Na sajmu potrošačke elektronike (CES) 2022. John Deere je najavio jedan od najinovativnijih poljoprivrednih proizvoda godine: potpuno autonomni traktor.

Stroj kombinira traktor 8R, plug s dlijetom koji podržava TruSet, GPS sustav za navođenje i nove napredne tehnologije. Šest pari stereo kamera traktora detektira prepreke i udaljenost te kontinuirano provjerava njegov položaj u odnosu na geoogradu.

Kako bi koristili traktor, poljoprivrednici trebaju transportirati stroj do polja i konfigurirati ga za autonomni rad s operativnim centrom John Deere. Nakon što je postavljen, poljoprivrednik može napustiti polje i usredotočiti se na druge zadatke dok prati stroj sa svog mobilnog uređaja. John Deere je ovim traktorom na CES-u jasno izrazio svoj cilj – prehraniti svijet.

Očekuje se da će globalno stanovništvo narasti s oko 8 milijardi na gotovo 10 milijardi ljudi do 2050.g., povećavajući globalnu potražnju za hranom za 50 posto. Kao rezultat toga, poljoprivrednici moraju hraniti ovu populaciju s manje raspoložive zemlje i kvalificirane radne snage te im je potrebna sva pomoć koju mogu dobiti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakU tijeku zaprimanje prijava za ocjenu i ispit radne sposobnosti pastuha
Sljedeći članakEquinox’s Drones – snimanje iz zraka
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.