Tražite li dron za poljoprivredu? Trebate li dron za prskanje usjeva ili dron koji će vam pomoći u praćenju usjeva i povećanju proizvodnje? Međunarodna udruga za sustave bespilotnih vozila (Association for Unmanned Vehicle Systems International), trgovačka grupa koja zastupa proizvođače bespilotnih letjelica, predviđa da će farme svojom kupnjom u konačnici činiti 80 posto tržišta ovih komercijalnih bespilotnih letjelica.

Dronovi se itekako isplate bez obzira na cijenu kad se koriste za zadatke kao što je poljoprivreda. Predviđa se da će poljoprivreda biti među najaktivnijim korisnicima bespilotnih letjelica. Među najboljima se spominju DJI Matrice 100, PrecisionHawk Lancaster 5, Sensefly eBee SQ, DJI Gras MG-1 i AgEagle RX-48.

DJI Matrice 100 dron

DJI Matrice je opremljen alatima za preciznu poljoprivredu. To je profesionalni uređaj za letenje srednje nosivosti koji se može lako personalizirati i koji se brzo razvija kao idealan poljoprivredni dron za sve vrste poljoprivrednih aplikacija zbog svoje svestranosti. Vrlo je prilagodljiv te se može praktično koristiti za mapiranje drenaže, otkrivanje korova, pa čak i analizu usjeva.

Još jedna sjajna stvar kod ovog drona je da ,,briljiraʺ kad je u pitanju vrijeme leta. Može letjeti do 35 minuta, a opremljen je dvostrukim baterijama. Vrlo je praktičan za upravljanje zahvaljujući daljinskom upravljaču velikog dometa. S integriranim DJI svjetlosnim mostom, dron može prenositi HD prikaz uživo. Za sigurniji let, dolazi s GPS modulom koji olakšava praćenje uređaja u stvarnom vremenu. Matrice 100 ima jaku strukturu. Izrađen je od laganih karbonskih vlakana, a materijal i konstrukcija minimaliziraju vibracije koje mogu utjecati na analizu i oštetiti unutarnje elektroničke dijelove.

Opremljen je materijalima za prigušivanje. Tako osjetljiva oprema i ugrađeni senzori ostaju sigurni u slučaju naglih i jakih vibracija motora, a također ima fiksno krilo. DJI je opremio ovaj dron dodatnim hardverom kako bi osigurao da slijetanje ostane ,,glatko i nježnoʺ i da se izbjegnu snažni pokreti. Oni također pomažu u zaštiti uređaja tijekom slijetanja i osiguravaju da nema oštećenja tijekom cijelog procesa. Sve u svemu, Matrice 100 je izvrstan poljoprivredni dron po svojoj izradi, kvaliteti i performansama, jedan je od najboljih poljoprivrednih dronova.

DJI Matrice 100 dron

PrecisionHawk Lancaster 5 dron

Lancaster 5 tvrtke PrecisionHawk vrhunski je poljoprivredni dron. Ovo je platforma UAV-a pete generacije opremljena vrlo naprednim mogućnostima prikupljanja podataka i sigurnosti leta. Ovaj dron s fiksnim krilima proizvod je godina istraživanja i tisuća testova i sati letenja. Konstrukcija i dizajn Lancastera 5 savršeni su za poljoprivredne primjene.

Proizvođač je htio isporučiti najbolji stroj, pa su kombinirane povratne informacije kupaca i podatke koje su prikupili iz ispitivanja ekstremnih vremenskih uvjeta, udara i vibracija kako bi vam predstavili Lancaster 5, koji je projektiran da bude robusniji od svog prethodnika.

Ovaj dron može izdržati teška slijetanja na neravan teren i nepovoljne uvjete okoliša. To ga čini savršenim za različite primjene, uključujući poljoprivredu, energetiku, osiguranje, šumarstvo i upravljanje hitnim slučajevima, a također je i dron s fiksnim krilima. Što se tiče performansi, opremljen je s dva ugrađena Linux procesora.

Sadrži CPU namijenjen za kontrolu autopilota i još jedan za upravljanje misijom i podacima. Također uvodi novu razinu ugrađene inteligencije i značajki kontrole leta koje omogućuju bespilotnoj letjelici da se prilagodi različitim teretima i nepredvidivim uvjetima okoline, osiguravajući optimalno prikupljanje podataka sa svakim istraživanjem.

Lancaster 5 dolazi s novim vlasničkim softverom za planiranje misije PrecisionHawk, InFlight, koji uvodi širok izbor inteligentnih operativnih mogućnosti koje uključuju poboljšanu svijest o situaciji, pametnu izmjenu baterije i integrirane opcije za hitne slučajeve. Aplikacija InFlight povećava ukupnu operativnu učinkovitost na terenu. Omogućuje korisnicima da s lakoćom i pouzdanjem upravljaju ovom bespilotnom letjelicom. Ovaj dron je visokih performansi i visoke kvalitete. Također je vrlo izdržljiv, što ga čini izvrsnom opremom za poljoprivredu, posebno u pogledu zaštite usjeva.

