Ovoga tjedna u Zadru održana je još jedna u nizu edukativnih i demonstracijskih aktivnosti za poljoprivredna gospodarstva iz područja precizne poljoprivrede, primjene geografskog informacijskog sustava (GIS) i inovativnih tehnologija u poljoprivredi. Tema su bili dronovi u poljoprivredi. Demonstraciji u Zadarskoj županiji je prisustvovalo tridesetak poljoprivrednih proizvođača iz županije. Do kraja godine planirano je održavanje još desetak sličnih radionica o preciznoj poljoprivredi diljem Hrvatske.      

Cilj predavanja i demonstracijskih aktivnosti je objasniti i približiti tehnologije koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove. Te tehnologije će donijeti značajne uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda.

Uz teorijski dio, održana je i demonstracija rada s tzv. dronovima, modernim bespilotnim letjelicama. Njima će se uz pomoć senzora prikupljati podatci na terenu. Dronovi će poljoprivrednicima dati snažniju kontrolu nad poljoprivrednom proizvodnjom te ju učiniti jeftinijom i produktivnijom. 

Kao odgovor na sve veću potražnju te istovremenu potrebu za smanjenjem cijena proizvoda, poljoprivrednicima se nudi rješenje implementacije inovativne tehnologije. Među aktivnostima demonstracije tehnologija precizne poljoprivrede, prikazali smo konkretnu primjenu bespilotnih letjelica. Njima je moguće efikasnije i preciznije obnavljati različite izvide ili prskanja usjeva, pogledati polja povrća i voća, vinograda i slično te ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest.Također, moguće je i uvidjeti nedostaje li na nekom dijelu polja vode ili mineralnih gnojiva,. Sve to omogućuje ciljano djelovanje i uštede u proizvodnji

Naglasio je mr. sc. Darko Lugonja, voditelj Odjela za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede.   

Predavanje i demonstracijske aktivnosti u svrhu prikaza korištenja bespilotnih letjelica, specijaliziranih kamera i dodatne opreme koja se koristi u preciznoj poljoprivredi te programskih rješenja koja služe za obradu dobivenih podataka, organizirana su u suradnji sa tvrtkom Technologic Industry d.o.o. iz Samobora.