Dron može poslužiti uvid u stanje polja, nedostaje li gnojiva ili vode, je li se negdje pojavila bolest. Također, može se koristiti i za prskanje usjeva. Poljoprivredni dronovi za prskanje sve više se koriste u području zaštite bilja te ta tehnologija donosi potencijal u poljoprivredi u nadolazećim godinama. Španjolska tvrtka Quaternium predstavila je prošle godine tehnologiju prskanja usjeva hibridnim dronom Hybrix 2.1. Opremljen je skoro svim dijelovima koje imaju i svi drugi uređaji za prskanje. Opremljen je spremnikom, crpkom koja potiskuje tekućinu kroz crijevo ka mlaznicama i manometrom.      

Hybrix 2.1. dron može nositi do 10 litara sredstva koje se može raspršiti po polju u odgovarajuće vrijeme na željenom mjestu. To prskanje čini lakšim, bržim i djelotvornijim. Vrijeme trajanja leta drona iznosi više od dva sata. Može pokriti veću površinu od običnih dronova, koji lete kraće i nose manje tekućine/sredstva za primjenu.

            Ravnomjerno raspoređuje sredstvo

Dron HYBRiX 2.1 leti od 2 do 12 metara iznad nasada, dok rotori (njih četiri ) stvaraju turbulenciju u zraku, što rezultira ravnomjernim raspoređivanjem sredstva za prskanje. Mlaznice su postavljene tako da omogućavaju pokrivanje primjenjivanim proizvodom/tekućinom, dostižući skrivene slojeve usjeva. Širina raspršivanja iznosi do jednog metra, a brzina nanošenja iznosi 10-12 litara po hektaru, uz brzinu ispiranja od 2 litra u minuti. Konstrukcija drona podnosi prašinu te laganu kišu pri čemu je elektronika zaštićena.

HYBRIX 2.1. 
Težina praznog drona13 kg
Max težina s teretom5/10 kg
Izdržljivost2 sata
Max izdržljivost4 sata
Brzina50 km/h
Max brzina80 km/h
Pogonski sustavhibridni- električni /benzin
Propeleri30”//32”
dron
Horus-GCS- upravljačka stanica drona

Upravljačka stanica drona može sadržavati drugi odašiljač s video prijemom. Ovaj profesionalni GCS omogućuje neovisno upravljanje dronom i njegovim korisnim opterećenjem, oboje pomoću digitalnih komunikacija.

Hibrix 2.1. je kompaktan i moćan: ovaj profesionalni UAV može se brzo postaviti i njime upravljati samo dvoje ljudi. HYBRiX 2.1 ima uklonjive krakove za lakši transport, a dolazi u kompaktnom kućištu za udobno nošenje u prtljažniku automobila.

dron
dron

Izvor: www.quaternium.com

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNoviteti i izbor sredstava za zaštitu bilja
Sljedeći članakBiodinamičko voćarstvo – kako započeti?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.