PrecisionHawk Lancaster 5

Sensefly eBee SQ dron

Sensefly eBee SQ je poljoprivredni dron s fiksnim krilima. Snima korisne podatke o usjevima u četiri multispektralna pojasa s RGB slikama koje obuhvaćaju stotine hektara u jednom letu. Ako želite nadzirati svoju farmu, ovo će vam biti od velike pomoći jer ima kalibrirane multispektralne slike. One pružaju pouzdane uvide o stvarnom stanju vaših usjeva. U slučaju da dođe do zaraze, moći ćete je odmah zaustaviti kako biste bili sigurni da još uvijek imate kontrolu nad svojom proizvodnjom.

Kompatibilan je s postojećim FMI-jevima, AG strojevima uključujući eMotion AG softverom. EMotion AG je središte povezivanja vašeg rada s dronom, bežično povezuje vaš dron s online rješenjem u cloudu. Može preuzeti projekte s više letova i ima ugrađen Flight Data Manager za brzo dizanje drona u zrak dok minimalizira vrijeme utrošeno na planiranje letova i upravljanje podacima. To je doista jedan od najboljih poljoprivrednih dronova za brigu o zaštiti usjeva.

Sensefly eBee SQ Drone

DJI Gras MG-1 dron

Agras DJI Agras je posebno kreiran za poljoprivredni posao. Ima preciznu promjenjivu dozu primjene tekućih pesticida, gnojiva i herbicida za postizanje novih razina učinkovitosti i upravljanja Agrasom. DJI Agras je posebno kreiran za poljoprivredu u pogledu primjene tekućih pesticida, gnojiva i herbicida. Ovaj oktokopter ima snažan pogonski sustav koji omogućuje letjelici nošenje do 10 kilograma tekućeg tereta uključujući pesticide i gnojiva. Zbog svoje sposobnosti nošenja velikog korisnog tereta, ovaj je dron među najboljim dronovima za podizanje teških tereta koji je za svaku preporuku.

Također, leti vrlo brzo, kombinira brzinu i snagu. To mu omogućuje pokrivanje površine prskanja ili gnojidbe od 4 000-6 000 m² u samo 10 minuta. Ovo radi 40 do 60 puta brže nego recimo ručnim prskanjem. Ima inteligentni sustav raspršivanja koji automatski prilagođava raspršivanje prema brzini leta tako da se uvijek ravnomjerno obavlja raspršivanje. Zahvaljujući ovoj značajki, količina pesticida ili gnojiva je precizno regulirana kako bi se izbjeglo onečišćenje i ekonomizirao rad. Njegove mlaznice za raspršivanje su izmjenjive i otporne na habanje. Možete ga koristiti tisućama sati bez degradacije.

U međuvremenu, strujanje zraka prema dolje koje stvaraju propeleri ubrzava prskanje i povećava njegov domet. Sadrži inteligentnu memoriju, a u slučaju prazne baterije ili tekućine za prskanje, korisnici mogu brzo sletjeti i nastaviti let. Samo ,,tijelo’’ ovog drona dizajnirano je s integriranim centrifugalnim sustavom hlađenja dok sustav trostrukog filtra spriječava ulazak prašine i krhotina. Kombinacija hlađenja i filtriranja povećava očekivani životni vijek svakog motora do tri puta. Također je dron s fiksnim krilima. Dolazi sa sklopivim dizajnom što ga čini praktičnijim za transport. Osim pametnog dizajna, ima laganu konstrukciju jer je izrađen od izdržljivih karbonskih vlakana visoke čvrstoće te može izdržati teške uvjete rada.

DJI Gras MG-1

AgEagle RX-48 dron

AgEagle je posvećen podizanju poljoprivredne inteligencije na višu razinu. Stoga komercijalnim uzgajivačima i tvrtkama za široku potrošnju ovi dronovi donose visoke performanse s naprednim sustavima za prikupljanje podataka o slikama iz zraka i analitičkim sustavima. AgEagle RX-48 je manja verzija RX-60, ali je jednako pouzdan i robustan. Ovaj dron može pokriti minimalno 250 hektara po punjenju baterije.

Njegovo krilo može biti opremljeno NIR (Near Infrared) globalnim senzorima zatvarača. Oni su sposobni stvoriti iznimno precizne mape propisa za primjenu kemikalija i hranivih tvari iz zraka. AgEagle je jedini Ag UAV koji nudi verziju LTE prijenosa podataka tijekom leta za brzu obradu slika iz zraka. To znači da dok RX-48 leti, slike se prenose kroz ugrađeni LTD podatkovni sustav koji čini stvaranje karata propisa brzim i automatskim. Također je to dron s fiksnim krilima koji smanjuje troškove proizvodnje hrane.

AgEagle RX-48

Izvor: https://droneswatch.org/drones-for-agriculture

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPridonesite digitalizaciji poljoprivrede – AGRODAT projekt
Sljedeći članakOlakšava se osnivanje OPG-a
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.