""Lijepo vrijeme i početak jeseni, u mjesto Hrastovac nadomak Garešnice, privukao je oko 250 ljudi iz cijele Hrvatske kako bi vidjeli strojeve koje zastupa tvrtka Novocommerce Internacional iz Osijeka i uvjerili se u kvalitetu istih u radnim uvjetima. No, posjetitelji su dobili i više od očekivanog, jer se u polju našao i premijerno zaorao hrvatskim oranicama traktor gusjeničar John Deere 9520RT, te 9520RX, proizveden u Americi, koji je trenutno na probnom radu u Europi.

Tvrtka Plodovi zemlje d.o.o., vlasnika Stjepana Pavlaka, domaćina ovog događaja, čijim su se poljima probno provozali brojni strojevi, u sklopu kojeg su svi zainteresirani mogli dobiti informaciju više. Dobra organizacija i mnogi brendovi dali su poljoprivrednicima razlog za promišljanje o kupnji nove mehanizacije.

Izvrsna tehnička podrška i servis

Razlog više je i John Deere-ovo financiranje sa zanimljivim kamatnim stopama za sve John Deere strojeve. Naravno, tu je kompletna tehnička podrška, servis i rezervni dijelovi koju osigurava tvrtka Novocommerce Internacional, koja je u Hrvatskoj prisutna od 1992. g. pod imenom Novocommerce, a od 2014. g. posluje pod navedenim imenom i članica je francuske grupacije Monnoyeur. Valja spomenuti kako su kompetentni serviseri obučeni u John Deere servisnom centru u Bruchalsu i posjeduju posebne licence, a kroz mobilni tim mogu osigurati brzu intervenciju bilo gdje u zemlji.

Od 2001. Novocommerce je jedini ovlašteni uvoznik i distributer poljoprivrednih strojeva John Deere, te uz usku suradnju s najvećim svjetskim proizvođačem poljoprivredne mehanizacije, nudi integrirana rješenja i transfer nove tehnologije i najnapredniju poljoprivrednu opremu. Osim John Deere brenda, Novocommerce International distribuira i sljedeće poznate brendove; KUHN poljoprivredne priključke, BEDNAR FMT – oprema za obradu tla, Geringhoff – proizvođač hedera, PICHON – proizvođač visoko kvalitetnih cisterni za gnojnice i razbacivača stajnjaka, Fliegl – proizvođač poljoprivrednih prikolica, te nekoliko drugih brendova.

Premijerno prikazana mehanizacija

Generalni direktor Novocommerce Internationala, Thom Gady, prije početka prezentacije je zahvalio svima okupljenima na dolasku i prepustio riječ Product specialist-u Marku Bučanoviću.

Model 9520RT iz serije 9 sa snažnim Euro 4 motorom tipa JD PowerTech PSS i obujmom od 13,5 litara u kombinaciji s e18 mjenjačem osiguravaju smanjenu potrošnju goriva. Redizajnirana CommandView 3 kabina daje više prostora i bolju vidljivost, a ergonomske kontrole na CommandArmu, te CommandCenter touch screen zaslon pružaju potpunu kontrolu traktora. Kod novopredstavljene serije 9RX i s novom generacijom 4 CommandCenter zaslona može se jednostavno upravljati dodirom prsta, lako kao i korištenje pametnog telefona.

Serija RX ima remene gusjenice 20% duže nego na konkurentnim modelima, pa je i 20% manje vremena na tlu i 20% više vremena između intervala izmjene na navedenom modelu. Serija je opremljena s 2 srednja valjka na gusjenici koji nemaju potrebu za održavanjem, a kabina od 360o pruža iznimnu preglednost. Žetvu soje odradio je kombajn S serije i to model S660i. To je kombajn s jednim rotorom koji su svestraniji od konvencionalnih. Konstruiran je za zahtjevne, guste usjeve i visok kapacitet. Kombajn može požnjeti više tona na sat. Smanjuje gubitke i lom zrna, a više od 99 % zrna odlazi u spremnik. Rotori imaju dužinu i promjer rotora 3.124 x 762 mm, a rasponi brzine okretanja iznose 210-550/380-1000 o/min. Spremik za zrno ima kapacitet od 10.600 l, dok maksimalna snaga motora doseže 387 KS. Prikazani heder 622F ima širinu kosidbe od 6.70 m, a najniža visina kosidbe iznosi 38 mm.

""

Progresivni proizvođači

Valja spomenuti kako su predstavljeni traktori vukli i oruđ a raznih proizvođ ača. Jedan od zanimljivijih je svakako Bednar Terraland TN3000 D7R. Povoljna i dubinska obrada tla od 15- 65 cm, vrlo se jednostavno odra đuje ovim podrivačem. Navedeni proizvođ ač koristi tzv. alform celik s robustnim i cvrstim okvirom. Tijela su tri puta zakrivljena kako bi se osiguralo lakše prodiranje u tlo. Prednost je i što je omogućena brza zamjena noževa, jer se koriste oni reverzibilni.

Kao idealan alat za kultivaciju strništa pri velikim brzinama pokazala se tanjurača s neovisnim diskovima za rad na dubinama od 3 – 10 cm tvrtke KUHN, Optimer +303. Okretnost ove tanjurače omogućuje i sekundarnu kultivaciju čime se osigurava kvalitetno tlo za sjetvu. Novi KUHN Performer 6000 pak broji 46 diskova i 22 zubaca koji mogu prodrijeti i do 35 cm. Od nosivih plugova istoimenog proizvođača u radnim uvjetima je predstavljen Master 103. Za „kompletna rješenja za vaše poslovanje“, kako navode iz tvrtke Novocommerce International i dodatna pitanja, obratite se izravno zastupniku.

""

Prethodni članakPredstavljen dovršetak projekta “Modernizacija zoološkog vrta u Zagrebu- prva faza”
Sljedeći članakSajmovi, izložbe, dani, festivali – LISTOPAD
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362