Svjetska populacija medonosnih pčela brzo se smanjuje što stvara veliki problem oprašivanja i opskrbe hranom u budućnosti. Osim toga, medonosne pčele mogu raditi samo u optimalnim vremenskim uvjetima: iznad 13 stupnjeva, bez jakog vjetra i kiše, po dnevnom svjetlu te usjev mora biti atraktivan.

Oko 75 posto svjetskih usjeva ovisi o oprašivanju životinja, a pčeli treba zahvaliti za otprilike jedan od svaka tri zalogaja hrane koji uzmete. Kao plan B, tvrtka Edete Precision Technologies for Agriculture stvorila je visokoučinkovito precizno rješenje za umjetno oprašivanje kao uslugu. Ova sveobuhvatna usluga mehaničkim oprašivačem sadržava ono što čine pčele kad sakupljaju med i distribuiraju. Visokotehnološko rješenje – prototip mehaničkog oprašivača za umjetno oprašivanje pružit će optimalne usluge oprašivanja tvrtkama i uzgajivačima.

Tvrtka Edete Precision of Technologies for Agriculture je već uspješno demonstrirala umjetno oprašivanje kojim je povećala prinos u voćnjacima badema sa svojim prototipom mehaničkog oprašivača. Tvrtka je također uspješno koristila svoje robote oprašivače kako bi povećala prinose u voćnjacima pistacija za 24 posto.

Prethodni članakPrskalice John Deere integrirane s umjetnom inteligencijom
Sljedeći članakBowery Farming – integrirane farme
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.