Dok sateliti nude široku sliku, dronovi iz zraka nude brže i sveobuhvatnije detalje o stvarima kao što su šteta od insekata, nedostatak hranjivih tvari, invazivne vrste i procjene prinosa usjeva.

Na primjer, startup Equinox’s Drones nudi usluge poput nadzora usjeva, inspekcije iz zraka, obrade podataka i analize podataka. To rade uz pomoć orto-mozaičkih karata, 3D point cloudsa, digitalnih modela i konturnih karata. Slike i videozapisi dronova obrađuju se kako bi se olakšao pregled usjeva iz zraka i analiza podataka: to omogućuje poljoprivrednicima da donose bolje odluke, primjerice lociranje stabala citrusa zaraženih fitoftorom (gljivična bolest). Neki od Equinoxovih dronova već su locirali stabla citrusa zahvaćena gljivičnom bolešću, ,,vodiliʺ planiranje odvodnje i navodnjavanja, procijenili štetu od poplava i dr.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakJohn Deerov autonomni traktor
Sljedeći članakLelyjevi automatizirani i povezani sustavi
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.