U zaštićenim prostorima moguć je raniji uzgoj presadnica nego na otvorenom. Presadnice su sadnice uzgojene iz sjemena s namjenom za presadnju na otvorenom ili u zaštićenom prostoru (staklenici i plastenici) zbog daljnjeg uzgoja.

Prednost uzgoja iz presadnica su postizanje kvalitetnijeg i željenog sadnog materijala, izbjegavanje širenja bolesti, ujednačenost biljaka i ušteda na sjemenu.

Kako bi biljka doživjela što manji stres prije presađivanja, biljke treba postupno navikavati na vanjske uvjete. To se postiže provjetravanjem zaštićenog prostora odnosno ako poljoprivrednik može iznositi biljke “na zrak” na nekoliko sati dnevno. S tim načinom će biljke ojačati te će se smanjiti stres uzrokovan naglim podvrgavanjem mladih biljaka vanjskim uvjetima; jače svjetlo, niže temperature zraka, veće temperaturne inverzije i slično.

Svakako je vrlo važno prepoznati kvalitetnu sadnicu, a to je moguće: uglavnom nabavkom istih u rasadnicima (manje na tržnicama zbog upitne kvalitete), provjeravanjem korijena koji mora biti dobro razvijen (ne smije se osipati na dodir), listovi biljke trebaju imati lijepu zelenu boju te u konačnici presađivanje iz čašice ili kutije treba obaviti nježno uz ostvarivanje dobrog kontakta s tlom i redovitim zalijevanjem.

Svakako je bitno da poljoprivrednici budu upoznati s navodnjavanjem bez kojeg je danas povrtlarska proizvodnja nezamisliva.

Grane za navodnjavanje
Kotač za kretanje

Za lakše izvođenje navodnjavanja osmišljene su grane za navodnjavanje koje se sastoje od modularnih aluminijskih profila standardne visine 120 mm kako bi se izbjeglo eventualno savijanje i postigao lagan sustav koji je jednostavan za ugradnju.

Upravljačka ploča
Rad prskalica na granama za navodnjavanje

Cjelokupno kretanje grana je putem profila i kotača koje je iznimno tiho te je rad prskalica i konfiguriranje kretanja upravljano za upravljačkom pločom koja se uglavnom postavlja na sredinu zaštićenog prostora. Za poljoprivrednike je važno znati da su prilikom nabavke grana za navodnjavanje ujedno riješili mogućnost i folijarne prihrane što ovu investiciju čini racionalnom.

Izvor: Gospodarski kalendar