Dron može poslužiti uvid u stanje polja, nedostaje li gnojiva ili vode, je li se negdje pojavila bolest. Također, može se koristiti i za prskanje usjeva. Poljoprivredni dronovi za prskanje sve više se koriste u području zaštite bilja te ta tehnologija donosi potencijal u poljoprivredi u nadolazećim godinama. Španjolska tvrtka Quaternium predstavila je prošle godine tehnologiju prskanja usjeva hibridnim dronom Hybrix 2.1. Opremljen je skoro svim dijelovima koje imaju i svi drugi uređaji za prskanje. Opremljen je spremnikom, crpkom koja potiskuje tekućinu kroz crijevo ka mlaznicama i manometrom.      

Hybrix 2.1. dron može nositi do 10 litara sredstva koje se može raspršiti po polju u odgovarajuće vrijeme na željenom mjestu. To prskanje čini lakšim, bržim i djelotvornijim. Vrijeme trajanja leta drona iznosi više od dva sata. Može pokriti veću površinu od običnih dronova, koji lete kraće i nose manje tekućine/sredstva za primjenu.

            Ravnomjerno raspoređuje sredstvo

Dron HYBRiX 2.1 leti od 2 do 12 metara iznad nasada, dok rotori (njih četiri ) stvaraju turbulenciju u zraku, što rezultira ravnomjernim raspoređivanjem sredstva za prskanje. Mlaznice su postavljene tako da omogućavaju pokrivanje primjenjivanim proizvodom/tekućinom, dostižući skrivene slojeve usjeva. Širina raspršivanja iznosi do jednog metra, a brzina nanošenja iznosi 10-12 litara po hektaru, uz brzinu ispiranja od 2 litra u minuti. Konstrukcija drona podnosi prašinu te laganu kišu pri čemu je elektronika zaštićena.

HYBRIX 2.1. 
Težina praznog drona13 kg
Max težina s teretom5/10 kg
Izdržljivost2 sata
Max izdržljivost4 sata
Brzina50 km/h
Max brzina80 km/h
Pogonski sustavhibridni- električni /benzin
Propeleri30”//32”
dron
Horus-GCS- upravljačka stanica drona

Upravljačka stanica drona može sadržavati drugi odašiljač s video prijemom. Ovaj profesionalni GCS omogućuje neovisno upravljanje dronom i njegovim korisnim opterećenjem, oboje pomoću digitalnih komunikacija.

Hibrix 2.1. je kompaktan i moćan: ovaj profesionalni UAV može se brzo postaviti i njime upravljati samo dvoje ljudi. HYBRiX 2.1 ima uklonjive krakove za lakši transport, a dolazi u kompaktnom kućištu za udobno nošenje u prtljažniku automobila.

dron
dron

Izvor: www.quaternium.com

Prethodni članakNoviteti i izbor sredstava za zaštitu bilja
Sljedeći članakBiodinamičko voćarstvo – kako započeti?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.