Dok sateliti nude široku sliku, dronovi iz zraka nude brže i sveobuhvatnije detalje o stvarima kao što su šteta od insekata, nedostatak hranjivih tvari, invazivne vrste i procjene prinosa usjeva.

Na primjer, startup Equinox’s Drones nudi usluge poput nadzora usjeva, inspekcije iz zraka, obrade podataka i analize podataka. To rade uz pomoć orto-mozaičkih karata, 3D point cloudsa, digitalnih modela i konturnih karata. Slike i videozapisi dronova obrađuju se kako bi se olakšao pregled usjeva iz zraka i analiza podataka: to omogućuje poljoprivrednicima da donose bolje odluke, primjerice lociranje stabala citrusa zaraženih fitoftorom (gljivična bolest). Neki od Equinoxovih dronova već su locirali stabla citrusa zahvaćena gljivičnom bolešću, ,,vodiliʺ planiranje odvodnje i navodnjavanja, procijenili štetu od poplava i dr.

Prethodni članakJohn Deerov autonomni traktor
Sljedeći članakLelyjevi automatizirani i povezani sustavi
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.