""Lijepo vrijeme i početak jeseni, u mjesto Hrastovac nadomak Garešnice, privukao je oko 250 ljudi iz cijele Hrvatske kako bi vidjeli strojeve koje zastupa tvrtka Novocommerce Internacional iz Osijeka i uvjerili se u kvalitetu istih u radnim uvjetima. No, posjetitelji su dobili i više od očekivanog, jer se u polju našao i premijerno zaorao hrvatskim oranicama traktor gusjeničar John Deere 9520RT, te 9520RX, proizveden u Americi, koji je trenutno na probnom radu u Europi.

Tvrtka Plodovi zemlje d.o.o., vlasnika Stjepana Pavlaka, domaćina ovog događaja, čijim su se poljima probno provozali brojni strojevi, u sklopu kojeg su svi zainteresirani mogli dobiti informaciju više. Dobra organizacija i mnogi brendovi dali su poljoprivrednicima razlog za promišljanje o kupnji nove mehanizacije.

Izvrsna tehnička podrška i servis

Razlog više je i John Deere-ovo financiranje sa zanimljivim kamatnim stopama za sve John Deere strojeve. Naravno, tu je kompletna tehnička podrška, servis i rezervni dijelovi koju osigurava tvrtka Novocommerce Internacional, koja je u Hrvatskoj prisutna od 1992. g. pod imenom Novocommerce, a od 2014. g. posluje pod navedenim imenom i članica je francuske grupacije Monnoyeur. Valja spomenuti kako su kompetentni serviseri obučeni u John Deere servisnom centru u Bruchalsu i posjeduju posebne licence, a kroz mobilni tim mogu osigurati brzu intervenciju bilo gdje u zemlji.

Od 2001. Novocommerce je jedini ovlašteni uvoznik i distributer poljoprivrednih strojeva John Deere, te uz usku suradnju s najvećim svjetskim proizvođačem poljoprivredne mehanizacije, nudi integrirana rješenja i transfer nove tehnologije i najnapredniju poljoprivrednu opremu. Osim John Deere brenda, Novocommerce International distribuira i sljedeće poznate brendove; KUHN poljoprivredne priključke, BEDNAR FMT – oprema za obradu tla, Geringhoff – proizvođač hedera, PICHON – proizvođač visoko kvalitetnih cisterni za gnojnice i razbacivača stajnjaka, Fliegl – proizvođač poljoprivrednih prikolica, te nekoliko drugih brendova.

Premijerno prikazana mehanizacija

Generalni direktor Novocommerce Internationala, Thom Gady, prije početka prezentacije je zahvalio svima okupljenima na dolasku i prepustio riječ Product specialist-u Marku Bučanoviću.

Model 9520RT iz serije 9 sa snažnim Euro 4 motorom tipa JD PowerTech PSS i obujmom od 13,5 litara u kombinaciji s e18 mjenjačem osiguravaju smanjenu potrošnju goriva. Redizajnirana CommandView 3 kabina daje više prostora i bolju vidljivost, a ergonomske kontrole na CommandArmu, te CommandCenter touch screen zaslon pružaju potpunu kontrolu traktora. Kod novopredstavljene serije 9RX i s novom generacijom 4 CommandCenter zaslona može se jednostavno upravljati dodirom prsta, lako kao i korištenje pametnog telefona.

Serija RX ima remene gusjenice 20% duže nego na konkurentnim modelima, pa je i 20% manje vremena na tlu i 20% više vremena između intervala izmjene na navedenom modelu. Serija je opremljena s 2 srednja valjka na gusjenici koji nemaju potrebu za održavanjem, a kabina od 360o pruža iznimnu preglednost. Žetvu soje odradio je kombajn S serije i to model S660i. To je kombajn s jednim rotorom koji su svestraniji od konvencionalnih. Konstruiran je za zahtjevne, guste usjeve i visok kapacitet. Kombajn može požnjeti više tona na sat. Smanjuje gubitke i lom zrna, a više od 99 % zrna odlazi u spremnik. Rotori imaju dužinu i promjer rotora 3.124 x 762 mm, a rasponi brzine okretanja iznose 210-550/380-1000 o/min. Spremik za zrno ima kapacitet od 10.600 l, dok maksimalna snaga motora doseže 387 KS. Prikazani heder 622F ima širinu kosidbe od 6.70 m, a najniža visina kosidbe iznosi 38 mm.

""

Progresivni proizvođači

Valja spomenuti kako su predstavljeni traktori vukli i oruđ a raznih proizvođ ača. Jedan od zanimljivijih je svakako Bednar Terraland TN3000 D7R. Povoljna i dubinska obrada tla od 15- 65 cm, vrlo se jednostavno odra đuje ovim podrivačem. Navedeni proizvođ ač koristi tzv. alform celik s robustnim i cvrstim okvirom. Tijela su tri puta zakrivljena kako bi se osiguralo lakše prodiranje u tlo. Prednost je i što je omogućena brza zamjena noževa, jer se koriste oni reverzibilni.

Kao idealan alat za kultivaciju strništa pri velikim brzinama pokazala se tanjurača s neovisnim diskovima za rad na dubinama od 3 – 10 cm tvrtke KUHN, Optimer +303. Okretnost ove tanjurače omogućuje i sekundarnu kultivaciju čime se osigurava kvalitetno tlo za sjetvu. Novi KUHN Performer 6000 pak broji 46 diskova i 22 zubaca koji mogu prodrijeti i do 35 cm. Od nosivih plugova istoimenog proizvođača u radnim uvjetima je predstavljen Master 103. Za „kompletna rješenja za vaše poslovanje“, kako navode iz tvrtke Novocommerce International i dodatna pitanja, obratite se izravno zastupniku.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPredstavljen dovršetak projekta “Modernizacija zoološkog vrta u Zagrebu- prva faza”
Sljedeći članakSajmovi, izložbe, dani, festivali – LISTOPAD
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362