Na sajmu potrošačke elektronike (CES) 2022. John Deere je najavio jedan od najinovativnijih poljoprivrednih proizvoda godine: potpuno autonomni traktor.

Stroj kombinira traktor 8R, plug s dlijetom koji podržava TruSet, GPS sustav za navođenje i nove napredne tehnologije. Šest pari stereo kamera traktora detektira prepreke i udaljenost te kontinuirano provjerava njegov položaj u odnosu na geoogradu.

Kako bi koristili traktor, poljoprivrednici trebaju transportirati stroj do polja i konfigurirati ga za autonomni rad s operativnim centrom John Deere. Nakon što je postavljen, poljoprivrednik može napustiti polje i usredotočiti se na druge zadatke dok prati stroj sa svog mobilnog uređaja. John Deere je ovim traktorom na CES-u jasno izrazio svoj cilj – prehraniti svijet.

Očekuje se da će globalno stanovništvo narasti s oko 8 milijardi na gotovo 10 milijardi ljudi do 2050.g., povećavajući globalnu potražnju za hranom za 50 posto. Kao rezultat toga, poljoprivrednici moraju hraniti ovu populaciju s manje raspoložive zemlje i kvalificirane radne snage te im je potrebna sva pomoć koju mogu dobiti.

Prethodni članakU tijeku zaprimanje prijava za ocjenu i ispit radne sposobnosti pastuha
Sljedeći članakEquinox’s Drones – snimanje iz zraka
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.