Roboti za plijevljenje, poput Le Chevrea tvrtke Nexus Robotics, mogu točno otkriti i ukloniti korov s polja. Zahvaljujući algoritmima dubokog učenja i kamerama robota, oni mogu razlikovati korov od usjeva.

To znači da herbicide i pesticide raspršuje samo tamo gdje su potrebni i to točno koliko im je potrebno. Osim što smanjuje upotrebu pesticida i herbicida, ovaj inovativni poljoprivredni proizvod kontrolira i sprječava korove otporne na herbicide. Le Chevre samostalno uklanja korov bez oštećenja usjeva.

Osim toga, prikuplja podatke o uvjetima uzgoja usjeva, omogućujući poljoprivrednicima da donose bolje informirane odluke o svojoj zemlji i poljoprivredi. La Chevre je trenutno prototip koji bi se uskoro trebao naći u proizvodnji.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakVertikalna aeroponika OnePointOne
Sljedeći članakPrskalice John Deere integrirane s umjetnom inteligencijom
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.