John Deere-ova tehnologija See and Spray integrirana s umjetnom inteligencijom, objavljena u ljeto 2021., također smanjuje primjenu gnojiva i herbicida.

Ovaj precizni sustav kontrole oslanja se na strojni vid, strojno učenje i robotiku za prepoznavanje korova i usjeva: to čini s dva seta kamera koje kalibriraju oko 20 puta u sekundi dok stroj radi prosječnom brzinom od 19,31 km/h; tehnologija ima bazu podataka od više od milijun slika korova.

Nakon što raspršivač identificira korov unutar ove baze podataka, uključuje mlaznicu kako bi raspršio malu količinu gnojiva, fungicida ili herbicida izravno na korov kako bi se povećao prinos usjeva. Smanjuje stopu utrošak zaštitni sredstava i gnojiva čak za 77 posto, smanjujući troškove i poboljšavajući utjecaj na okoliš.

Prethodni članakRobot za plijevljenje Nexus Robotics
Sljedeći članakEdeteovo umjetno oprašivanje
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.