljca odlaže jaja u skupinama s donje strane lista. Iz njih se nakon nekog vremena izlegu mlade gusjenice. Leptiri žive do dva tjedna i najaktivniji su noću, a danju se odmaraju na šimširu.

Šimširov moljac može se suzbiti pomoću visokotlačnih perača (miniwash) koji ispiru gusjenice s biljke, koje potom treba sakupiti i uništiti. Također se mogu primijeniti insekticidi koji kemijski suzbiju ovog štetnika, no svakako treba pravovremeno otkriti zarazu, kako bi spriječili daljnje štete.

U ponudi tvrtke Colić trade možete pronaći feromone i lovke koje vam mogu pomoći za monotoring šimširovog moljca. Uz to, pomoću feromona možete izravno suzbijati moljca i to metodom konfuzije (zbunjivanja). Feromoni intenzivno ispuštaju mirise koji bune mužjake pa oni postanu zbunjeni i ne uspiju oploditi ženku. Tako ona polaže sterilna jajašca što uvelike snizi populaciju štetnika.

Lovka za šimširovog moljca

Kod lijevak lovke insekti upadaju kroz lijevak u spremnik lovke. Lovka se može primjenjivati tijekom čitave sezone s redovitom izmjenom feromona svakih 4-6 tjedana. Međutim, lovka se može koristiti isključivo za one vrste za koje se koristila i prije. Njena učinkovitost se održava čak i kad privlači vrlo veliki broj insekata. Može se koristiti i kao mjera masovnog ulova u kontroli populacije štetnika.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje